Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Η χειραφέτηση των νέων μουσουλμάνων και τα σχολεία για το Κοράνι - Ελεύθερο το Κοράνι στη Θράκη, απαγορευμένες οι γιορτές Ελλήνων στην Πόλη

Του Σταύρου Λυγερού

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι Τούρκοι, όχι για να αναγνωρίσουν την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου αλλά για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή, έχουν στόχο την εδραίωση του ελέγχου τους επί της μουσουλμανικής μειονότητας. Μόνο έτσι μπορούν να τη χρησιμοποιούν σαν μοχλό για να αποσταθεροποιήσουν σταδιακά την ελληνική κυριαρχία στη Θράκη.

Ο έλεγχος της μειονότητας είναι πιο εύκολος όσο αυτή παραμένει κλειστή. Αυτό μπορούν να το επιτύχουν με δύο τρόπους: Πρώτον, μέσω της εκλογής των μουφτήδων, έτσι ώστε αυτοί να λειτουργούν ως πολιτικοί ηγέτες και όχι απλοί ιερωμένοι. Δεύτερον, μέσω της μειονοτικής εκπαίδευσης. Σ' αυτά τα σημεία εστιάζονται και τα τουρκικά αιτήματα. (κλικ εδώ)

Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μουσουλμανοπαίδων που επιλέγουν να φοιτήσουν σε ελληνικά δημόσια και όχι σε δίγλωσσα μειονοτικά σχολεία, έχει πολλαπλασιαστεί. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η καλή γνώση των ελληνικών είναι απαραίτητη για την φοίτησή τους σε επαγγελματικές σχολές, αλλά και σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά την εφαρμογή ποσόστωσης για την εισαγωγή τους την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σήμερα, οι -νεότεροι κυρίως- μουσουλμάνοι ασκούν όλα τα επαγγέλματα, με αποτέλεσμα να έχουν βελτιώσει πολύ την οικονομική τους θέση και να εμφανίζουν τάσεις χειραφέτησης από τους ασφυκτικούς παραδοσιακούς κανόνες. Οί τάσεις αυτές ανησυχούν το τουρκικό προξενείο, το οποίο πιέζει τη μειονότητα να παραμείνει κλειστή. Η καθήλωση στον παραδοσιακό τρόπο ζωής διευκολύνει και την επιβολή μιας ενιαίας υπαγορευμένης πολιτικής συμπεριφοράς.

Για να εξισορροπήσει το άνοιγμα των μουσουλμανοπαίδων στην ελληνική εκπαίδευση, η μειονοτική ηγεσία προωθεί τα κορανικά σχολεία. Αυτά λειτουργούν ατύπως επί τρίωρο σε καθημερινή βάση, μη εξαιρουμένων των Σαββατοκύριακων. Σ' αυτά διδάσκουν ιμάμηδες που κατά κανόνα έχουν σπουδάσει στην Τουρκία. Όλοι τους, όμως, μετεκπαιδεύονται κάθε καλοκαίρι εκεί, γεγονός που...


επιτρέπει στους μηχανισμούς της γείτονος χώρας να τους έχει υπό έλεγχο.
Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για το άνοιγμα της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά το παιχνίδι δεν έχει κριθεί. Θα ήταν βαρύ σφάλμα να υποτιμηθούν οι αποσταθεροποιητικές μεθοδεύσεις. Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τα μειονοτικά με όρους γεωπολιτικού ανταγωνισμού και όχι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι αυτό επιδιώκει να χρησιμοποιεί τους μουσουλμάνους σαν μοχλό πίεσης σε βάρος της Ελλάδας.

Πηγή: Κόσμος του Επενδυτή
αρ. φυλ.335
σελ.20-21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου