Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009

Ο καφές σώζει τις γυναίκες!


Οι γυναίκες που απολαμβάνουν τον καφέ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα. Οι γυναίκες που πίνουν πέντε με επτά φλιτζάνια καφέ την εβδομάδα είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνες που πίνουν μόλις ένα το μήνα, αποκαλύπτει η έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 83.000 γυναικών. Ακολουθούν περισσότερα, εντυπωσιακά ευρήματα...

Η έρευνα διεξήχθη σε διάστημα 24 ετών από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη, και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαρτίου της ιατρικής επιθεώρησης Circulation.
Σύμφωνα με γερμανούς ειδικούς στην πρόληψη του εγκεφαλικού, το όφελος δεν προκύπτει από την καφεϊνη.
Όσες έπιναν τσάι και άλλα ποτά που περιείχαν καφεϊνη δεν είχαν τις ίδιες μειωμένες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, δήλωσε ο καθηγητής Μάρτιν Γκροντ της Γερμανικής Ένωσης για το Εγκεφαλικό.

Φαίνεται ότι οι ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση καφέ προκύπτουν από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές και βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υγιείς γυναίκες, οι οποίες έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα- κατά μέσον όρο- είχαν κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τις γυναίκες εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι το μήνα.
Η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο κατά 20%.
Ταυτόχρονα, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ αφορούν μόνο υγιείς ανθρώπους.
Εκείνοι που έχουν συμπτώματα όπως αϋπνίες, άγχος, υπέρταση και καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ πιθανόν να επιδεινώσει την κατάστασή τους, λέει ο Γκροντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου