Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Kαλά νέα για τις εφημερίδες


Οι πωλήσεις των εφημερίδων που διατίθενται επί πληρωμή αυξήθηκαν κατά 1,3% το 2008 σε όλο τον κόσμο και αυτοί που αναγγέλλουν το "θάνατο" του γραπτού Τύπου σφάλλουν, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός Γκάβιν Ο'Ράιλι, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (WAN).
Οι έντυπες εφημερίδες διέρχονται το 2009 μια "πολύ δύσκολη" φάση λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει πτώση της διαφήμισης, καθώς και λόγω της ψηφιακής πρόκλησης, παραδέχθηκε πάντως ο Ο'Ράιλι στη Βαρκελόνη, στη διάρκεια διάσκεψης της WAN με θέμα "Η εξουσία του έντυπου Τύπου".
Όμως ο Ο'Ράιλι, διευθυντής του ομίλου "Ιντιπέντεντ" που έχει την έδρα του στην Ιρλανδία, επέκρινε έντονα τους "σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης" που ανακοινώνουν τον προσεχή "θάνατο" των εφημερίδων, ένα "σφάλμα", σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς η ανάπτυξη του τομέα συνεχίζεται.

Οι προκαταρκτικοί αριθμοί που έχουν συγκεντρωθεί από την WAN δείχνουν πως...

...οι πωλήσεις των εφημερίδων που διατίθενται επί πληρωμή έφτασαν τα 539 εκατομμύρια αντίτυπα την ημέρα το 2008 στον κόσμο, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,3% σε σχέση με το 2007 και κατά 8,8% μέσα σε τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο Ο'Ράιλι.

Η αύξηση έφθασε πέρυσι το 1,6% αν προστεθούν οι δωρεάν εφημερίδες, από τις οποίες το 2008 διανεμήθηκαν 40 εκατομμύρια αντίτυπα καθημερινά.

Οι πωλήσεις των εφημερίδων μειώθηκαν στην Ευρώπη και κυρίως στις ΗΠΑ (-3,7%), όμως αυξήθηκαν στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, όπου βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτερες αγορές, της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

Η μείωση της διαφήμισης στον έντυπο Τύπο έφτασε το 5% συνολικά το 2008 και πρόκειται να οξυνθεί το 2009, όμως ο τομέας αυτός θα "ανακάμψει" μόλις περάσει η κρίση, σύμφωνα με τον Ο'Ράιλι.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τα έντυπα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να απορροφούν 37% των διαφημιστικών δαπανών, έναντι μόνο 10% για το Ίντερνετ, όπου το μεγαλύτερο μέρος των διαφημιστικών δαπανών πηγαίνει στα εργαλεία έρευνας Google και Yahoo.

Για τον Ο'Ράιλι, παρά την κρίση που έχει επιφέρει πολλές απολύσεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο ορισμένων εφημερίδων στις ΗΠΑ, ο έντυπος Τύπος παραμένει ισχυρός και έχει τα μέσα για να προσαρμοστεί στον ψηφιακό κόσμο ώστε να βρει νεά έσοδα.

Στην WAN μετέχουν περίπου 18.000 εφημερίδες στις πέντε ηπείρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου