Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009

Πλασιέ των Αμερικάνων ο Βαρθολομαίος


Όχι μόνο καταδέχτηκε να τον ξεπετάξει ο Αμερικάνος σε ένα δεκάλεπτο στο διάδρομο του ξενοδοχείου αλλά ανέχτηκε να του ζητάει ο ανεκδιήγητος "φιλέλλην" ελληνικές υποχωρήσεις στη Θράκη για χάρη της Τουρκίας! Αντιγράφουμε από τα Νέα:
"Την ώρα που η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στα ζητήματα του Πατριαρχείου και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καθώς το Πατριαρχείο είναι ζήτημα Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουάσιγκτον, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, φαίνεται να υιοθετεί τις θέσεις της Άγκυρας με απρόβλεπτες συνέπειες για την Αθήνα...

Παρ΄ ότι η πολυσυζητημένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας και είχε διάρκεια μόλις δέκα λεπτών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε στον κ. Βαρθολομαίο για τα επιχειρήματα των Τούρκων, σύμφωνα με τα οποία για να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πρέπει η Αθήνα να δώσει ανταλλάγματα σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης...
Συγκεκριμένα, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι το ζήτημα του έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έφερε τον κ. Βαρθολομαίο σε δύσκολη θέση, καθώς «ξαφνικά βρέθηκε απολογούμενος εκ μέρους της Αθήνας, να υπογραμμίζει ότι το Πατριαρχείο είναι ξεχωριστό θέμα και σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη».

Τι ζητούν για τη Θράκη

Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες που θέλουν την Ουάσιγκτον να δίνει τις ευλογίες της στις θέσεις των Τούρκων, οι οποίοι στη λογική της «αμοιβαιότητας» θέτουν ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της Χάλκης, αντίστοιχες κινήσεις της Αθήνας για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη που συνδέονται, λένε διπλωματικές πηγές, με την απαίτησή τους για τη λειτουργία περισσότερων μειονοτικών σχολείων- τα οποία οδηγούν στην περαιτέρω απομόνωση της μειονότηταςκαι αύξηση του αριθμού των Τούρκων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία. Παράλληλα, συνδέουν το σύστημα ανάδειξης νέων ιερωμένων στη δομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ικανοποίηση της διεκδίκησής τους για εκλογή των μουφτήδων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.
Η πρώτη φορά που το θέμα τέθηκε επί τάπητος επί της νέας αμερικανικής διοίκησης ήταν στη συνάντηση που είχε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ουάσιγκτον η Χίλαρι Κλίντον με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Όταν ο κ. Δημήτριος μίλησε για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Χάλκης, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τού είπε ότι χρειάζεται να δοθούν ανταλλάγματα που συνδέονται με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Προσπάθεια διάψευσης

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το θέμα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι η Χ. Κλίντον «απλώς μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τις σκέψεις των Τούρκων αξιωματούχων».
Ενώ, πριν από λίγες μέρες, το ίδιο θέμα έθεσε και στην Ντόρα Μπακογιάννη ο Τούρκος ομόλογός της Αλί Μπαμπατζάν στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο του Φόρουμ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών.

σχόλιο zorro: να τον χαιρόμαστε τέτοιον Πατριάρχη που κάνει τα χατήρια του μαύρου πλανητάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου