Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2009

Κλείνει το Indymedia;


Η Espresso σήμερα γράφει ότι: Λίγες ημέρες έπειτα από την αμφιλεγόμενη γνωμοδότηση του απελθόντος εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά αναφορικά με την ανωνυμία των bloggers, ένα ακόμα περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι κάτι τρέχει με το Ιντερνετ.

Ο ΟΤΕ απέστειλε εξώδικο στο Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας, με το οποίο ουσιαστικά τού ζητάει να διακόψει εντός πέντε ημερών (!) την πρόσβαση που έχει αποκτήσει το αντιεξουσιαστικό portal Athens Indymedia στο...

...δίκτυο οπτικών ινών του οργανισμού. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΟΤΕ επισημαίνει ότι θα προβεί στην άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματός του - με ό,τι συνεπάγεται το τελευταίο.

Στο εξώδικο παρατίθεται απόσπασμα από κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Σερρών του ΛΑΟΣ Ηλία Πολατίδη (της 18ης Ιουνίου) που καταγγέλλει ότι «το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιτρέπει την πρόσβαση σε τρίτον που εμφανίζεται με την ιστοσελίδα Indymedia Athens, ο οποίος προβαίνει στη χρήση των συγκεκριμένων ινών και γενικότερα του συγκεκριμένου δικτύου για σκοπούς οι οποίοι δεν έχουν ουδεμία σχέση με την έρευνα και την εκπαίδευση». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ προχώρησε στην κοινοποίηση του εξωδίκου και στην «Κοινωνία της Πληροφορίας», και στον υπουργό Ανάπτυξης, και στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ο οργανισμός θεωρεί ότι γίνεται εσφαλμένη χρήση του δικτύου του, διότι είχε συνάψει συμφωνία με το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας να διατεθεί μέρος του δικτύου των οπτικών ινών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για εκπαιδευτικούς λόγους και αντ’ αυτού το Πολυτεχνείο διέθεσε ηλεκτρονικούς πόρους στο Indymedia. Το ζήτημα του Indymedia απασχολεί έντονα τη διοίκηση του οργανισμού, διότι έφτασε στο κοινοβούλιο διά της ερώτησης του κ. Πολατίδη (ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετική, λίαν παρατεταμένη καμπάνια της εθνικιστικής εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος»).

Επιπλέον, πολύς λόγος για τον προαναφερθέντα διαδικτυακό τόπο έγινε το ματωμένο Δεκέμβρη του 2008. Το Indymedia είθισται να «χρεώνεται» το συντονισμό της δράσης των αντιεξουσιαστών και των κουκουλοφόρων, και την ανάρτηση άρθρων και ειδήσεων από τον ευρύτερο χώρο της αναρχίας και της μαχόμενης -ενίοτε και της ένοπλης- Αριστεράς. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

σχόλιο zorro: Στο ίδιο το Indymedia έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του site. Οι εμπλεκόμενοι στο zorro-gr είναι υπέρ της διαδικτυακής ελευθερίας αλλά:

Ο ΟΤΕ δεν ζητάει το κλείσιμο του Indymedia αλλά να απαγκιστρωθεί από το δίκτυο των οπτικών ινών που προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Χιλιάδες sites είναι ωραία και χρήσιμα αλλά δεν είναι σωστό να τα πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Το Indymedia δεν είναι εκπαιδευτικό site εκτός αν θεωρηθεί ότι ο εγκωμιασμός των τρομοκρατικών ενεργειών είναι εκπαίδευση για τον Κορυδαλλό.

Οφείλει το Indymedia να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με το Ίδρυμα Open Society του Soros. Αν έχει σχέσεις με αυτόν έχει και χρήματα για να στηθεί σε άλλον server.

Οφείλει το Indymedia να ξεκαθαρίσει αν έχει μισθοδοτούμενους υπαλλήλους. Είναι σίγουρο ότι είναι όλοι τους εθελοντές; Κάποιοι γνωστοί που έφυγαν από το site άλλα λένε.

Έχουμε κι άλλα ερωτήματα για το άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου