Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

Η αλήθεια για την Σκόπελο

Όταν κοιτάς από μακρυά, μοιάζει το πεύκο σαν ελιά...

Πριν μερικά χρόνια η πευκο-δασοπλαγιά ανατολικά του Πανόρμου, πήρε κατά λάθος φωτιά.
Η Σκοπελίτικη φύση, χωρίς την βοήθεια κοινοτικών προγραμμάτων αναδάσωσης, κατάφερε να ξαναγεννηθεί από την στάχτη. Μόνο που έκανε μπάσταρδα. Από τις κουκουνάρες που πετάχτηκαν από τα καμμένα πεύκα και χώθηκαν στη γη, ξεφύτρωσαν ελιές, και μάλιστα ήμερες και μπολιασμένες. Συμπτωματικά το "γενετικό θαύμα" επετεύχθη ακριβώς πάνω από το Κοινοτικό δρόμο, και μέχρι του σημείου που άντεχαν οι οικονομικοί μετανάστες να ανεβάζουν τα δοχεία του νερού για να ποτίζουν νυχθημερόν τα νεότευκτα ελαιόδενδρα.
Σε λίγα χρόνια από σήμερα η αρμόδια Αρχή (όνομα δεν λέμε), θα αποφανθεί ότι τα καρποφόρα δένδρα της Αθηνάς ήταν ανέκαθεν στο αγροτεμάχιο, και θα δώσει το πράσινο φως για αγοραπωλησία η αξιοποίηση .
Πάω στοίχημα την από 20ετίας βιντεοκάμερα αντίκα, που από τότε τραβούσε "πεντακάθαρα πλάνα"!!!

Πως παίζεται το παιχνίδι των πευκο-δασοφάγων? Πρόσφατο ζωντανό παράδειγμα.

Εδώ Αγνώντας.
Μερικά χιλιόμετρα μετά πυρποληθέντα Πάνερμο, βρίσκεται μια άλλη μαγευτική , σχεδόν πευκοκαλυμμένη τοποθεσία ( με τον αναγκαίο οικισμό που θέλει να επεκταθεί). Τα πεύκα όμως ακόμα και όταν βρίσκονται σε "ιδιόκτητα οικόπεδα" απαγορεύονται "σχεδόν αυστηρά" να κοπούν. Όχι όμως και να καούν από απροσεξία.
Την προηγούμενη σαιζόν ο απρόσεκτος ιδιοκτήτης του τελευταίου προς το πευκοδάσος οικοδομημένου οικοπέδου, καίγοντας κλαδιά, έκαψε και δυο τρεις τεράστιες βουνοπλαγιές παραπάνω. "Δυστυχώς" η φωτιά έσβησε από την δυνατή βροχή.
Τι θέλει να πει ο Blogo-ποιητής? Προσέξτε στη συνέχεια πως δια μαγείας το καμμένο πευκοδάσος σε λίγα χρόνια θα παράγει λάδι. Όχι ρετσινόλαδο, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο άκαυτο Πάνορμο...

Φωτογραφίες από τον Πάνορμο της Σκοπέλου, πριν την φωτιά.


Φτου γρουσουζιά.
Αντι να διαβάσουν το adena-gr τα κουρασμένα (από το τάβλι όλο το χειμώνα) παλληκάρια του Δασαρχείου Σκοπέλου, το διάβασαν οι εμπρηστές και κατάλαβαν πως οι αρμόδιοι κοιμούνται.
Το www.antinews.gr ανάρτησε την είδηση της φωτιάς σχεδόν σωστή, σε αντίθεση με τα Μεγάλα Εμπορικά Portals που με copy paste αναμάσησαν την κλασσική κασέτα περί "άμεσης και ηρωικής αντίδρασης Πυροσβεστικής, Αρχών, και Λαού, που όμως λόγω ισχυρών ανέμων και δύσβατης περιοχής, λύγισαν , επιτρέποντας μόνο 300 και κάτι στρεμματάκια-φιλέτα να καούν"
Δείτε στην συνέχεια πως έχει το παραμύθι (χωρίς οικοπεδοφάγους , δράκους , πράσινα άλογα, και ακραίες συνθήκες).
Κάντε κλίκ στην αριστερή εικόνα και προσέξτε τα κενά στο πευκοδάσος πάνω από τον οικισμό του Πανόρμου!
Από http://www.adena-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου