Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ίνδαλμα της gay κοινότητας θα διδάξει στην Αθήνα την τέχνη του

Πρακτικά μαθήματα συγγραφής σεναρίου για θέατρο και κινηματογράφο θα «παραδίδει» ο διάσημος σεναριογράφος Μάρτιν Σέρμαν, σε νέους φιλόδοξους καλλιτέχνες της Αθήνας, από τις 27 έως και τις 30 Απριλίου.
Ο Μάρτιν Σέρμαν είναι ένας gay ακτιβιστής καλλιτέχνης, εβραϊκής καταγωγής, και ο γνωστός σε όλους κ. Pacman στα παιχνίδια Pacman World2 kai Pacman World3 (δάνεισε τη φωνή του στον χαρακτήρα του θρυλικού παιχνιδιού).
Το τετραήμερο σεμινάριο διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο «ΔΟΜΗ» και την Πολιτιστική Εταιρεία «Κεντρική Σκηνή» της Μιμής Ντενίση στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των νέων καλλιτεχνών. Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής των δύο φορέων, Γ. Κατσάμπας και Μ. Ντενίση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τη συμμετοχή του Μ. Σέρμαν...

...η συνεργασία θα διευρυνθεί και θα συνεχιστεί με νέους κύκλους σεμιναρίων από διεθνείς προσωπικότητες του χώρου της Τέχνης. Συζητείται ήδη το όνομα του Τζεφιρέλι για το επόμενο σεμινάριο, το Σεπτέμβριο.
Ο κ. Σέρμαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι θα προσπαθήσει να μεταδώσει την γνώση και την εμπειρία του στους νέους, προκειμένου να κατορθώσουν να «παντρέψουν» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το κείμενο με τη ζωντάνια της σκηνής. Επισήμανε δε, ότι στο συγκεκριμένο τομέα (σεναριογραφία), η Ελλάδα υστερεί στη διεθνή πολιτιστική σκηνή.
«Επιθυμώ να δώσω μια γεύση από κινηματογράφο, από τη συγγραφή του σεναρίου ως τα γυρίσματα», είπε ο διάσημος συγγραφέας και πρόσθεσε: «Στον κινηματογράφο μετράει η εικόνα, ενώ στο θέατρο οι λέξεις. Όταν ολοκληρώνεις ένα θεατρικό κείμενο αισθάνεσαι ικανοποιημένος, επειδή κατάφερες να πεις αυτά που ήθελες. Όταν γράφεις ένα σενάριο είσαι χαρούμενος, επειδή δεν χρειάζεται να πεις πολλά».
Ο Μ. Σέρμαν εξέφρασε τον θαυμασμό του για την κουλτούρα των Ελλήνων και δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του, κατά κάποιον τρόπο, Έλληνα. Η σχέση του με την Ελλάδα άρχισε το 2003, όταν παρακολούθησε την παράσταση του έργου του, «Ρόουζ», που ανέβασε η Αντιγόνη Βαλάκου, ρόλο τον οποίο είχε ερμηνεύσει το 2002 η Ολυμπία Δουκάκη. Το θεατρικό του, «Μπεντ», εξάλλου, το οποίο αναφέρεται στον ομοφυλοφιλικό έρωτα δύο κρατουμένων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, έχει ανέβει τρεις φορές στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιαδη.
Ο Μάρτιν Σέρμαν γεννήθηκε το 1938 στη Φιλαδέλφεια και από το 1980 ζει στο Λονδίνο.
Περισσότερες πληροφορίες στο wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου