Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Θα δημοσιοποιηθούν κι άλλες φωτογραφίες από τα αμερικανικά κολαστήρια


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επιτρέψει τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που δείχνουν Αμερικανούς να κακομεταχειρίζονται κρατούμενους σε φυλακές του Ιράκ και του Αφγανιστάν επί προεδρίας Μπους, ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών (ACLU).
Μετά την αγωγή που κατέθεσε η οργάνωση το 2004, το υπουργείο Άμυνας...

...επέτρεψε για πρώτη φορά την δημοσιοποίηση 44 φωτογραφιών, πριν τις 28 Μαΐου.
Ο νομικός σύμβουλος της ACLU Αμρίτ Σινγκ διευκρίνισε πως "οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν απόδειξη ότι οι περιπτώσεις κακομεταχείρισης των κρατούμενων από το αμερικανικό προσωπικό δεν είναι μεμονωμένες, αλλά διαδεδομένες και πέρα από την φυλακή του Αμπού Γράιμπ".
Το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά τη δημοσίευση το 2004 φωτογραφιών από την φυλακή αυτή, όπου αμερικανοί φρουροί ταπεινώνουν και κακομεταχειρίζονται ιρακινούς κρατούμενους οδήγησε στην καταδίκη έντεκα στρατιωτών σε ποινές κάθειρξης ως και δέκα χρόνια.
Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών αυτών "θα επιτρέψει στον κόσμο να καταλάβει το πόσο διαδεδομένες είναι οι πράξεις αυτές, αλλά και την ευθύνη των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που επέτρεψαν την κακομεταχείριση των κρατουμένων", επισημαίνει ο Σινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου