Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Ποιοι άχρηστοι Οργανισμοί θα καταργηθούν


Υπό την πίεση των συστάσεων του ΔΝΤ η κυβέρνηση εμφανίσθηκε να προαναγγέλλει την κατάργηση 255 οργανισμών του Δημοσίου, όταν η ίδια τα τελευταία χρόνια δημιούργησε 695 νέους φορείς που παρείχαν 11.443 θέσεις εργασίας σε ημέτερους.

Το κόστος των νεοϊδρυθέντων οργανισμών σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 222.228.679 εκατ. ευρώ, ενώ από τους υπό κατάργηση ο προϋπολογισμός θα ωφεληθεί 25 εκατ. ευρώ. Με εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση επιχειρεί για μια ακόμη φορά να αναστρέψει το κλίμα που είναι βαρύ για την ίδια.

Φορείς

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από το 2004 ιδρύθηκαν: πέντε νέα ΝΠΔΔ, δεκατρία νέα ΝΠΙΔ, 5 νέες Εθνικές Αρχές, 4 νέες Γενικές Γραμματείες, 5 νέες Ειδικές Γραμματείες, 1 νέα Γενική Επιθεώρηση, 9 νέες Γενικές Διευθύνσεις, 102 νέες Διευθύνσεις, 232 νέα Τμήματα, 85 νέες Ειδικές Υπηρεσίες, 30 νέα Αυτοτελή Γραφεία, 4 νέα Κέντρα και Ινστιτούτα. Συστήθηκαν: 172 νέες θέσεις Συμβούλων-Συνεργατών σε Υπουργεία και Διοικήσεις Οργανισμών, εξακόσιες 659 νέες θέσεις Ειδικού Προσωπικού, 3.210 νέες θέσεις Διοικητικού Προσωπικού, 3.300 νέες θέσεις ειδικής 3ετούς σύμβασης, 16 νέες θέσεις Αναπληρωτών Προϊσταμένων και Διευθυντών Υπουργείων, 52 νέες θέσεις μελών Δ.Σ. Οργανισμών και Ταμείων, 4.029 θέσεις Αγροφυλάκων. Και συγκροτήθηκαν: 435 νέες Επιτροπές και 32 νέες ομάδες εργασίας.

Η συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι παλιό σχέδιο για την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός στις 20 Μαρτίου του 2004, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είπε επί λέξει: «Πρέπει να υπάρξει περιορισμός της κρατικής σπατάλης, έτσι θα βρούμε τους πόρους για την κοινωνική πολιτική». Στο μείζον αυτό θέμα ο Κώστας Καραμανλής επανήλθε και κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2006: «προωθείται σχέδιο...

...αναδιάρθρωσης ή κατάργησης υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος στις 4 Οκτωβρίου 2006 μιλώντας στη Βουλή. «Έχουν υπάρξει αποφάσεις και πρόβλεψη συστήματος ελέγχου για την αναδιάρθρωση ή συγχώνευση ή μετατροπή υπηρεσιών, επιτροπών και φορέων του Δημοσίου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι διαβεβαιώσεις όμως του Κ. Καραμανλή και του Π. Παυλόπουλου άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά μόλις πριν από λίγες ημέρες, με τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος ανακοίνωσε «τη συγχώνευση - κατάργηση 255 φορέων, από τους 620 που εξετάστηκαν μέχρι σήμερα».

Το κράτος στη χώρα μας γιγαντώνεται σταδιακά, μέσω των προσλήψεων που κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιεί για καθαρά εκλογικούς λόγους. Ήδη για το 2009 έχουν εξαγγελθεί περίπου 30.000 προσλήψεις στο Δημόσιο.

Επίσης πριν από λίγες ημέρες τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ενέκριναν την πρόσληψη 11.200 ατόμων με συμβάσεις ανάθεσης έργου και 3.440 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δήμους και νομαρχίες. Σημειώνεται ότι προ ημερών είδε το φως της δημοσιότητας έκθεση του ΑΣΕΠ που αποκαλύπτει τρόπους με τους οποίους παρακάμπτεται το σύστημα προσλήψεων.

Πενιχρές είναι και οι επιδόσεις της κυβέρνησης στο θέμα της πάταξης της γραφειοκρατίας, που αποτελεί άλλη μια προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού η οποία παραμένει κενή περιεχομένου. Η γραφειοκρατία απειλεί την Ελλάδα και κοστίζει ετησίως 15 δισ. ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένης μάλιστα της οικονομικής κρίσης και των ασφυκτικών πιέσεων των Βρυξελλών για δραστική μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται ανάγλυφα και στην τελευταία ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2008.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πρώτη θέση του ΟΟΣΑ όσον αφορά την γραφειοκρατία για την ίδρυση μιας εταιρείας. Απαιτούνται 15 διαφορετικά έγγραφα και διαδικασίες, όταν στον Καναδά και στη Νέα Ζηλανδία η εταιρεία ιδρύεται με μια απλή αίτηση σε ένα γραφείο, ενώ στη Σουηδία και τη Φινλανδία χρειάζονται μόλις τρεις διαδικασίες.
Από την Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου