Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ντομινίκ Στρος-Καν: "Δεν θα περάσει εύκολα η κρίση"


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει "να πράξουν περισσότερα", και για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά την κρίση στους πιστωτικούς τομείς εν γένει, αλλά και για να εξισορροπηθεί η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, ώστε να προέλθει μία συνολική ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμήθηκε σήμερα από τον Πρόεδρο Γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. "Όσο ο τομέας της πίστωσης παραμένει σε απώλεια ισχύος, δεν είναι δυνατόν να έχουμε πραγματική ανάπτυξη", διεθνώς, εκτιμήθηκε επίσης.
Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζουν στην Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ και ο "δίδυμος" θεσμός για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων (όχι ολόκληρων οικονομιών, όπως συμβαίνει με το ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα.
Για τις τράπεζες ειδικά, ο κ. Στρος-Καν προϊδέασε ότι...

..."πριν εκκαθαριστούν οι ισολογισμοί τους από τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια και τα τοξικά ομόλογα, αληθινή φυγή προς το εμπρός δεν μπορεί να συμβεί". Αυτό αποδεικνύεται και απ' ό,τι εμπειρίες καταγράφηκαν στον τραπεζικό τομέα, πρόσφατα και παλαιότερα : χωρίς εκκαθάριση ισολογισμών, τίποτε το καλό δεν μπορεί να συμβεί".
Τεκμηριώνεται, στο μεταξύ, από το ΔΝΤ ότι από τα συνολικά τέσσερα (4) τρισεκατομμύρια δολάρια επισφάλειες για τις τράπεζες, στην εξέλιξη της διεθνούς πιστωτικής-χρηματικής κρίσης, τα 2,8 τρισ. δολ. προέρχονται από αμερικανικά τοξικά ομόλογα (συχνά, τιτλοποιημένες απαιτήσεις από δάνεια) αλλά και από έναν πολύ μεγάλο αριθμό "αφερέγγυων" ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, που εξέδωσαν οι αμερικανικές τράπεζες.
Διέρρευσε εξάλλου ότι, το εποπτεύον υπουργείο Οικονομικών στις ΗΠΑ "έχει πολλαπλασιάσει τους ελέγχους του", για να διακριβωθεί στο πλαίσιο αυτού του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, διεθνώς, κατά πόσον είναι πραγματικά φερέγγυες, πλέον, αρκετές εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ, που πάντως ενισχύθηκαν με κρατικά κεφάλαια, σε εφαρμογή του "Προγράμματος Σωτηρίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου