Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Απολογία Ψυχάρη χειρότερη από το μαϊμού ρεπορτάζ


Στο site του Βήματος αναρτήθηκε σήμερα μια ανεπιτυχής απόπειρα του Σταύρου Ψυχάρη να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Γράφει:
"Αγαπητοί αναγνώστες,

Πολλές εφημερίδες της Κυριακής 21.6.2009, με πρώτο «Το Βήμα», διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα. Στις πρώτες τουλάχιστον εκδόσεις τους, στα φύλλα δηλαδή που προορίζονται για περιοχές μακράν της πρωτευούσης, αναφέρονται στη δήθεν συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν, που βεβαίως δεν έγινε καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η μεγάλη αυτή γκάφα οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Ετσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα.

Η γκάφα του «Βήματος» ήταν μεγαλύτερη καθώς δημοσιεύθηκε και «ρεπορτάζ» για το τι (θα) έλεγαν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί. Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση...

Αυτή η πρακτική οδηγεί σε γκάφες, όπως η τελευταία του «Βήματος» _ δεν χρειάζεται να αναφερθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις διότι αυτά τα γεγονότα ασφαλώς δεν αποτελούν δικαιολογίες.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο «Βήμα online» που παρουσιάζει την ειδησεογραφία από λεπτό προς λεπτό ΔΕΝ αναρτήθηκε το κείμενο της γκάφας. Φυσικά δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών, καθώς είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της γκάφας δεν θα αργούσε.

Οπωσδήποτε «Το Βήμα» έλαβε τα μέτρα που απαιτούνται για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, για το οποίο ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες του.

Σταύρος Π. Ψυχάρης
Διευθυντής

σχόλια zorro:
Λέει ο έμπειρος εκδότης: "Ετσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα".
Ουσιαστικά με αυτό ομολογεί παραπλάνηση αναγνωστών κατά συρροήν. Αφού γίνεται "πολλές φορές" κ. Ψυχάρη μπορείτε να μας υποδείξετε τις άλλες; Επίσης ο κ. Ψυχάρης με το "τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα" αποστασιοποιείται από το Κυριακάτικο ψεύδος. Αν τυπώνονται κρίσιμες ειδήσεις χωρίς να τις ελέγχει (δεν το πιστεύουμε) τότε χαριστικά φέρει τον τίτλο του Διευθυντή. Είναι δυνατόν να φταίει μόνο ο συντάκτης;

Επίσης ο κ. Διευθυντής "καρφώνει" το Μαξίμου με το ακόλουθο: "οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση...".
Αν αυτό δεν είναι συμπαιγνία κυβέρνησης - ΜΜΕ τότε τι είναι; Ουσιαστικά, ο κ. Ψυχάρης παραδέχεται ότι στα κρίσιμα ρεπορτάζ οι αληθινοί συντάκτες είναι οι κυβερνητικοί επιτελείς, κανένας άλλος. Θλίψη και μόνο θλίψη.

Τέλος, ας επικεντρωθούμε στο ακόλουθο που θυμίζει "ανάληψη πολιτικής ευθύνης" από τον μοιραίο Καραμανλή: "Οπωσδήποτε «Το Βήμα» έλαβε τα μέτρα που απαιτούνται για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, για το οποίο ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες του".
Ο κ. Ψυχάρης δεν μπαίνει στον κόπο να μας πει ποια είναι τα απαιτούμενα μέτρα που έλαβε για να μην παραπλανηθεί ξανά το κοινό. Ξέρουμε γιατί. Δεν έλαβε κανένα και ελπίζει απλά να ξεχαστούν όλα - βοηθούντος και του λουκέτου στον ΕΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου