Σάββατο 18 Απριλίου 2009

«Μαύρο χρήμα για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ»


«Ρώτησα τον Χριστοφοράκο σε τι χρησιμεύουν τα χρήματα στο Μονακό, που εμβάζονται από την Placid Blue. Μου ανέφερε ότι του χρησιμεύουν για καλλιέργεια σχέσεων με τα πολιτικά κόμματα, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία, τα δύο μεγάλα κόμματα...»
Καταπέλτης ο Ρ. Σίκατσεκ για τα δύο κόμματα και για τη σχέση του Κόκκαλη με τη Siemens

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, καταθέτοντας στο Μόναχο τον Οκτώβριο 2008, στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό και τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, υποδεικνύει τις δύο παρατάξεις ως αποδέκτες προμηθειών εκατομμυρίων για τα μεγάλα έργα. Ο ίδιος κάνει λόγο για μίζες και στην προμήθεια του C4Ι, αλλά και για τα Patriot. Και εκτιμά ότι υπήρχε καρτέλ Κόκκαλη-Siemens στις τηλεπικοινωνίες.
«Πριν από το 2000», αναφέρει στην κατάθεσή του ο Ρ. Σίκατσεκ, «το σύστημα μυστικών πληρωμών συνίστατο κατά κύριο λόγο στο ότι...

ο τομέας τηλεπικοινωνιών (ICN) είχε έναν λογαριασμό στο Σάλτσμπουργκ. Μεταφέρονταν εκεί χρήματα από το Μόναχο και γίνονταν εμβάσματα. Εξ ακοής γνωρίζω ότι παραδίδονταν μετρητά σε Ελληνες. Οι λόγοι καταβολής μπορεί να αφορούσαν δωροδοκίες ή να έχουν χρησιμοποιηθεί για την αγορά πληροφοριών».

*Σχετικά με τη διαδικασία, ο μάρτυρας σημειώνει: «Οταν ο Μαυρίδης ζητούσε την αποστολή εμβασμάτων, τα χρήματα εμβάζονταν στον λογαριασμό με την ένδειξη Martha...

»Οταν ο Χριστοφοράκος ειδοποιούσε ότι υπήρχε ανάγκη χρημάτων, η κατάθεση γινόταν σε λογαριασμό της εταιρείας Placid Blue στην ΑΒΝ AMRO στο Μονακό ή σε λογαριασμό της εταιρείας Fairways στην UBS Βασιλείας... Παράλληλα, διενεργούσα πληρωμές στους Gebauer και Ψαρρό. Δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό μετρητών στον Πρ. Μαυρίδη. Μια φορά, όμως, του παρέδωσα δύο εκατομμύρια ευρώ σε μια βαλίτσα...»

*Ο Ρ. Σίκατσεκ «καρφώνει» επίσης τα κόμματα στην Ελλάδα: «Είναι αλήθεια ότι εκτός από τις πληρωμές του 8% υπήρχαν και πληρωμές 2% επί του τζίρου του τομέα τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, τις οποίες ζητούσε ο κ. Χριστοφοράκος. Τον ρώτησα σε τι χρησιμεύουν τα χρήματα και μου είπε για την καλλιέργεια σχέσεων με τα δύο μεγάλα κόμματα... Και οι δύο, Χριστοφοράκος και Μαυρίδης, συμπεριφέρονταν συνωμοτικά σχετικά με το θέμα αυτό... Ακουσα ότι ο Χριστοφοράκος ανελάμβανε τους πολιτικούς και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ, ενώ ο Μαυρίδης τη μεσαία και κατώτερη διοίκηση...»

*Μετά, σειρά έχει και ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης:

«Απ' όσα γνωρίζω ο dr Jung (σ.σ.: στέλεχος της Siemens και «μαύρος ταμίας») είχε καλή σχέση. Ο κ. Κόκκαλης ήταν επίσημα ο ανταγωνιστής της Siemens στην Ελλάδα, είχα όμως την ετύπωση ότι εδώ είχαν συμφωνηθεί πολλά, αφού όπως στην περίπτωση καρτέλ η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα ήταν μοιρασμένη μεταξύ Siemens και Κόκκαλη...»

* Πόσα χρήματα διατέθηκαν για δωροδοκίες στην Ελλάδα;

- Απ' όσο θυμάμαι, διέθετα ετησίως σε Μαυρίδη και Χριστοφοράκο 10-15 εκατομμύρια ευρώ... Τροφοδοτούσα με μετρητά και τους Gebauer και Niedl και Ψαρρό. Την εντολή πριν από το 1999 μού την έδωσε ο Niedl. Επρόκειτο για προμήθεια για σύμβαση σε σχέση τους πυραύλους Patriot. Συνολικά έπρεπε να παραδώσω 10 εκατ. ευρώ με πολύπλοκο τρόπο, νοίκιασα ένα διαμέρισμα ειδικά γι' αυτό».

*Τέλος, για το έργο C4Ι των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Ρ. Σίκατσεκ καταθέτει: «Ο κ. Χριστοφοράκος ήρθε σε μένα και μου είπε ότι χρειάζεται περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για το έργο C4Ι, επειδή έπρεπε να πληρώσει διάφορα υπουργεία. Μου παρέδωσε μετά ένα σημείωμα στο οποίο ήταν γραμμένος ένας αριθμός λογαριασμούς της Fairways και εγώ έστειλα έμβασμα περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Εγώ θεώρησα ότι το ποσό αυτό ήταν για το έργο αυτό...»
Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. Όχι μόνο τα δύο κόμματα. Για θυμηθείτε και την συμφωνία Μητσοτάκη-Α.Παπανδρέου-Φλωράκη για τα ψηφιακά κέντρα που αν θυμαμαι καλα το πραγματικό κόστος ήταν 2.500δρχ και ο Ο.Τ.Ε. τα αγόραζε μετά από την ανάθεση στο Ρόκο 50.000δρχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή