Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Μπαγλάρωσε καναλάρχη ο Ερντογάν!


Προσπάθεια του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φιμώσει πολιτικούς του αντιπάλους και υποστηρικτές του κεμαλισμού θεωρούν οι επικριτές του τις συλλήψεις άλλων 21 υπόπτων για συμμετοχή στη μυστηριώδη παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν. Μία μάλιστα από τις συλλήψεις έγινε και σε «ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση», διότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ένας ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού και ιδρυτής ιδιωτικού πανεπιστημίου, ο Μεχμέτ Χαμπεράλ. Το αντιπολιτευόμενο Κanal Β του κ. Χαμπεράλ μετέδιδε απευθείας τα τεκταινόμενα. Συνελήφθησαν επίσης...

άλλοι δύο πανεπιστημιακοί και πρώην πρυτάνεις, καθώς και το διοικητικό στέλεχος της εφημερίδας «Μιλιέτ» Τιγέν Μεργκέν. Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα και στα γραφεία των οργανώσεων «Ενωση Υποστήριξης της Σύγχρονης Ζωής» και «Ενωση για τη Σκέψη του Ατατούρκ», οι οποίες υποστηρίζουν τον κεμαλισμό. Στελέχη των δύο αυτών οργανώσεων επίσης συνελήφθησαν. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης το Κanal Β εξέπεμπε κανονικά, αφήνοντας μέσα τον ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων που απαιτείται για να μη σταματήσει η μετάδοση.

Η επιχείρηση ήταν πολύ μεγάλη καθώς οι αστυνομικοί ερεύνησαν ταυτόχρονα 83 σπίτια και γραφεία τα οποία ανήκαν σε 50 ανθρώπους σε 18 διαφορετικές πόλεις.

Ο καθηγητής Χαμπεράλ είναι γιατρός και πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μπάσκεντ. Είναι περισσότερο γνωστός για τον εθνικιστικό πολιτικό ακτιβισμό του παρά για την πανεπιστημιακή σταδιοδρομία του. Το 2002 είχε κατηγορηθεί από το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετζεβίτότι πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες σύνταξης μιας ψευδούς ιατρικής αναφοράς για την κατάσταση της υγείας του κ. Ετζεβίτ προκειμένου ο παλαίμαχος πολιτικός να μην αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. Ο Ετζεβίτ νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Μπάσκεντ.

Περισσότεροι από 200 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί, κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την Εργκενεκόν. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η οργάνωση προετοίμαζε σειρά βομβιστικών και άλλων επιθέσεων για να αναγκάσει τον στρατό να κάνει πραξικόπημα και«να σώσει την Τουρκία από τους ισλαμιστές».

Στα σχέδια της Εργκενεκόν, εκτός από τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ερντογάν, ήταν και οι δολοφονίες του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και του τιμημένου με βραβείο Νομπέλ συγγραφέα Ορχάν Παμούκ.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου