Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Η ατυχία ενός ειδικού ανακριτή σώζει τους λαδωτές


Mε την "αιφνιδιαστική απόδραση" του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Γκρόσε Μούτερλαντ και Φάτερλαντ, τελικά θα δικαστεί, αντί για περίπου δύο δεκαετίες λαδωμάτων μόνο για ένα ψωροεξάμηνο του 2003! Το Έθνος της 14ης Αυγούστου γράφει:

"Σύμφωνα με το ελληνικό κατηγορητήριο, ο Μ. Χριστοφοράκος διώκεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία, αδικήματα που φέρεται να διεπράχθησαν από τον Φεβρουάριο του 1998 έως και τον Σεπτέμβριο του 2003, και τα οποία σχετίζονται με την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Ομως, σύμφωνα με την απόφαση του γερμανικού Εφετείου ο εκζητούμενος μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα μόνο για αδικήματα που τελέστηκαν από τον Μάρτιο του 2003 έως και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, καθώς για το προηγούμενο διάστημα για τους Γερμανούς υπάρχει παραγραφή.

Δηλαδή παραμένει αλώβητος ποινικά για όλα τα αδικήματα από το 1998 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2003 και θα δικαστεί μόνο για το σκέλος της κατηγορίας που αφορά περίπου ένα εξάμηνο.

Αυτό αποτελεί ένα αβαντάζ για τον πρώην ισχυρό της Siemens καθώς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για εμβάσματα που φτάνουν περίπου τα 2 εκ. ευρώ, ενώ όλο το κατηγορητήριο συνολικά αναφέρεται σε ποσά που φτάνουν τα 54 εκ. ευρώ σε μίζες".

Κοίτα ρε παιδί μου τύχη! Κοίτα συμπτώσεις! Πώς της ξέφυγε της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης αυτή η λεπτομέρεια; Πώς τον έχασε τέτοιον λεβέντη και καραμπουζουκλή μέσα από τα χέρια της; Μεγάλη γκαντεμιά για τον ανακριτή Ζαγοριανό που έδινε ραντεβού με Χριστοφοράκο-Καραβέλα και εκείνοι οι μπαγάσηδες δεν ήλθανε ποτέ; Ζήτω η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ας θυμηθούμε τι έγραφε η Ελευθεροτυπία στις 14 Απριλίου 2009:

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΩΣ ΤΙΣ 12 ΜΑΪΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΣΤΟΥΣ 7 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ

Siemens μέχρι τις κάλπες...


Οπως τους κάλεσε σε απολογία για την ίδια ημέρα, έτσι τους έδωσε και συλλήβδην προθεσμίες, επίσης για την ίδια ημερομηνία και συγκεκριμένα για τις 12 Μαΐου, μια... ανάσα δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο Μιχ. Χριστοφοράκος και ο Πρ. Μαυρίδης (στις φωτ., χθες στην Ευελπίδων), όπως και άλλοι 5 κατηγορούμενοι, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για τις 12 Μαΐου
Ο λόγος τον 4ο ειδικό ανακριτή, Νικ. Ζαγοριανό, που χειρίζεται το πολύκροτο σκάνδαλο της Ζίμενς, ενώπιον του οποίου προσήλθαν χθες συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους οι έξι από τους επτά κλητευθέντες σε απολογία κατηγορούμενοι, καθώς ο έβδομος και δη ο οικονομικός διευθυντής της Ζίμενς, Χρ. Καραβέλας, αιτήθηκε προθεσμία μέσω του δικηγόρου του που δήλωσε αδυναμία του πελάτη του να προσέλθει. Η εξήγηση του νομικού παραστάτη του κ. Καραβέλα ήταν ότι αδυνατεί να προσέλθει καθώς νοσηλεύεται με σοβαρό πρόβλημα υγείας σε νοσοκομείο της Αγγλίας.

Επειδή, όμως, ο ισχυρισμός δεν συνοδεύτηκε και από τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία, όπως έγγραφη βεβαίωση του νοσοκομείου, ο ανακριτής έδωσε προθεσμία στον συνήγορο μέχρι σήμερα να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλιώς θα προχωρήσει σε έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Χρ. Καραβέλα.

Σε ποιες τσέπες;

Η κίνηση πάντως του κ. Ζαγοριανού να δώσει προθεσμία και στους επτά κατηγορούμενους για τις 12 Μαΐου, προκαλεί εύλογα ερωτήματα καθώς σε τέτοιας εμβέλειας υπόθεση με αναπάντητο το «καυτό» ζητούμενο σε ποιες πολιτικές τσέπες κατέληξαν οι μίζες των εκατομμυρίων ευρώ, μόνο ως πρόθεση του διευθύνοντος την ανάκριση να ανανεώσει για αργότερα και το «ραντεβού» τού ερχόμενου μήνα μπορεί να εκληφθεί.

«Ή θα δώσει αναγκαστικά και νέες προθεσμίες...


...καθώς ουσιαστικές απολογίες επτά κατηγορουμένων σε μία ημέρα δεν γίνεται να λάβει, με δεδομένη τη σοβαρότητα της υπόθεσης, ή έχει ήδη αποφασίσει για την τύχη τους οπότε θα τους «καθαρίσει» με συνοπτικές διαδικασίες», έλεγαν χαρακτηριστικά χθες στην «Ε» έγκυρες δικαστικές πηγές.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο κ. Ζαγοριανός ζήτησε από όλους τους συνηγόρους να του υποβάλουν τα υπομνήματά τους μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 11 Μαΐου, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «ο χρόνος δεν αρκεί ούτε για ενδελεχή μελέτη των γραπτών νομικών αιτιάσεων των κατηγορουμένων».

Ανεξάρτητα δε από την αρνητική στάση απέναντι στις βαρύτατες κατηγορίες των ίδιων των εμπλεκομένων, «ο ανακριτής υποχρεούται να κάνει τη δουλειά του και να θέσει όλα τα εύλογα ερωτήματα, οπότε συνεκτιμώντας το αποδεικτικό υλικό και τη συμπεριφορά του καθένα να αποφασίσει κατά περίσταση πού χωρεί προσωρινή κράτηση», τόνιζαν οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι.

Οι συνήγοροι αιτήθηκαν χθες να λάβουν πλήρη αντίγραφα της ογκωδέστατης δικογραφίας, προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες των πελατών τους, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, θα λάβουν γνώση όλων των στοιχείων μόνο για το κομμάτι που αφορά τα δύο κακουργήματα για τα οποία κλητεύθηκαν οι κατηγορούμενοι και έχει σχέση με τα «λαδώματα» για την υλοποίηση της σύμβασης «8002» για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ (1998-2002).

«Συμψηφισμός»

Οπως ενημερώθηκαν χθες από τον ανακριτή, το σκέλος του σκανδάλου που αφορά την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C41, όπου η χρονική περίοδος διάπραξης των αδικημάτων φτάνει μέχρι το 2006, είναι ακόμη υπό διερεύνηση και άρα στο μέλλον οι ίδιοι κατηγορούμενοι αναμένεται να κληθούν εκ νέου και για άλλες κατηγορίες. Οι κλήσεις για την «8002» άλλωστε αφορούν μόνον τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η χρονική συγκυρία, πάντως, στην οποία καλούνται οι κατηγορούμενοι καθώς όπως όλα δείχνουν οι απολογίες τους θα ληφθούν σε προεκλογική περίοδο, έδωσε το έναυσμα στον Γιάννη Μαντζουράνη, συνήγορο του Γ. Σκαρπέλη, να δηλώσει:

«Στη λογική του συμψηφισμού το τυχαίο είναι σπανιότερο από το σκόπιμο, γι' αυτό οι κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν παραμονές ευρωεκλογών».

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες επτά κλήσεις (οι κατηγορούμενοι αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 38) έλαβαν οι: Μιχ. Χριστοφοράκος, τέως διευθύνων σύμβουλος Ζίμενς, Πρόδρ. Μαυρίδης, τέως γενικός διευθυντής Ζίμενς, Αλέξ. Αθανασιάδης, τέως οικονομικός διευθυντής Ζίμενς, Ηλ. Γεωργίου, γενικός διευθυντής Ζίμενς μέχρι το 1998, Χρ. Καραβέλας, οικονομικός διευθυντής Ζίμενς έως το 1998, Εμ. Σταυριανού, τεχνικός διευθυντής Ζίμενς έως το 1999 και Γ. Σκαρπέλης, γενικός διευθυντής του ΟΤΕ το 1998. *

σχόλιο zorro: Πολύ υπομονετικός ο κ. Ζαγοριανός. Στις 13 Απριλίου έδωσε προθεσμία σε Χριστοφοράκο μέχρι 12 Μαΐου. Η προθεσμία "τεντώθηκε" μέχρι τις 20 Μαΐου. Περιέργως, αιφνιδίως και απολύτως απροσδόκητα, ο Μ. Χριστοφοράκος δεν ενεφανίσθη και ο ειδικός ανακριτής κ. Ζαγοριανός πήρε τη μεγάλη απόφαση να εκδόσει διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ωραίο. Πολύ ωραίο. Αυτό είναι κάθαρση ala ελληνικά. Κι αυτός ο δαιμόνιος Καραβέλας αιφνιδίασε τους πάντες και απέδρασε σε Ουρουγουάη. Όλο αιφνιδιασμούς είμαστε.

1 σχόλιο:

  1. zorro: Η ατυχία ενός ειδικού ανακριτή σώζει τους λαδωτές.
    Εγω νομιζω οτι ο ανακριτης επλανηθη και για να μην υπαρχουν υπονοουμενα περι δικαιοσυνης θα σου πω μια ιστορια που μου συνεβη προ ετων. Εχουν καταδικασθει μετα απο μηνυση μου δυο στελεχη κρατικης τραπεζας. Αυτο συνεβη τον Φεβρουαριο.Μεσα σε δυο μηνες οριζεται δικασιμος για τον ιουλιο. Ο δικηγορος μου λει δεν ειναι δυνατον κατι συμβαινει,γιατι το χρονικο διαστημα της μια δικης με της αλλης ειναι ελαχιστο ΠΑΜΕ στον εισαγγελεα του Αρειου παγου και ζητουμε την προστασια του. Κανει μια ολιγολεπτη ερευνα και η απαντησις του ειναι να παμε στο δικαστηριο παρολο που δεν ειχε ερθει κληση σε εμενα προσωπικα και θα μεριμνουσε.Το αποτελεσμα αθωωση των κατηγορουμενων, και παραλιγο να δικασουν εμενα, δεν υπονοω τιποτα, ισως ειχαν καλο δικηγορο, ηταν αυτος της ρικομεξ και ολο ελεγε να τελειωνουμε περιμενω την αποφαση στην ευελπιδων για την ρικομεξ, αντε να τελειωνουμε.Τα συμπερασματα δικα σου και αν ζητηθουν τα στοιχεια μου δωστα zorro γιατι δεν φοβαμαι,και ξερω οτι θα εισαι διπλα μου και αν δεν σηκωσουμε αναστημα παντοτε θα ανεβαινουν στις πλατες μας Δελφικος
    Υ.Γ Καθε δυο -τρεις ημερες επαιρνα τηλεφωνο εαν εγραφη η αποφαση για να παμε Αρειο Παγο .Μετα τα Χριστουγεννα μου ειπαν οτι βγηκε. Παμε με τον δικηγορο μου να την παραλαβουμε και διαπιστωνει εξαλλος οτι ειχε περασει η προθεσμια . Τι να πουμε; Μονο στο Βερολινο υπαρχουν δικαστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή