Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Η κρίση στη Γερμανία εφάμιλλη της προχιτλερικής περιόδου


Η Γερμανία βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση των τελευταίων 80 χρόνων. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου, όμως, δεν θεωρεί σκόπιμη ενδεχόμενη υιοθέτηση και τρίτου πακέτου τόνωσης της οικονομίας. Αυτά αναφέρονται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), με αφορμή τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη-συνάντηση κορυφής για την οικονομία, την οποία συγκάλεσε η Άγκελα Μέρκελ, στην καγκελαρία.
Στο δημοσίευμα η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζεται ως «μαύρη μαυρίλα». Οι συντάκτες του επικαλούνται, μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο -όπως αναφέρουν- περιέγραψε την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας για την ερχόμενη διετία με...

...τα πιο μελανά χρώματα, διορθώνοντας και πάλι προ τα κάτω τις προβλέψεις του.
Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, θα συρρικνωθεί κατά 1,3% με μηδενικές ενδείξεις ανάκαμψης για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι, μάλιστα, οι προοπτικές που βλέπουν οι ειδικοί του Ταμείου για τη Γερμανία.
Όπως επισημαίνουν, η «πρωταθλήτρια» της Ευρώπης στις εξαγωγές θα βιώσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,6% αλλά με αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, αναφέρεται στο δημοσίευμα της «ΝΒ», οι σημερινές προβλέψεις των σημαντικότερων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων υπολογίζουν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στις 6 ποσοστιαίες μονάδες.
σχόλιο zorro: η Ιστορία διδάσκει ότι την προχιτλερική περίοδο ακολουθεί η χιτλερική. Όπου πέφτει πείνα ακολουθεί ολοκληρωτισμός. Και οι Γερμανοί είναι επιρρεπείς σε ολοκληρωτισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου