Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αποκωδικοποιώντας τα βόδια


Καλύτερης ποιότητας βοδινό κρέας και γάλα υπόσχονται οι ειδικοί μετά την ολοκλήρωση της αλληλουχίας του γονιδιώματος των βοοειδών, η οποία είναι η πρώτη σε θηλαστικό της κτηνοτροφίας, από μια διεθνή ομάδα που εργάστηκε υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.
Η έρευνα που ολοκληρώθηκε ύστερα από έξι χρόνια προσπαθειών και απαίτησε την εργασία περισσότερων από 300 μελετητών από 25 χώρες, αναμένεται να επιτρέψει τη δημιουργία ανώτερης ποιότητας βοδινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ παράλληλα οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Το γονιδίωμα των εγχώριων βοοειδών αποτελείται από περίπου 22.000 γονίδια, το 80% των οποίων είναι ίδιο με του...


...ανθρώπινου γονιδιώματος, το οποίο αποτελείται από 30.000 γονίδια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η οργάνωση των χρωμοσωμάτων του ανθρώπου βρίσκεται πιο κοντά με αυτών της αγελάδας, παρά με τα χρωμοσώματα των αρουραίων και των ποντικιών, τα οποία και χρησιμοποιούνται σε διάφορες εργαστηριακές μελέτες για την εξεύρεση φαρμάκων για τον άνθρωπο.

Για την έρευνα, η οποία ονομάστηκε «Μελέτη για την Αλληλουχία του Γονιδιώματος των Βοοειδών» και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Science στις 24 Απριλίου, χρησιμοποίησαν το είδος της αγελάδας Hereford, η οποία κατάγεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να βρεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αγελάδα είναι μεσαίου μεγέθους, καφέ χρώματος και χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρέατος.

«Η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερη σημαντική για τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός των βοοειδών ανέρχεται στα 94 εκατ., ενώ η αξία τους φτάνει τα 49 δισ. δολάρια», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τομ Βίλσακ.

«Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος των βοοειδών θα επιτρέψει στους ερευνητές να κατανοήσουν τις γενετικές ασθένειες που επηρεάζουν τα κοπάδια ώστε να μπορούν να παράγουν υγιεινότερο κρέας και γάλα», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Η αλληλουχία του γονιδιώματος των βοοειδών ανοίγει ακόμη ένα νέο παράθυρο σε σχέση με το δικό μας γονιδίωμα, καθώς μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε καλύτερα τις γενετικές παθήσεις του ανθρώπου», τόνισε ο κ. Βίλσακ.
σχόλιο zorro: το γονιδίωμα του βοδινού πρέπει να είναι συγγενικό με αυτό του Έλληνα ψηφοφόρου.

1 σχόλιο:

  1. σχόλιο zorro: το γονιδίωμα του βοδινού πρέπει να είναι συγγενικό με αυτό του Έλληνα ψηφοφόρου.
    Ζορρό, χρησιμοποιείς επιστημονική ορολογία λέγοντας γονιδίωμα και έχεις ξεχάσει ότι το αίμα το ελληνικό το βρίσκεις παντού. Κατα την γνώμη μου πιο καλά το λέει ο Μ. Τουεϋν: Όποιος έχει τους ηλιθίους με το μέρος του, έχει και την πλειοψηφία. Θα κυβερνήσει!
    Δελφικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή