Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Αυστραλία - Συγκέντρωση για τις Γενοκτονίες των Ελλήνων


Στο πανεπιστήμιο Νοτίου Αυστραλίας, όπου οργανώνεται μια ασυνήθιστη εκδήλωση για τις γενοκτονίες Ελλήνων, κατά τη χρονική περίοδο 1914-24, αναμένεται να συγκεντρωθούν μεθαύριο, Τετάρτη, τα μέλη της ελληνικής παροικίας της Αδελαϊδας.
H συγκέντρωση θα έχει μορφή ομιλίας με θέμα «Εκπομπή σήματος βοήθειας από πέρα από την Καλλίπολη» (An S.O.S. From Beyond Gallipoli) με κύριο ομιλητή τον Δρα Παναγιώτη Διαμάντη, λέκτορα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϋ (UTS), εξειδικευμένου στις Μελέτες Γενοκτονιών.
Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκαν οι θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμού της Νοτίου Αυστραλίας, Μάικλ Άτκινσον, γύρω από το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων...

και την τιμητική πλάκα για τα θύματά της, που τοποθετήθηκε στο Μουσείο Μετανάστευσης Αδελαϊδας. Σε ένδειξη υποστήριξης των προσπαθειών του Άτκινσον να αναγνωρισθούν οι Γενοκτονίες, Ελληνική, Αρμενική και Ασσυριανή, από τη Βουλή της Νοτίου Αυστραλίας, η ομιλία του Έλληνα καθηγητή θα επικεντρωθεί στην πολύπλευρη σχέση της Νοτίου Αυστραλίας με τις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας.
Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, Αυστραλοί αιχμάλωτοι πολέμου υπήρξαν μάρτυρες των εκτοπισμών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων από τα πάτρια εδάφη τους, από το 1915 ως το 1918. Αυστραλοί στρατιώτες διέσωσαν, από τους Οθωμανούς, χιλιάδες Ασσύριους και Αρμένιους πρόσφυγες, το 1918. Η φιλανθρωπική δράση χιλιάδων Αυστραλών διέσωσε δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων προσφύγων από την πείνα και το λοιμό.
Από το 1998, ο Δρ Διαμάντης μελετά και διδάσκει για την γενοκτονία του «εξ Ανατολάς Ελληνισμού». Έχει αναπτύξει πλούσιο διδακτικό κι ερευνητικό έργο, μιλώντας σε Αυστραλία, Ελλάδα και Αγγλία και δημοσιεύοντας κείμενα σε ακαδημαϊκά περιοδικά, όπως το «Genocide Perspectives» και το «Modern Greek Studies».
Η συγκέντρωση διοργανώνεται από την Ποντιακή Αδελφότητα και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νοτίου Αυστραλίας και υποστηρίζεται από την Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας, την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, το Ελληνο-Αυστραλιανό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Πανικαριακή Αδελφότητα Ν.Α. «Ο Ίκαρος», την Κυπριακή Κοινότητα, τον Ελληνικό Εργατικό Εκπαιδευτικό Σύλλογο «Ο Πλάτων», το Σύλλογο Ελλήνων εξ Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής, το Χιακό Σύλλογο «Αδαμάντιος Κοραής», τον Παμμακεδονικό Σύλλογο και τον Λημνιακό Σύλλογο «Η Λήμνος».
Σε ανακοίνωσή τους οι οργανωτές αναφέρουν:
«Είναι εθνική υποχρέωση όλων των Ελλήνων της Αδελαϊδας να δώσουν το "παρών" και να δείξουν με τον τρόπο αυτό την υποστήριξή τους προς τους Αυστραλούς πολιτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν τα ιστορικά δίκαια του Ελληνισμού. Όπως πράξαμε με το Μακεδονικό και το Κυπριακό, πρέπει να πράξουμε τώρα για τον Πόντο, την Ιωνία, την Ανατολική Θράκη. Ύστερα από εννέα δεκαετίες, ήρθε η ώρα για την αναγνώριση της Ελληνικής Γενοκτονίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου