Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009

Tα παραθυράκια στο νέο νόμο για το τσιγάρο


Πολλά... παράθυρα φαίνεται να έχει ο νέος αντικαπνιστικός νόμος, που αναμένεται να εφαρμοστεί στη χώρα μας την 1η Ιουλίου.
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος μπορεί να είναι αποφασισμένος για την εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων που προβλέπουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, ωστόσο ο ίδιος αντικαπνιστικός νόμος 3730/2008 είναι «θολός»!

Ειδικότερα, για τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ.), αλλά και τους εργασιακούς χώρους, τα πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, τα πλοία, τα αεροδρόμια, γενικά τα μέσα μεταφοράς και όλους τους σταθμούς μεταφορικών μέσων, κυλικεία κ.λπ., «δύναται να...

......διαμορφωθούν ειδικοί χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού», όπως αναφέρει ξεκάθαρα ο νόμος.

Αυτό σημαίνει ότι στο γραφείο σας, στο αεροδρόμιο αλλά και στο σαλόνι του πλοίου θα υπάρχει χώρος και για τους θεριακλήδες. Ειδικότερα στις μεγάλες πίστες (μπουζούκια, κέντρα διασκέδασης) δεν αποκλείεται η Ελλάδα να μιμηθεί μέτρα άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ελβετίας, όπου στα μεγάλα μπαρ και κέντρα διασκέδασης υπάρχουν για τους καπνιστές ειδικοί κλειστοί χώροι με τζαμαρία και εξαερισμό. Αυτός ο χώρος δεν καταλαμβάνει το 30% της συνολικής επιφάνειας του καταστήματος και δεν περιλαμβάνει την πίστα, όπως είπε στην «Espresso» ο Πολύκαρπος Αδαμίδης, νομικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Εύκολα, λοιπόν, κανείς αντιλαμβάνεται ότι οι καπνιστές θα έχουν πια τους δικούς τους κλειστούς χώρους για να απολαμβάνουν το τσιγαράκι τους χωρίς να ενοχλούν τους μη καπνιστές.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες των 96.000 επιχειρήσεων που έχουν χώρο μεγαλύτερο από 100 τ.μ. παίρνουν τώρα πια ανάσαα, αφού μέσα από αυτή την ευελιξία του αντικαπνιστικού νόμου μπορούν με μια απλή διαμόρφωση χώρου να συνεχίσουν να υποδέχονται στα μαγαζιά τους καπνιστές και μη! Βέβαια, στην περίπτωση των νυχτερινών κέντρων με ζωντανή μουσική τίθεται θέμα πώς θα ακούνε μέσα από την τζαμαρία, αλλά όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Αδαμίδης, «ας εμπιστευτούμε τους χωροτάκτες και πολεοδόμους σε αυτό».

Οσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως και 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν στην άδεια λειτουργίας τους αποκλειστικά έως χώροι για καπνιστές ή μη καπνιστές. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 24.000 επιχειρηματίες, κυρίως ιδιοκτήτες μπαρ και μικρών καφετεριών, θα εξακολουθήσουν να σερβίρουν ποτό στους πελάτες τους και να αδειάζουν χωρίς το φόβο των προστίμων τα τασάκια από τα τραπέζια!

Ηδη στη χώρα μας έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να εμφανίζονται τα κλαμπ που διευκρινίζουν ότι είναι για μη καπνιστές, όπως για παράδειγμα στη Ρόδο. Εάν όμως λάβουμε υπόψη μας τις έρευνες που θέλουν τους Ελληνες παγκόσμιους πρωταθλητές στο κάπνισμα, δεν αποκλείεται τα καθαρά από καπνό μαγαζιά να παραμείνουν... μειονότητα.
Πηγή: εφημερίδα Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου