Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Νατοϊκό αντιχακερικό στρατηγείο στο Ταλίν

Μερικά έτη πριν, η ιδέα των χάκερ που φέρνουν τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής ήταν χολιγουντιανό σενάριο. Τώρα, οι cyber-επιθέσεις αυξάνονται και οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες υπολογιστών του ΝΑΤΟ έχουν συγκεντρωθεί σε μια στρατιωτική βάση στην Εσθονία για να προετοιμάσουν τη Νατοϊκή άμυνα απέναντι σε πιθανές χακερικές επιδρομές.

Τα δίκτυα επικοινωνιών θα μπορούσαν να καταρρεύσουν. Το δίκτυο μεταφορών να "κρεμάσει". Το ίδιο και η εναέρα κυκλοφορία, τα σιδηροδρομικά συστήματα και τα συστήματα φωτεινών σηματοδοτών μια πόλης.
Ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να αποτρέψουν το χάος, θα μπορούσαν να πέσουν οι ίδιες θύμα επιθέσεων. Ένα κύμα ψεύτικων σημάτων θα μπορούσε για παράδειγμα να στείλει πυροσβεστικά οχήματα σε λανθασμένες θέσεις.

Ένα τέτοιο σενάριο Ψηφιακής Αποκάλυψης μέσω μιας cyber-επίθεσης έχει περιγραφεί πολλές φορές από τη μητροπολιτική αστυνομία, την MI5 και την κοινή Επιτροπή Πληροφοριών. Ο ειδικός του Αμερικανικού Ναυτικού στις κυβερνοεπιθέσεις Kenneth Geers προσδιορίζει διάφορα πιθανά αδύνατα σημεία στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ιστοχώρων της «οικονομικής ζωής» (όπως οι τράπεζες και τα online συστήματα) καθώς επίσης και των συστημάτων τηλεπικοινωνιών και του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
«Στη χειρότερη περίπτωση; [Κάποιος] μπορεί να εισβάλλει στην υποδομή σας και να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία σας εναντίον των χωρών σας».
Στο Ταλίν της Εσθονίας υπάρχει η βάση K5. Ένα νατοϊκό κέντρο αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων. Εκεί κορυφαίοι εμπειρογνώμονες υπολογιστών της συμμαχίας - υψηλόβαθμοι ερευνητές, ακαδημαϊκοί και ειδικοί ασφάλειας - εργάζονται σε ομάδες για να αναλύσουν την πιθανότητα ηλεκτρονικών επιδρομών και να προβλέψουν ακριβώς πώς το ΝΑΤΟ θα διεξαγάγει τους εικονικούς πολέμους στο μέλλον.

*Φωτογραφία από την βάση Κ5 στο Ταλίν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου