Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Το Δημόσιο έδωσε ακάλυπτες επιταγές στο ΙΚΑ!


Η απίστευτη υπόθεση που έδειξε ότι και στο κράτος μπορεί «το ταμείον να είναι μείον» αφορά προσαύξηση που επέβαλε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (και συγκεκριμένα του υπουργείου Πολιτισμού) το ΙΚΑ, καθώς, πριν από μερικούς μήνες όταν πήγε να εισπράξει στην Τράπεζα της Ελλάδος δύο επιταγές ύψους 4.836,86 ευρώ, διαπίστωσε ότι αυτές ήταν ακάλυπτες, καθώς το υπόλοιπο του συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού ήταν μηδενικό!
Το Δημόσιο διά των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας όχι μόνο ότι οι ακάλυπτες επιταγές εκδόθηκαν εκ παραδρομής, αλλά ζητώντας και ειδική προνομιακή μεταχείριση σε σύγκριση με τους ιδιώτες που «βαράνε κανόνια» με ακάλυπτες επιταγές.
Σύμφωνα με το Δημόσιο...

η νομοθεσία που ισχύει από το 1951 για τις προσαυξήσεις του ΙΚΑ έχει θεσπιστεί μόνο για την προστασία των συναλλαγών του Δημοσίου με τρίτους αφερέγγυους οφειλέτες που εκδίδουν ακάλυπτες επιταγές για χρέη τους προς το Δημόσιο. Κατά την προσφυγή οι διατάξεις αυτές δεν μπορούν να επεκταθούν σε βάρος του Δημοσίου, αλλά μόνο σε βάρος τρίτων πολιτών.

Γιατί -σύμφωνα με την προσφυγή- «η φερεγγυότητα του Δημοσίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και μόνο από παραδρομή θα μπορούσε να εκδώσει ακάλυπτες επιταγές»! Δηλαδή το Δημόσιο επιχειρεί να εφαρμοστεί πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», με βάση τη λογική ότι μόνο εκείνο είναι φερέγγυο, ενώ είναι γνωστή η επί πολλά χρόνια τακτική του σχετικά με την καθυστερημένη πληρωμή χρεών όπου εμφανίζεται ως κακοπληρωτής ή δύστροπος οφειλέτης.

Δικομανία
Παράλληλα το Δημόσιο εμφανίζεται ως αθεράπευτα δικομανής, αφού προσφεύγει στο ΣτΕ για την προσαύξηση 4.836 ευρώ (και την παρόμοια πράξη επιβολής εισφορών, η οποία όμως εξοφλήθηκε ήδη με πληρωμή των ακάλυπτων επιταγών), ενώ την ίδια στιγμή απαγορεύει στους πολίτες να προσφεύγουν για οικονομικές αξιώσεις μικρότερες των 6.000 ευρώ, ενώ το σχετικό ποσό για απαγόρευση προσφυγών θα εκτοξευθεί σύντομα στα 40.000 ευρώ, σύμφωνα με νομοσχέδιο που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι το Δημόσιο ζητεί να ακυρωθεί η προσαύξηση και η επιβολή της εισφοράς με το επιχείρημα που συνήθως προβάλλουν οι πολίτες, όταν το Δημόσιο παίρνει σε βάρος τους δυσμενή μέτρα, δηλαδή ότι δεν κλήθηκαν για να εκφράσουν προηγουμένως τις απόψεις τους.
Ετσι το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι το ΙΚΑ παραβίασε τη συνταγματική αρχή της προηγούμενης ακρόασης, γιατί δεν κάλεσε προτού επιβάλει την προσαύξηση για τις ακάλυπτες επιταγές την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) και το Δημόσιο να εκθέσουν τις απόψεις τους.
Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη τον περασμένο Αύγουστο, όταν επιταγές του Δημοσίου που εκδόθηκαν σε διαταγή του ΙΚΑ Χαλκίδας διαπιστώθηκε ότι ήταν ακάλυπτες.

Το πρόβλημα
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε -κατά την προσφυγή- από αβλεψία και καθαρή παραδρομή των αρμόδιων οργάνων της ΕΒΑ, χωρίς πάντως υπαιτιότητά τους, αφού εκδόθηκαν επιταγές χωρίς να ελεγχθεί το υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών.
Το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι οι επιχορηγήσεις του 2008 δεν είχαν σταλεί ολόκληρες (για έργα αποκατάστασης και αναστήλωσης ναών της Χαλκίδας) και η αποστολή τους ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, οπότε και εξοφλήθηκαν.
Πηγή ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου