Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Ηττάται ο ΛΑΟΣ από τους Οικολόγους στην πρόθεση ψήφου!


Προβάδισμα 4,5% για τις εθνικές εκλογές και 3,4% για τις ευρωεκλογές διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Kάπα Reserach, την οποία δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33,9%, η ΝΔ 29,4%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,1%, ο ΛΑΟΣ 4,3% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,9%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 14,3%.

Για τις ευρωεκλογές, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι (διαβάστε παρακάτων έχει πλάκα):

ΠΑΣΟΚ 30,5%, ΝΔ 27,1%, ΚΚΕ 7,2%, ΣΥΡΙΖΑ 6,4%, ΛΑΟΣ 4,8% και Οικολόγοι Πράσινοι 5,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 17,5%.

Είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό το ποσοστό των Οικολόγων που δεν έχουν κάνει καμπάνια, αποφεύγουν να εμφανιστούν στα ΜΜΕ και ουσιαστικά αποτελούν παρακλάδι του ΣΥΝ μια και τα 9 στα 10 στελέχη του προέρχονται από το κόμμα της πολυτελούς Αριστεράς των κουκουλοφόρων. Παρά ταύτα στο γκάλοπ ξεπερνούν τον επίδοξο νεοδημοκράτη Καρατζαφέρη που συγκυβερνά (στον ύπνο του) με την χρεωκοπημένη Νέα Δημοκρατία. Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τις ευρωεκλογές για να δούμε αν το γκάλοπ ήταν ακριβές ή οι ιδιοκτήτες της Kάπα Reserach τα μάγκωσαν για να δημιουργήσουν κλίμα.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κ.Καραμανλής με 37,6% και ακολουθεί ο Γ.Παπανδρέου με 33,3%. Κανένας από τους δύο δηλώνει το 28,6% των ερωτηθέντων.

Πάντως, οι πολίτες εξακολουθούν να τάσσονται κατά των διπλών εκλογών τον Ιούνιο. Στο σχετικό ερώτημα αν η υπόθεση Παυλίδη πρέπει να οδηγήσει σε εκλογές, το 58,4% απαντά όχι ή μάλλον όχι έναντι 35,3% που δηλώνει ναι ή μάλλον ναι.

Κατά των πρόωρων τάσσονται οι πολίτες και σε σχέση με την προεδρική εκλογή του 2010: το 69,4% δηλώνει ότι τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του Προέδρου, ώστε να μη διαλυθεί η Βουλή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο ακόμα ευρήματα:

* Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 49,2% δηλώνουν ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα προτιμούσαν Προεδρική Δημοκρατία με περισσότερες εξουσίες στον Πρόεδρο και άμεση εκλογή του. Υπέρ του παρόντος συστήματος τάσσεται το 41,2%.

* Επίσης, το 78,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή.

Η πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-13 Απριλίου 2009 σε δείγμα 2.089 άτομα άνω των 18 ετών.

Μέγιστο σφάλμα 2,14% και διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου