Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Τζάμπα πήγαν τα λεφτά στο Σέιχ Σου

Πολλά λάθη στη μελέτη αναγέννησης του δάσους του Σέιχ Σου, μετά την καταστροφική φωτιά του 1997, καταγγέλλει ότι έγιναν ο αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Ζάγκας, σημειώνοντας ότι, αν και δαπανήθηκαν υψηλά κονδύλια...

...το δάσος αναγεννήθηκε τελικά μόνο του σε ποσοστό 90%.
«Τα περισσότερα είδη που φυτεύτηκαν είναι ξένα με τα οικολογικά δεδομένα της περιοχής και δεν έγινε καμία προσπάθεια να μιμηθούμε τη φύση, που σε περιπτώσεις αναγέννησης μετά από πυρκαγιά, επιλέγει από μόνη της έως τρία είδη βλάστησης», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζάγκας, με αφορμή εκδήλωση για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του Σέιχ Σου που οργανώνεται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.
«Από τα είδη τα οποία φυτεύτηκαν, εκείνο το οποίο δεσπόζει σήμερα είναι το κυπαρίσσι και κυρίως το κυπαρίσσι της Αριζόνας, το οποίο δυστυχώς δείχνει ξένο και ασύμβατο με το τοπίο της περιοχής. Αντίθετα, έπρεπε να φυτευτούν περισσότερα πλατύφυλλα με τον απαιτούμενο δασοκομικό σχεδιασμό», αναφέρει ο καθηγητής.

Συμπληρώνει ότι, δεν υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση για τους κινδύνους που απειλούν το δάσος, ούτε διαρκής φύλαξη, ενώ δεν έχει γίνει σωστή συντήρηση του οδικού δικτύου.
Στο δάσος, σε ό,τι αφορά τα είδη της πανίδας, έχουν καταγραφεί 18 θηλαστικά, 95 πτηνά, 22 ερπετά και 4 αμφίβια ενώ, όσον αφορά τη χλωρίδα, καταγράφηκαν 58 ξυλώδη φυτά και 220 ποώδη.

Ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του δάσους του Σέιχ Σου, σύμφωνα με τον κ. Ζάγκα, θα πρέπει να περιλαμβάνει αποτελεσματική προστασία από κάθε μορφής κίνδυνο, δασοκομικούς χειρισμούς για τη βελτίωση της υγείας και σταθερότητας του ηλικιωμένου δάσους, δασοκομικούς χειρισμούς για την καλύτερη αύξηση και ασφάλεια του νεαρού δάσους, μέτρα για την εκπλήρωση της οικολογικής λειτουργίας του (διατήρηση βιοποικιλότητας, αποθήκευση CO2) και υποδομές συμβατές με το χαρακτήρα και το σκοπό διαχείρισης του δάσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου