Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Τηλεθέαση 0,7% κάνει ο Παπαγιάννης


Στο blog του γράφει όλη την ώρα πόσο ισχυρό είναι το μέσο. Στην τηλεόραση κομπάζει για τα... νούμερα που φέρνει. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Δεν τον βλέπει άνθρωπος. Το πολύ να χτυπούσε (κάποτε) 1% αν όλοι οι απέναντι ανταγωνιστές (Blue Sky, High Channel, Tηλεάστυ) παίζουν τιλεμάρκετινγκ. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε απόφαση του ΕΣΡ για τα παραμύθια που πέταγε ο Σπίνος στο "Αποκαλυπτικό Δελτίο" ότι και καλά βουλευτής της ΝΔ είχε πάρει 100 εκατομμύρια ευρώ για να ρίξει τον Καραμανλή. Το ΕΣΡ για να επιβάλλει πρόστιμο συνυπολογίζει πόση τηλεθέαση είχε η εκπομπή όπου ειπώθηκε η πατάτα. Ε, για τόσο μεγάλο παραμύθι το ΕΧΤΡΑ τιμωρήθηκε μόνο με 30.000 ευρώ πρόστιμο επειδή η εκπομπή είχε 0,7%-1% τηλεθέαση!
Μάλιστα, η παράβαση έγινε το Γενάρη, πριν φύγει ο παραμυθάς Σπίνος, που μάζευε κάνα ξέμπαρκο κορόιδο τηλεθεατή. Τώρα ο Παπαγιάννης έχει κάτω από 0,5%! Λιγότερο από τον Λιακόπουλο που κάνει τιλεμάρκετινγκ.
Όταν ήταν ο Χίος στο Αποκαλυπτικό Δελτίο χτυπούσε εύκολα 10%!

Ακολουθεί η απόφαση του ΕΣΡ
Εκ των στοιχείων του φακέλου, των ισχυρισμών του εκπροσώπου της εταιρείας ΕΞΤΡΑ ΚΟΜΜΙΟΥΝΙΚΕΙΣΙΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΤΖΙ Α.Ε. (EXCOM A.E.) ιδιοκτήτριας του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού EXTRA CHANNEL, του υποβληθέντος υπομνήματος και της παρακολουθήσεως από μαγνητοταινία της εκπομπής «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ» που μεταδόθηκε την 8.1.2009, προέκυψαν τα ακόλουθα:
Παρουσιαστής: Γιάννης Παπαγιάννης
Συνεργαζόμενοι δημοσιογράφοι: Τάνια Ιακωβίδου, Άρης Σπίνος, Ανδρέας Καψαμπέλης
Καλεσμένοι: κ. Δημήτρης Κακούρος, πρόεδρος συλλόγου υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ
Πρόκειται για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Το συγκεκριμένο δελτίο περιλαμβάνει τα κάτωθι:
- Συζήτηση για τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
- Συζήτηση για μια νέα δημοσκόπηση της GPO για το MEGA σχετικά με τον ανασχηματισμό.
- Συζήτηση για τη συνέντευξη του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου σε κανάλι εκδοτών οι οποίοι είναι και υποψήφιοι προμηθευτές του Υπουργείου Παιδείας.
- Σχολιασμός της αποθεωτικής υποδοχής του Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργείο Πολιτισμού κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.
- Σχολιασμός της απογοήτευσης του κ. Μιχάλη Λιάπη κατά την παράδοση του υπουργείου του. Λεζάντες: «Πάγωσε ο Λιάπης στην υποδοχή Σαμαρά», « Νίκος Ξανθόπουλος ο Μιχάλης Λιάπης». Ο κ. Άρης Σπίνος υποστηρίζει ότι: «Όση επίδειξη αλαζονείας υπήρχε από τον κ. Λιάπη τόση πολιτική δειλία τον ακουμπά…Θα εύχεται κάποιος υπουργός να πάθει κάτι, να είναι καλό παιδί να τον βάλει ο Καραμανλής στην κυβέρνηση».
- Συζήτηση για τα νέα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κ. Καραμανλής σχετικά με τους δυσαρεστημένους του κόμματος από τον ανασχηματισμό, τους «λαϊκούς δεξιούς» όπως οι βουλευτές κ.κ. Πολύδωρας, Μιχαλολιάκος, Γιαννόπουλος, Γιακουμάτος, Παναγιωτόπουλος, Ντινόπουλος, Λαμπρόπουλος . Εκτυλίσσεται ο εξής διάλογος (χρόνος ένδειξης DVD: 39:07)
Καψαμπέλης: Γιάννη ξέχασες αυτούς που δεν είναι «συνήθεις ύποπτοι».
Παπαγιάννης: Δεν τους ξέρω αυτούς.
Καψαμπέλης: Το ρεπορτάζ το δικό μου λέει ότι οι εκπλήξεις θα ’ρθουν από αυτούς που δεν μιλούσαν μέχρι σήμερα. Θα ’ρθουν από αυτούς που περίμεναν χρόνια υπομονετικά…
Παπαγιάννης: Παπακώστα…

Καψαμπέλης: …να πάρουν μια θέση, που είδαν βουλευτές 2 και 3 ετών να γίνονται υπουργοί ενώ αυτοί είχαν μπει στη βουλή από το ’89, το ’90 και δεν έχουν πάρει όχι μόνο υπουργείο, υφυπουργείο, αλλά έχουν παραγκωνιστεί κανονικά τα τελευταία 5 χρόνια…
Παπαγιάννης: Σωστό…
Καψαμπέλης: …αλλά μέχρι τώρα δεν μιλούσαν!
Σπίνος: Αντρέα, μου επιτρέπεις μια στιγμή…
Καψαμπέλης: Όχι, όχι 2 λεπτά να πω το ρεπορτάζ, τα άλλα είναι μια ανάλυση σεβαστή, αλλά να πούμε το ρεπορτάζ.
Σπίνος: Όχι για ρεπορτάζ θα σου μιλήσω κι εγώ.
Καψαμπέλης: Υπάρχουν βουλευτές που κρατιούνται με το ζόρι απ’ τους φίλους και τους συγγενείς τους να μη τα κάνουν ρημαδιό αυτή τη στιγμή. Το ερώτημα είναι λοιπόν 2
θα πάμε έτσι μέσα σε ένα κλίμα ισορροπίας τρόμου ή κάποιο πρωί θα ξυπνήσει ένας βουλευτής, γιατί για ένα βουλευτή μιλάμε, ο οποίος θα πει πλέον δεν έχω να περιμένω τίποτα διότι σε μία τετραεδρική, Άρη μου, ή σε μία πενταεδρική, για να λέμε τα πράγματα με ψυχρούς πολιτικούς όρους και όχι συναισθηματικούς ή άλλους ιδεολογικοκομματικούς όρους, όταν λοιπόν σε μία περιφέρεια 4, 5 βουλευτών που θα βγει ένας αν χάσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, αυτός που τώρα δεν έχει καμία τύχη γιατί περίμενε να γίνει υπουργός, υφυπουργός και είδε τον άλλο να τον υποσκελίζει χωρίς προσόντα παρά μόνο με τη γλώσσα του, αντιλαμβάνεστε τι λέω, δεν έχει κανένα λόγο να κάτσει εκεί να υποστεί το διασυρμό κατ’ αυτόν…
Σπίνος: Είναι και το δέλεαρ των 100.000.000 ευρώ που έχουν βγάλει γνωστοί επιχειρηματίες…
Καψαμπέλης: Άλλο αυτό…
Σπίνος: Ένα λεπτάκι, γιατί δεν θες να το ακούσεις;
(Μιλάνε όλοι μαζί και δεν διακρίνεται καθαρά λόγος)
Παπαγιάννης: Γιατί δεν τα παίρνουν να τελειώνουμε;
Σπίνος: Δεν ξέρω αν θα τα πάρει ο κ. Λιάπης ή ο κ. Σπίνος ή ο κ. Παπαγιάννης…Λέω όμως ότι τα 100.000.000 που έχουν βγει στην πιάτσα για να ανατρέψουν την…
Καψαμπέλης: Αυτό δεν περνάει.
Σπίνος: Καλά αν δεν περνάει , εγώ λέω το ρεπορτάζ που υπάρχει και έχει αναγραφεί τουλάχιστον 3 φορές πρωτοσέλιδο…
Παπαγιάννης: Δεν αφορά πολιτικό ρεπορτάζ, αφορά επιχειρηματία.
Σπίνος: Λέω όμως αν βγει βουλευτής από τη φωλιά του να ρίξει τον Κώστα Καραμανλή, λέω ενδεχομένως ότι το δέλεαρ των 100.000.000 που έχει βγει στην πιάτσα να είναι αρκετό.
Καψαμπέλης: Ξέρεις Άρη ότι υπήρξαν βουλευτές που διαμήνυσαν ότι έτσι και κάνεις υπουργό τον τοπικό μου αντίπαλο έχω ρίξει την κυβέρνηση; Λοιπόν το ρεπορτάζ μου λέει ότι όσοι το διεμήνυσαν δικαιώθηκαν. Οι αντίπαλοί τους δεν έγιναν.
Σπίνος: Θεωρώ ότι τέτοιοι πολιτικοί εκβιασμοί δεν υπήρχαν.
Παπαγιάννης: Το θέμα δεν είναι να το λένε «οφ δε ρεκορντ». Γιατί μου το είπαν αρκετοί. Να το λένε δημόσια.
Καψαμπέλης: Για ρώτα τον κ. Παυλόπουλο πόσοι του τηλεφώνησαν και του είπαν ότι να κάνεις…;
Σπίνος: Ας βγει να το πει ο κ. Παυλόπουλος.
Παπαγιάννης: Τώρα ακούστε να σας πω κάτι, μισό λεπτό πριν πεις την κουβέντα σου. Επειδή μου μεταφέρει κάποιος κάτι πολύ σημαντικό, ένας καλός φίλος, ποια 100.000.000 ρε παιδιά; 1.000.000 να δώσεις σε μερικούς πεινασμένους, την έχουν ρίξει την κυβέρνηση. Μιλάμε για 100.000.000… Ένα εκατομμυριάκι να τσεπώσει κάποιο από αυτά τα λαμόγια, δεν λέω ότι είναι όλοι, κάποιο από αυτά τα λαμόγια, και να είναι μετρητό και ζεστό χρήμα, έχει εξαφανιστεί.
Καψαμπέλης: Αδικούμε βουλευτές όμως έτσι.
Παπαγιάννης: Μα δεν είπαμε όλοι. Είπαμε για αυτούς οι οποίοι είναι υποψήφιοι.
Σπίνος: Υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι είναι στρατευμένοι στην ατζέντα επιχειρηματιών…
(Μιλάνε όλοι μαζί και δεν διακρίνεται λόγος καθαρά)
Σπίνος: Ακούστε με σας παρακαλώ, η αντίσταση των νεοδημοκρατών από ’δω και πέρα θα είναι ηχηρότατη. Όχι δεν θα επιτρέψουν κάποιον βουλευτή της Β΄ Αθηνών ή της υπολοίπου χώρας να κινηθεί αντιπολιτευτικά στον Κώστα Καραμανλή, το γιαούρτι που θα φάει δεν έχει προηγούμενο. Αν ο κ. Λιάπης πιστεύεις ότι μπορεί να πει οτιδήποτε κατά του Κώστα Καραμανλή…
Καψαμπέλης: Ξέρεις τι λέει… 3
Σπίνος: …που πρέπει λαμπάδα να του ανάψει. Δημόσια δεν λέει τίποτα.
Παπαγιάννης: Αν μου φέρεις το 1.000.000 στο τραπέζι σου υπόσχομαι ότι σου βρίσκω βουλευτή. Το θέλω στο τραπέζι όμως ζεστό.
Σπίνος: Υπάρχει κότερο αραγμένο στο Φλοίσβο που επιχειρεί κάθε μέρα να ρίξει τον Κώστα Καραμανλή.
Καψαμπέλης: Το ιδιωτικό είναι χειρότερο γιατί είναι σπερμολογία, είναι ψιθυρολογία, είναι καταστροφικό. Το δημόσιο αντιμετωπίζεται.
Παπαγιάννης: Πρέπει να πούμε το εξής, το γεγονός ότι έχει συσσωρευτεί μια ιδεολογοπολιτική ομάδα σε εσωκομματικό επίπεδο με στελέχη που έχουν ισχυρά ερείσματα όπως Γεράσιμος Γιακουμάτος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Βασίλης ο Μιχαλολιάκος στον Πειραιά, ο Θανάσης ο Γιαννόπουλος στη Φθιώτιδα, ο Γιάννης ο Λαμπρόπουλος στη Μεσσηνία. Τέτοιοι παραπονεμένοι υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, λέει αυτό το δικό μου ρεπορτάζ. Κι έχω ακούσει ότι 2 εξ αυτών θα αναλάβουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία ομίλου προβληματισμού, δηλαδή πάνε κάποιοι από αυτούς να επανασυστήσουν μία νέα ομάδα όπως ήταν οι λοχαγοί την περίοδο της κυριαρχίας του Καραμανλή το ’97 με 2000.
Σπίνος: Δεν είναι κακό. Θα υπάρχει μια ζύμωση ιδεοπολιτικής ανάπτυξης και ιδεών..
Παπαγιάννης: Μέχρι τότε ο Καραμανλής θα χάνει προς τα δεξιά, προς τον Καρατζαφέρη, ενδεχομένως θα κερδίζει ένα μέρος του κέντρου αλλά θα χάνει προς τα δεξιά.
- Τηλεφωνική συνομιλία με τηλεθεατές.
- Παρουσίαση ρεπορτάζ της Τάνιας Ιακωβίδου σχετικά με ποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα γίνονταν υπουργοί αν κέρδιζε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ πάντα σε αντιπαραβολή με τα στελέχη που τοποθετήθηκαν σε υπουργεία από τον Πρωθυπουργό στον πρόσφατο ανασχηματισμό.
- Αναλυτική ειδησεογραφία της ημέρας.
- Συζήτηση με τον κ. Κακούρο σχετικά με την κατάληψη των γραφείων του ΗΛΠΑΠ από τους εργαζόμενους.
Πρόκειται περί εκπομπής που σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα και κατά τη συγκεκριμένη ημέρα ασχολήθηκε με τον ανασχηματισμό της κυβερνήσεως. Όμως κατά τη διάρκεια της συζητήσεως ο τηλεπαρουσιαστής ισχυρίστηκε ότι εάν δώσει κανείς 1.000.000 ευρώ σε πεινασμένους βουλευτές, ρίχνουν την κυβέρνηση. Μάλιστα προς επίταση του ισχυρισμού του ανέφερε: «ένα εκατομμυριάκι να τσεπώσει κάποιο από αυτά τα λαμόγια… και να είναι μετρητό και ζεστό χρήμα… ρίχνει την κυβέρνηση», και επιπλέον ισχυρίστηκε: «αν μου φέρεις το 1.000.000 στο τραπέζι, σου υπόσχομαι ότι σου βρίσκω βουλευτή». Αλλά η μετάδοση ενός τόσου σοβαρού ισχυρισμού άνευ αποδεικτικών στοιχείων και επιπλέον με τις υποτιμητικές φράσεις για βουλευτές όπως: «πεινασμένους», «λαμόγια», «μετρητό και ζεστό χρήμα», ενέχουν έλλειψη σεβασμού προς πρόσωπα του κοινοβουλίου και σε κάθε περίπτωση δεν έχουν ευπρεπή διατύπωση λόγου. Για τις εν λόγω εκτροπές ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση του προστίμου.

Ενόψει των εκτεθέντων πραγματικών περιστατικών και λαμβανομένης υπόψη της βαρύτητος της παραβάσεως, του από 0,7-1% % μεριδίου τηλεθέασης που συγκέντρωσε το πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου τελέστηκε η παράβαση, της εξ 86.763,05 ευρώ αξίας του μεριδίου αγοράς των τηλεοπτικών υπηρεσιών κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2003-30.4.2003 που έχει αποκτήσει ο ως άνω σταθμός, του 4
εκ 2.864.925,20 ευρώ ύψους της επένδυσης που έχει πραγματοποιηθεί από τον εν λόγω σταθμό, και του γεγονότος ότι έχουν επιβληθεί στον αυτό σταθμό με τις αποφάσεις 115/3.12.2002, 169/4.2.2003, 295/10.6.2003, 79/30.3.2004, 80/30.3.2004, 81/30.3.2004, 244/27.7.2004, 338/9.11.2004, 346/16.11.2004, 7/4.1.2005, 34/8.2.2005, 69/1.3.2005, 74/1.3.2005, 115/5.4.2005, 142/19.4.2005, 163/26.4.2005, 185/17.5.2005, 186/17.5.2005, 193/31.5.2005, 194/31.5.2005, 236/28.6.2005, 237/28.6.2005, 290/26.7.2005, 292/26.7.2005, 298/26.7.2005, 305/23.8.2005, 321/30.8.2005, 322/30.8.2005, 356/20.9.2005, 412/18.10.2005, 444/8.11.2005, 38/24.1.2006, 193/11.4.2006, 204/18.4.2006, 244/16.5.2006, 287/6.6.2006, 307/20.6.2006, 455/3.10.2006, 456/3.10.2006, 517/21.11.2006, 209/24.4.2007, 235/15.5.2007, 309/11/2007, 488/9.10.2007, 489/9.10.2007, 160/18.3.2008, 402/22.7.2008, 437/9.9.2008, 464/23.9.2008, 479/30.9.2008, 526/21.10.2008, 527/21.10.2008, 554/11.11.2008, 600/25.11.2008, 605/2.12.2008, 3/8.1.2009, 107/10.3.2009, 192/5.5.2009 διάφορες κυρώσεις, το πρόστιμο πρέπει να καθοριστεί στο ποσό των 30.000 ευρώ.
Για τους λόγους αυτούς
το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Επιβάλλει στην εταιρεία ΕΞΤΡΑ ΚΟΜΜΙΟΥΝΙΚΕΙΣΙΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΤΖΙ Α.Ε. (EXCOM A.E.) ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού EXTRA CHANNEL-3 τη διοικητική κύρωση του προστίμου των 30.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου