Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: την βάψαμε!


Ο νέος ιός της γρίπης των χοίρων, με τουλάχιστον 20 θανατηφόρα κρούσματα στο Μεξικό, μπορεί να εξελιχθεί, να μεταλλαχθεί και να γίνει "πολύ πιο επικίνδυνος", προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
"Είναι πολύ πιθανό ο ιός να εξελιχθεί. Όταν οι ιοί εξελίσσονται, είναι προφανές ότι μπορούν να γίνουν πολύ πιο επικίνδυνοι για τον πληθυσμό" δήλωσε ο Κέιτζι Φουκούντα, επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ.
Ωστόσο, παρά την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο ΠΟΥ...

δεν έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού, που σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο 3 της 6βαθμης κλίμακας, κάτι που θα σήμαινε "σημαντική αύξηση του κινδύνου πανδημίας".
"Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε μια σταθερή βάση" πριν προχωρήσουμε στην αύξηση του επιπέδου συναγερμού, εξήγησε ο δρ Φουκούντα εκτιμώντας ότι προέχει να κατανοηθεί η συμπεριφορά του ιού.
"Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συλλέγουμε τις καλύτερες πληροφορίες", τόνισε.
Μια απόφαση του ΠΟΥ μπορεί ωστόσο να ληφθεί κατά την προσεχή συνεδρίαση της έκτακτης επιτροπής του διεθνούς οργανισμού, την οποία συγκροτούν 15 διεθνείς εμπειρογνώμονες.
Η επιτροπή που συγκλήθηκε το Σάββατο πρώτη φορά για το θέμα αυτό, είχε αναφέρει πως πρόκειται για πρόβλημα δημόσιας υγείας που προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως.
Ένα θετικό σημείο σε μια "σοβαρή" κατάσταση, σύμφωνα με τον δρα Φουκούντα, είναι ότι οι χώρες σήμερα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μιας πανδημίας, μετά την εμπειρία της γρίπης των πτηνών.
Πολλές χώρες έχουν αποθηκευμένες ποσότητες του φαρμάκου Ταμιφλού, το οποίο θεωρείται δραστικό για την ασθένεια αυτή όπως και για το νέο ιό της γρίπης των χοίρων.
Ο ΠΟΥ, ο οποίος πρέπει να συντονίζει τις καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης μεταξύ των 194 μελών του, διαθέτει αρκετά εκατομμύρια δόσεις Tamiflu, υπενθύμισε ο δρ Φουκούντα. "Σήμερα θα έλεγα ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι σε σχέση με παλαιότερα", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου