Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Ερντογάν: "φασιστική" η εκδίωξη των Ελλήνων της Ανατολίας


Οι επικρίσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκδίωξη Ελλήνων από την Τουρκία κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα αποτελεί μια νέα απόπειρα για την αντιμετώπιση του ταραχώδους παρελθόντος της χώρας, αναφέρουν σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες.
Ο Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η κρατική πολιτική που οδήγησε στην εκδίωξη χιλιάδων χριστιανών Ελλήνων κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα ήταν "φασιστική".
Μια τέτοια επικριτική στάση απέναντι σε μία από τις σκοτεινότερες σελίδες της σύγχρονης Τουρκίας είναι σπάνια. Ωστόσο...


...η άμβλυνση των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της Αγκυρας να εναρμονισθεί με τις απαιτήσεις της Ευρώπης στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, έχουν ανοίξει έναν δημόσιο διάλογο ως προς θέματα που κάποτε ήταν ταμπού, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ.

"Για χρόνια, αυτοί που είχαν διαφορετικές ταυτότητες εκδιώχθηκαν από τη χώρα μας... Αυτό δεν έγινε με βάση την κοινή λογική. Αυτό έγινε με φασιστική προσέγγιση", δήλωσε το Σάββατο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βορειο-δυτική Τουρκία ο Τούρκος πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις του ήταν οι πρώτες αυτού του είδους που γίνονται από Τούρκο πρωθυπουργό.

"Για πρώτη φορά υπάρχει ένας πρωθυπουργός που θέλει να παραδεχθεί ότι διαπράχθηκαν σφάλματα ως προς την αντιμετώπιση θρησκευτικών μειονοτήτων. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός", αναφέρει ο Σάμι Κοέν, σχολιαστής της εφημερίδας "Μιλιέτ".
"Αλλά αν αυτή τη ρητορική θα ακολουθήσουν πράξεις, αυτό μένει να διαπιστωθεί. Ιδιαίτερα οι Ελληνες, αυτοί έχουν μεγάλα προβλήματα", γράφει. Και άλλες τουρκικές εφημερίδες του κατεστημένου Τύπου δημοσίευσαν αντίστοιχα σχόλια.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν αναφέρονται όπως φαίνεται στα γεγονότα του 1955, όταν χιλιάδες Ελληνες της Κωνσταντινούπολης αναγκάσθηκαν να φύγουν έπειτα από ένα πογκρόμ εναντίον των επιχειρήσεων και των κατοικιών τους.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός συμπεριέλαβε επίσης την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, όταν 1,5 εκατομμύριο Ελληνες εκδιώχθηκαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και περισσότεροι από 500.000 Τούρκοι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα αμέσως μετά τον πόλεμο μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, αναφέρει το Ρόιτερ.

Η ανταλλαγή των πληθυσμών πραγματοποιήθηκε όταν της Τουρκίας ηγείτο ο Κεμάλ Ατατούρκ. Οι επικρίσεις εναντίον του είναι παράνομες στην Τουρκία. Η Τουρκία τελεί υπό πίεση, έπειτα από την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, για να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία έχει γίνει σύμβολο όσων αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τονίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη θρησκευτική ανοχή στη χώρα.

Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, πνευματικό κέντρο 250 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών ανά τον κόσμο, έχει καταθέσει πλήθος προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ανάκτηση ορισμένων από τους χιλιάδες τίτλους ιδιοκτησίας που τού έχουν αφαιρεθεί.
Από την Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου