Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Ενοχλήθηκαν οι δικηγόροι με την εφαρμογή του νόμου


Θα παραβιάσουμε τον κώδικά μας και θα γράψουμε το σχόλιο στην αρχή: όταν οι αλήτες της εφορίας "διατάζουν" την Αστυνομία να συλλάβει εικοσάχρονους νέους για οφειλές από αποδοχή κληρονομιάς (δηλαδή χρεών) των γονέων τα καθάρματα οι δικηγόροι, οι αρχιτέκτονες του παραδικαστικού, βγάζουν τον σκασμό. Όταν πηγαίνουν γέροντες μέσα για χρέη 1000 ευρώ δεν λένε κουβέντα. Τώρα μυρίστηκαν τα κτήνη "ψητό" με τις θυγατέρες του λαδωτή Καραβέλα και βγάζουν ανακοινώσεις. Ξέρετε καλά τι σας χρειάζεται, υπάνθρωποι.
Διαβάστε κατάπτυστη -για την υποκρισία της- ανακοίνωση:

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με σημερινή ανακοίνωσή της διευκρινίζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπορεί να εκδίδονται τα εντάλματα σύλληψης, ενώ αντιδρά στις αδικαιολόγητες επιθέσεις συνηγόρων κατηγορουμένων σε πολιτικά προβεβλημένες υποθέσεις.
Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τα κάτωθι:

1. Στο φιλελεύθερο - δημοκρατικό Κράτος Δικαίου κάθε πολίτης έχει το απαραβίαστο δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα το δικηγόρο στον οποίο εμπιστεύεται την υπόθεσή του. Κάθε κατηγορούμενος ιδιαίτερα έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να αναθέτει την υπεράσπισή του σε δικηγόρο, ο οποίος έχει πλήρη ελευθερία να χρησιμοποιεί κάθε νόμιμο μέσο που εκτιμά ότι θα είναι αποτελεσματικό, τηρώντας τον Κώδικα Δικηγόρων και τον Κώδικα Δεοντολογίας. Η επικοινωνία του εντολέα με το δικηγόρο του είναι, σε όλες τις μορφές της, απόρρητη και ουδείς δικαιούται να...

...λαμβάνει γνώση του περιεχομένου της ή να τη δημοσιοποιεί. Η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος υπεράσπισης συμβάλλει στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης και εμπεδώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα δικαιοδοτικά όργανα.

2. Ο περιορισμός της ελευθερίας στην ποινική διαδικασία προϋποθέτει σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου με βάση συγκεκριμένες αποδείξεις, τις οποίες αυτός έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί και να αντικρούσει πριν αποφασιστεί η ολική ή περιορισμένη στέρηση της ελευθερίας του.

3. Η έκδοση αιτιολογημένου εντάλματος συλλήψεως συγχωρείται μόνο σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον τούτο είναι απολύτως αναγκαίο για την αποτροπή της αποδεδειγμένα προπαρασκευαζόμενης φυγής ή της επικείμενης τελέσεως εγκλημάτων από το συλλαμβανόμενο.

4. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ποικίλοι παράγοντες επιτίθενται αδικαιολόγητα, ιδίως μέσω έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, εναντίον συνηγόρων κατηγορουμένων σε πολιτικά προβεβλημένες υποθέσεις και επιχειρούν να παρεμποδιστεί η νόμιμη άσκηση των υπερασπιστικών καθηκόντων τους. Παράλληλα, κρατικά όργανα επιχειρούν να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις από την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού με τη σπασμωδική προσφυγή σε ακραία και εκδικητικά μέτρα εναντίον δικαίων και αδίκων που προκαλούν φόβο και καταρρακώνουν το κύρος του κράτους.

5. Όλοι οι δικηγόροι που ασκούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους έχουν ευθύνη να προασπίσουν το λειτούργημά τους απέναντι στα όργανα απονομής δικαιοσύνης και σε κάθε τρίτο και όλοι οι ενεργοί πολίτες καλούνται να αποκρούσουν την επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου