Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Η αιμομικτική κατάρα των Οίκου των Αψβούργων


Καταδικασμένη να καταρρεύσει και, μάλιστα, με... βιολογική βεβαιότητα ήταν η δυναστεία των Αψβούργων, σύμφωνα με Ισπανούς επιστήμονες. Η κατάρα της περίφημης οικογένειας που διαφέντευε την Ευρώπη για πάνω από 500 χρόνια δεν ήταν άλλη από την αιμομιξία την οποία τα μέλη της δυναστείας θεωρούσαν ως λύση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πρόσμειξη.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή του Πανεπιστημίου Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Γκονζάλο Αλβάρεθ, η χρόνια αιμομιξία μεταξύ των γόνων της δυναστείας, η οποία απαριθμούσε πάνω από 3.000 μέλη, ήταν η αιτία για...

...τα τεράστια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο τελευταίος των Αψβούργων στην Ισπανία, ο Κάρολος Β, ο οποίος πέθανε άτεκνος σε ηλικία 39 ετών.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή επιθεώρηση Plos One, ο Κάρολος ο «Καταραμένος», όπως ήταν γνωστός, ήταν ο απόγονος συνεύρεσης δύο ανθρώπων των οποίων ο γενετικός κώδικας είχε τόσες ομοιότητες όσες έχει ο γενετικός κώδικας αδελφού και αδελφής ή γονιού και παιδιού.

Οι ομοιότητες αυτές ήταν αποτέλεσμα των γενετικών ανωμαλιών που κληρονομούνταν από γενιά σε γενιά, μέσα από τις αιμομικτικές συνευρέσεις των Αψβούργων, οι οποίες συνήθως ήταν μεταξύ πρώτων, τρίτων ξαδέρφων, θείου και ανιψιάς, αλλά και πιο μακρινών συγγενών.

Σύμφωνα με τη γενεαλογική έρευνα των Ισπανών επιστημόνων, ο πατέρας του Καρόλου Β, ο Φίλιππος Δ, ήταν ταυτόχρονα και θείος της μητέρας του, της Μαριάννας της Αυστρίας.

Επιπλέον, ο προπάππος του Καρόλου, ο Φίλιππος ο Β, ήταν και αυτός θείος της συζύγου του, της Αννας της Αυστρίας. Ετσι η γιαγιά του Καρόλου Β, η Μαρία Αννα της Αυστρίας, εκτός από γιαγιά του ήταν και θεία του.

Ενδογαμία
Η αιμομιξία μεταξύ των μελών Αψβούργων, ανά τις διάφορες γενιές της οικογένειας, ήταν μια «πρακτική» που δεν σταματούσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο συντελεστής ενδογαμίας (ο συντελεστής που δείχνει ποια είναι η πιθανότητα να υπάρχουν ταυτόσημα γονίδια στο γονιδίωμα ενός ανθρώπου) να αυξάνεται συνεχώς.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής ενδογαμίας του ιδρυτή της δυναστείας των Αψβούργων, του Φιλίππου Α, ήταν 0,025, ενώ ο αντίστοιχος συντελεστής του Καρόλου του Β 200 χρόνια μετά ήταν 0,25!
Από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου