Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Συνέντευξη του τρελού γενετιστή σε κυπριακή εφημερίδα


«Ο Ζαβός δεν αφήνει τίποτα ατελείωτο», δηλώνει ο Κύπριος γενετιστής Παναγιώτης Ζαβός αναφερόμενος στην προσπάθειά του να δημιουργήσει τον πρώτο κλωνοποιημένο άνθρωπο.
Απαντώντας σε όλους και για όλα, ο δρ Ζαβός σε σημερινή συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σχολιάζοντας μεταξύ άλλων και τους Κύπριους συναδέλφους του που δήλωσαν ότι δεν υιοθετούν τις πράξεις του, αναφέρει: «Οι Κύπριοι περιλαμβάνονται στην λίστα των ανθρώπων, που με προσεγγίζουν για βοήθεια και υπάρχουν περιπτώσεις Κυπρίων, που αποτάθηκαν σε εμένα, και αυτό αποδεικνύει ότι αυτοί οι Κύπριοι που απευθύνονται κοντά μου, δείχνουν ότι μου έχουν εμπιστοσύνη και αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους με αμφισβητούν».
Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση της προέδρου της Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής Κύπρου, Βιολέτας Αναστασιάδου, ότι «δεν έχουμε δει καμία πραγματική δημοσίευση σε κανένα επιστημονικό περιοδικό που να τεκμηριώνει αυτά που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ και αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά», ο δρ Ζαβός, υποστήριξε ότι:

«Κανένας δεν μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του επιστήμονα, εάν δεν ενημερώνεται πρώτα για αυτά που αμφισβητεί. Δεν νομίζω να υπάρχει σωστός και πραγματικός επιστήμονας ο οποίος δεν ψάχνει πρώτα ένα θέμα, δεν εξαντλεί όλες τις πτυχές του και μετά να τοποθετηθεί. Αυτό που οι Κύπριοι επιστήμονες μέσω της Επιστημονικής Εταιρείας τους κάνουν και μιλούν με τον συγκεκριμένο τρόπο για τη δική μου δουλειά, αποδεικνύει ότι δεν έχουν ανατρέξει στα διάφορα επιστημονικά έντυπα ή απλώς στο διαδίκτυο για να δουν δημοσιευμένες τις μελέτες».
Μιλώντας στο περιθώριο συνέντευξης τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Φίλιππος Πατσαλής, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει ακούσει «τις δηλώσεις» και δεν έχει επικοινωνήσει, αλλά ούτε και θέλει να επικοινωνήσει με τον κ. Ζαβό αφού, όπως εξήγησε, «η προσπάθεια του για κλωνοποιήσεις είναι ένα θέμα, το οποίο δημοσιογραφικά ελκύει, αλλά αποτελεί ένα θέμα πέραν των προτεραιοτήτων της σοβαρής επιστημονικής κοινότητας αυτή τη στιγμή».
Ο δρ. Ζαβός στη συνέντευξη του εξηγεί ότι το τελευταίο «πείραμα», με τη δημιουργία 14 εμβρύων εκ των οποίων τα 11 εμφυτεύθηκαν στη μήτρα τεσσάρων γυναικών, «ήταν μια πρώτη προσπάθεια. Γνωρίζαμε ότι οι πιθανότητες να οδηγηθούμε σε μια εγκυμοσύνη ήταν πολύ μικρές. Εξάλλου και στην κανονική εξωσωματική γονιμοποίηση οι πιθανότητες να έχουμε μια εγκυμοσύνη μετά την εμφύτευση εμβρύου είναι μια στις τέσσερις».
Ωστόσο, πρόσθεσε, «εμείς το προσπαθήσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με απώτερο στόχο να δημιουργήσουμε έμβρυο, να οδηγηθούμε σε εγκυμοσύνη αλλά να έχουμε και ένα υγιή άνθρωπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Σχολιάζοντας τους ανά το παγκόσμιο ισχυρισμούς των επιστημόνων ότι το παράδειγμα των κλωνοποιημένων ζώων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι γενετικές ανωμαλίες, ασθένειες κλπ αποτελούν εμπόδιο στη δημιουργία ενός υγιούς ατόμου, ο δρ Ζαβός υποστήριξε ότι «ο στόχος που έχουμε, όπως έχω πει, είναι να κάνουμε ένα υγιή άνθρωπο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε ένα βρέφος το οποίο δεν θα είναι απόλυτα υγιές. Γι’ αυτό άλλωστε και προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς τις προσπάθειές μας».
σχόλιο zorro: προσέξτε τη χωρίστρα και το βλέμμα. Λοιπές συστάσεις περιττές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου