Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Η απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ για μέτρα-σοκ!


Μείωση μισθών και συντάξεων για διάστημα μιας τριετίας, περικοπές κρατικών δαπανών και επιχορηγήσεων καθώς και αύξηση του χρόνου εργασίας σε συνδυασμό με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι οι βασικές προτάσεις που περιέχονται στην έκθεση που θα δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού μαζί με την Ελληνίδα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με θεσμικούς φορείς της ελληνικής οικονομίας επιχειρώντας να χαρτογραφήσουν τις ξέρες της ελληνικής οικονομίας, που έχουν επιδεινωθεί και με αφορμή τη διεθνή κρίση.

Το τρίπτυχο

Το εκρηκτικό τρίπτυχο που απειλεί να βουλιάξει αύτανδρη την οικονομία είναι...

σύμφωνα με τους επιτελείς του Ταμείου: το υψηλό δημόσιο χρέος (προσεγγίζει τα 270 δισ. ευρώ), το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο που φλερτάρει με το 15% του ΑΕΠ, και το ραγδαία επιδεινούμενο ασφαλιστικό σύστημα που επισωρεύει ταχύτατα πρόσθετες δαπάνες.

Για το ασφαλιστικό η εκτίμηση που γίνεται από το ΔΝΤ είναι ότι αν δεν πραγματοποιηθούν γενναίες αλλαγές, το σύστημα θα καταρρεύσει μετά την παρέλευση μιας δεκαπενταετίας. Χαρακτηριστικό του έντονου προβλήματος στο συγκεκριμένο θέμα είναι η πληροφορία ότι μέλος της Αναλογιστικής Αρχής είπε στα στελέχη του ΔΝΤ, ότι «στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει πολιτικός που να κάνει μεταρρύθμιση ουσίας…».

Τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι δύσκολο θα είναι το 2009 και για τον τομέα των τραπεζών. Τα πιστωτικά ιδρύματα χρηματοδοτούν σήμερα το μεγάλο δημόσιο χρέος με πιστώσεις (έχουν ξεπεράσει τα 55 δισ. από την αρχή του χρόνου) που παίρνουν απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα δάνεια αυτά όταν η πιθανολογούμενη ανάπτυξη οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Επιπρόσθετα ο εγχώριος τραπεζικός τομέας πρέπει να στηρίξει ένα στόχο για πιστωτική επέκταση (χορηγήσεις δανείων) το 2009 της τάξεως του 10% από 18,1% το 2008. Ο στόχος κρίνεται υψιπετής και είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Ως μέτρο που θα συμβάλει άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος το ΔΝΤ προτείνει το επί τριετία πάγωμα μισθών και συντάξεων, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο, αλλά και να περιοριστούν οι αυξητικές πιέσεις στο μεγάλο δημόσιο χρέος. Τα δύο μεγάλα κόμματα απέφυγαν στο παρελθόν να λάβουν επώδυνα μέτρα, προσμετρώντας πριν από οτιδήποτε άλλο το πολιτικό κόστος. Το ευμετάβλητο πολιτικό κλίμα σε συνδυασμό με τη διεθνή κρίση αποτελούν για το ΔΝΤ αντικίνητρα στην προσπάθεια για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Τροχοπέδη

Επί σειρά ετών, παρατηρούν οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου, η Ελλάδα είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά χωρίς ταυτόχρονα να επιδίδεται (ενώ θα μπορούσε) σε μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Αντ’ αυτού διεύρυνε σταθερά το δημόσιο τομέα, που αποδεικνύεται σήμερα η μεγαλύτερη τροχοπέδη στην «αλλαγή οκτάβας» για την οικονομία. Οι πόροι που απορροφά το Δημόσιο σε συνδυασμό με τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους δεν αφήνουν περιθώρια στην Ελλάδα να στηρίξει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες την οικονομίας της. Έτσι επιλέγονται ημίμετρα, που ελάχιστα μπορούν να λειτουργήσουν σαν ανάχωμα στην κρίση.
Από την Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου