Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Λαχανικά από τα Κατεχόμενα


Αγροτικές οργανώσεις ζητούν τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στην «πράσινη γραμμή» και την καταγραφή της προέλευσης και των στοιχείων των παραγωγών των γεωργικών προϊόντων. Οι παρανομίες δίνουν και παίρνουν.
Αόρατα διακινούνται υπερβολικές ποσότητες γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Αγροτικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι...

διακινούνται υπερβολικές ποσότητες απ’ αυτές που παράγονται στα κατεχόμενα, με ορατό τον κίνδυνο να προέρχονται από την Τουρκία. Το χειρότερο είναι ότι τα προϊόντα αυτά είναι αόρατα. Δεν αναγράφεται δηλαδή στα κιβώτια μεταφοράς τους η προέλευσή τους και το όνομα του παραγωγού. Ο Γ.Γ της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας κατέθεσε στη «Σ» τους προβληματισμούς του, για την κατάσταση που έχει βγει εκτός ελέγχου! Κατά περιόδους στην οργάνωση φθάνουν καταγγελίες για παρατυπίες και παρανομίες Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι μπροστά στο κέρδος δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, όπως ανέφερε! «Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι με μεγάλη «πατριωτική συνείδηση» φέρνουν χύμα προϊόντα και μέσω του κανονισμού της «πράσινης γραμμής» από ελεγχόμενες διόδους, τα παίρνουν στα δικά τους συσκευαστήρια και τα βαφτίζουν ελληνοκυπριακά, χωρίς να έχουν μέσα όνομα τουρκοκυπριακό και τα στέλνουν είτε στην ντόπια είτε στην εξωτερική αγορά», δήλωσε ο κ. Λύτρας. Ο ίδιος έθεσε ένα σοβαρό ζήτημα γύρω από την όλη υπόθεση. Εκτός από τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία των καταναλωτών, υπάρχει και το ενδεχόμενο στιγματισμού ενός προϊόντος που εξάγεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Εάν βρεθεί ένα υπόλειμμα φαρμάκου εφόσον δεν γράφει μέσα ότι είναι του τάδε Τούρκου παραγωγού, αμέσως θα στιγματιστεί η Κύπρος. Θα πουν, μέσα στο τάδε προϊόν της Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκε αυτό», εξήγησε ο Γ.Γ της ΠΕΚ. Κατά περιόδους, πρόσθεσε ο κ. Λύτρας, διοχετεύονται στην κυπριακή αγορά προϊόντα που προέρχονται από την Τουρκία και αυτό είναι το εγκληματικό. Τα βάζουν σε κάσες και τα πωλούν σαν κυπριακά». Ο κ. Λύτρας έθιξε και το ζήτημα του λαθρεμπορίου μέσω της γραμμής αντιπαράταξης, ενώ τόνισε ότι οι έλεγχοι από τους αρμοδίους πρέπει να είναι εντατικοί στην «πράσινη γραμμή». «Να ελέγχεται σε ποιο συσκευαστήριο πήγε το προίόν και με τι όνομα έγινε η τελική συσκευασία και ξεκινά η εμπορία του προϊόντος. Οφείλουν να παίρνουν μέτρα, για να μην πάθουμε ανεπανόρθωτη ζημιά. Προϊόντα πλασάρονται ως τουρκοκυπριακά, ενώ προέρχονται από την Τουρκία. Δεν θα γίνουμε γέφυρα για να πωλούνται τα τουρκικά προϊόντα. Πρέπει επίσης να επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές στους παραβάτες», τόνισε ο Γ.Γ. της ΠΕΚ.
Τις εισηγήσεις αυτές οι αγροτικές οργανώσεις έθεσαν ενώπιον του Υπουργού Γεωργίας κατά καιρούς, αλλά μέχρι τώρα τίποτε δεν έχει γίνει.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου αναφέρει ότι ο έλεγχος σε φρούτα και λαχανικά είναι ελλιπής, ενώ οι τιμές δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητικές. Ο ίδιος έθιξε και το θέμα που προέκυψε πρόσφατα, της υψηλής περιεκτικότητας απαγορευμένου φυτοφάρμακου σε καρότα τα οποία πιστεύεται ότι προήλθαν από τα κατεχόμενα. Όπως δήλωσε ο κ. Αριστοδήμου, η υγεία του καταναλωτή τίθεται υπό κίνδυνο, από τη στιγμή που στο πιάτο του φθάνουν γεωργικά προϊόντα κακής ποιότητας.


Απάτες εις βάρος των καταναλωτών
Σοβαρές καταγγελίες διατύπωσε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου. Μετά από καταγγελίες που έφθασαν στο Σύνδεσμο, οι υπεύθυνοι διεξήγαγαν έρευνα και διαπίστωσαν απάτες εις βάρος του καταναλωτικού κοινού. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται το φαινόμενο οι καταναλωτές να πληρώνουν στο ταμείο άλλη τιμή από αυτήν που αναγράφουν διάφορα προϊόντα τα οποία είναι αναρτημένα στα ράφια. Καταγγελίες καταναλωτών κάνουν λόγο για υγρό πιάτων το οποίο πλήρωσαν 0,98 ευρώ, ενώ στο ράφι η τιμή του ήταν 0,68 ευρώ. Πληθώρα καταγγελιών από καταναλωτές αναφέρουν στο Σύνδεσμο ότι συντελείται απάτη εις βάρος τους, με αντικείμενο τις προσφορές σε ποικίλα προϊόντα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, καταναλωτές που είχαν πάρει από το ράφι προϊόντα στα οποία υπήρχε προσφορά δώρου ή έκπτωση 20%, όταν έφθασαν στο ταμείο για να πληρώσουν, δεν πήραν ούτε δώρο αλλά ούτε και την αναγραφόμενη έκπτωση! Ο κ. Αριστοδήμου υπογραμμίζει ότι η πληθώρα των προσφορών προκύπτει, εκτός από την τρέχουσα περίοδο του Πάσχα, και από την περίοδο την οποία διανύουμε λεγόμενης οικονομικής κρίσης. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής απαιτεί να σταματήσει η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού. «Ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενημερωμένος και να υπάρχει ταυτόχρονα πλήρης διαφάνεια», είπε ο κ. Αριστοδήμου, ο οποίος κάλεσε το κοινό να απαιτεί ακόμα και στην περίπτωση των κρεάτων να ελέγξει τη σφραγίδα προέλευσης, ώστε να είναι σίγουρος γι’ αυτό που θα αγοράσει και στη συνέχεια θα καταναλώσει.
Επιπλέον, ο κ. Αριστοδήμου ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά αλλά και στην «πράσινη γραμμή».


Παρέμβαση της Επιτροπής Εμπορίου
Οι καταγγελίες των αγροτών έχουν μεταφερθεί από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής στο αρμόδιο Υπουργείο, με αίτημα την εντατικοποίηση των ελέγχων στην «πράσινη γραμμή». Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο Λευτέρης Χριστοφόρου, δήλωσε ότι ετοιμάζεται πρόταση νόμου που θα υποχρεώνει όλους να καταγράφουν στα γεωργικά προϊόντα την προέλευσή τους, τον παραγωγό και την τιμή του προϊόντος όταν φεύγει από τα χέρια του παραγωγού, ώστε να κατοχυρωθούν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί. Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε, μάλιστα, ότι το ζήτημα απασχόλησε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής πριν από 20 ημέρες. «Καταθέσαμε συγκεκριμένες καταγγελίες, έγκαιρα, στο Υπουργείο Εμπορίου και την Κυβέρνηση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε προς αυτήν την κατεύθυνση». Το θέμα του Κανονισμού της «πράσινης γραμμής» επίσης θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου αφού, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, φαίνεται να υπάρχουν παρεκκλίσεις. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν παρεκκλίσεις από αυτή τη συμφωνία και φτάνουν προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές, τα οποία μετονομάζονται σε προϊόντα δικής μας παραγωγής, ενώ φαίνεται ότι φτάνουν και ποσότητες που δεν ανταποκρίνονται στις ποσότητες παραγωγής στις κατεχόμενες περιοχές», είπε ο κ. Χριστοφόρου.
Πηγή: εφημερίδα Σημερινή (Κύπρος)
σχόλιο zorro: τώρα ξύπνησαν οι Ελληνοκύπριοι. Αυτό το βιολί κρατάει τέσσερα-πέντε χρόνια. Στην κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα περισσότερα προϊόντα που αναγράφουν χώρα προέλευσης "Κύπρος" έχουν έρθει από τα Κατεχόμενα μέσω Τουρκίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου