Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Αποδοκιμάστηκαν όλοι οι πολιτικοί από τους επιχειρηματίες της Θεσσαλίας


Κραυγή αγωνίας από τον θεσσαλικό κάμπο, των επιχειρηματιών, που βλέπουν χρόνο με τον χρόνο την ελληνική βιομηχανία να χάνει σταθερά τη μάχη της ανταγωνιστικότητας και την ίδια στιγμή να διογκώνονται τα προβλήματα των δημοσίων οικονομικών.

Η τελευταία συνεδρίαση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας ήταν επεισοδιακή, με τον πρόεδρο Ευριπίδη Ευλογημένο να επιτίθεται χειροκροτούμενος στις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων και να αναγκάζει τους εκπροσώπους τους να αποχωρήσουν.

Ο Κύπριος Ευριπίδης Ευλογημένος έκανε, όπως ο ίδιος είπε, την τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος του Συνδέσμου επιχειρώντας να στείλει το μήνυμα στους πολιτικούς: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι, περισσότερο, πολιτικό. Το πολιτικό σύστημα της χώρας νοσεί βαθύτατα μεταξύ της ανικανότητας και της αναξιοκρατίας των κομματικών στελεχών, της αβουλίας και των λανθασμένων επιλογών εξ αιτίας του πολιτικού κόστους, της τροχοπέδης των κεκτημένων δικαιωμάτων, της διαφθοράς, της σπατάλης του δημοσίου χρήματος και της αναποτελεσματικότητας του δημόσιου Τομέα. Είμαστε σε οριακό σημείο· δεν πάει άλλο!»

Παρασκήνιο

Σε μία κατάμεστη αίθουσα όπου βρίσκονταν 400 και πλέον επιχειρηματίες και πολιτικοί όπως οι Θ. Νάκος (υφυπουργός Εσωτερικών), Γ. Σούρλας (αντιπρόεδρος της Βουλής) και Κ. Καρτάλης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας), το παρατεταμένο χειροκρότημα προκάλεσε αμηχανία...

...μεταξύ των τελευταίων.

Αναγκάστηκαν δε ορισμένοι εξ αυτών να αποχωρήσουν, προτού ακόμη ανέβει στο βήμα ο επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος. Ούτε οι προτάσεις για τον αναπτυξιακό υπό προϋποθέσεις, ούτε οι παραινέσεις για αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς, εγκαταλείποντας πολιτικές του παρελθόντος, μπόρεσαν να συμβάλλουν στη διατήρηση των ισορροπιών και της ψυχραιμίας, καθώς ήταν παρόντες βουλευτές και τοπικοί παράγοντες.

Για πρώτη φορά έγινε αισθητή η απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης με εξαίρεση τον κ. Σούρλα, ο οποίος για μία ακόμη φορά κατόρθωσε να παραβιάσει το πρωτόκολλο και με αγανάκτηση να απευθυνθεί προς το ΔΣ του Συνδέσμου- το οποίο κατά γενική ομολογία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένουςλέγοντας: «Άμα έχετε τόσους οπαδούς, να κάνετε κόμμα».
Τα επακόλουθα ήταν υπόθεση του σκηνοθέτη. Γιουχάισμα και εκατέρωθεν αντιδράσεις. Στην Κεντρική Ελλάδα δραστηριοποιούνται μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι έξι μεγαλύτερες εγχώριες βιομηχανίες αμυντικών συστημάτων, συνεισφέρουν δε το 10% του ΑΕΠ. Εντούτοις, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου η Πολιτεία επί 20 και πλέον χρόνια επιδεικτικά αγνοεί τις εγχώριες μονάδες ως προς την αγορά οπλικών συστημάτων, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ και με το στρατό της Ρουμανίας, που προμηθεύονται από την Ελλάδα πολλά εξαρτήματα και ανταλλακτικά.

Σημειωτέον ότι με διακρατικές συμφωνίες έχει οριστεί ότι 35% είναι το ελάχιστο όριο των προμηθειών που πρέπει να γίνονται από την εγχώρια αγορά. Η εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργούσε τουλάχιστον 150.000 νέες θέσεις εργασίας, επεσήμανε στην «Ι» ο πρόεδρος Ευριπίδης Ευλογημένος, κάτι το οποίο έχει καταθέσει και εγγράφως στον αρμόδιο υπουργό.

Υπεύθυνο το κράτος

Αναφερόμενος στο τρίπτυχο «γραφειοκρατία, διαπλοκή, διαφθορά» το χαρακτήρισε δείκτη που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ολοκληρωτική δε ευθύνη την έχει το κράτος. Κάνοντας ο πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ στη συνέχεια το εύλογο ερώτημα γιατί συμβαίνουν αυτά και πολλά άλλα, έδωσε μόνος του και μία πρώτη απάντηση: Οι περισσότεροι από τους διοικούντες δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τίποτε άλλο, παρά μόνο με την άσκηση της εξουσίας».

Ως προς τον κρατικό μηχανισμό, ο πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ είπε επικριτικά πως έχει αυτονομηθεί και έχει πάψει από καιρό να ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και κατά τη διάρκεια της ανοιχτής αυτής συνεδρίασης τα μέλη του απευθύνθηκαν με σκληρή γλώσσα στον πολιτικό κόσμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι βιομήχανοι της Θεσσαλίας ασκούν δριμύτατη και ταυτόχρονα γόνιμη κριτική στο κυβερνητικό έργο. Και αυτή η κριτική προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο μιας περιοχής, που παράγει το 19% της προστιθέμενης αξίας του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας και το 9,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει το 11,5% των θέσεων απασχόλησης.

Πρόσκληση στον διοικητή της ΤτΕ αλλά όχι στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης

ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ και αποδείξεις, αλλά χωρίς συνθήματα και έξυπνες ατάκες, εμφανίστηκαν στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας τα μέλη του. Όπως είπε στην «Ι» ο κ. Ευλογημένος, δεν επιθυμούσαν ενόψει εκλογικής αναμέτρησης να μετατραπεί η συνέλευση των βιομηχάνων σε χώρο κομματικής αντιπαράθεσης. Έτσι, αντί των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, επέλεξαν να προσκαλέσουν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.

Λαμβάνοντας το λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά πως «Το μοντέλο της ανάπτυξης που μας έφερε ως εδώ έχει πλέον εξαντλήσει τη δυναμική του.

Δύο βασικές αρχές που στο παρελθόν παραβλέφθηκαν και τις θύμισε, δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο, η παρούσα κρίση είναι: Πρώτον, ότι προκοπή και ευημερία με υπερδανεισμό και σώρευση χρεών δεν γίνεται. Και δεύτερον, ότι υψηλές αποδόσεις και κέρδη χωρίς υψηλούς και αστάθμητους κινδύνους δεν υπάρχουν.

Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν τα μαθήματα αυτά. Κατά την εκτίμησή μου, όμως, πολύ σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η κρίση και η αλλαγή που επέφερε στις οικονομικές αξιολογήσεις παγκοσμίως, έριξαν νέο φως σε βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».

Κάνοντας αναφορά στις γνωστές διαρθρωτικές αδυναμίες, επεσήμανε και πάλι τα μεγάλα ελλείμματα του δημόσιου τομέα και των εξωτερικών συναλλαγών, το σωρευμένο μεγάλο χρέος, πρωτίστως του Δημοσίου, τη δυσλειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επιβαρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, την εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και τη ρηχή επιχειρηματικότητα που στρέφεται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών.

Στο ερώτημα «Γιατί δεν τα έχουμε επιλύσει ενώ τα γνωρίζαμε;», ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε πως παραβλέφθηκε ένας καθοριστικός παράγων. Ότι δηλαδή «η ανάπτυξη των τελευταίων ετών στηριζόταν κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες, που δεν επρόκειτο να διατηρηθούν εσαεί, αφού συνδέονταν κυρίως με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
Σας θυμίζω: την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, την εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου, τη μεγάλη υποχώρηση των επιτοκίων και τη ραγδαία πιστωτική επέκταση, την επακόλουθη άνοδο των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, τις ισχυρές ‘ενέσεις ζήτησης’ των κοινοτικών πόρων. Ήταν βεβαίως και τότε φανερό ότι με τον καιρό οι παράγοντες αυτοί θα αποδυναμωθούν και ότι η περίοδος ταχείας ανόδου είχε ημερομηνία λήξης.

Σημαντική θετική συμβολή στην ανάκαμψη της οικονομίας θα έχει επίσης η ταχεία προώθηση μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και συντελούν άμεσα στη βελτίωση της παραγωγικότητας. Μεταρρυθμίσεων που μειώνουν τη γραφειοκρατία, ενισχύουν τη διαφάνεια, προάγουν την αποτελεσματικότητα του ρυθμιστικού πλαισίου των αγορών και ενδυναμώνουν τον ανταγωνισμό σε όλες τις αγορές και οδηγούν σε γενναία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να μηδενιστεί το 2012».

Who is who

Ο Κ. ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ευλογημένος γεννήθηκε στην Κύπρο το 1949. Είναι παντρεμένος κι έχει δυο γιους. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει διατελέσει:

● γενικός διευθυντής της εταιρείας Χρ. Μαυρομάτης LTD το 1974,

● καθηγητής στο Κέντρο Επιμορφώσεως Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού του ΥΕΝ από το 1974 έως το 1976,

● γενικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ από την ίδρυσή της το 1976 έως το 1995,

● γενικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΤΕΚΟΜ ΑΒΕΤΕ από την ίδρυσή της το 1982 έως το 1995,

● μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Kιούλερ Ελλάς ΑΕ από το 1983 έως το 1995,

● μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ από το 1993 έως το 1995.

● διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΤ ΑΕ από την ίδρυσή της το 1995 έως το 1997,

● σύμβουλος της Nissan Egypt S.A. από την ίδρυσή της το 1995 έως το 1996,
● διευθύνων σύμβουλος της S.P.I. Egypt από την ίδρυσή της το 1995 έως το 1996,

● διευθύνων σύμβουλος της NEA MEDIA AEBE από την ίδρυσή της το 1997 έως σήμερα,

● διευθύνων σύμβουλος της MEDIA PRINT AEBE από την ίδρυσή της το 2000 έως σήμερα,

● μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΡΗΚΑ ΑΕ από το 2001 έως σήμερα,

● διευθύνων σύμβουλος της GREENLAND AE από τον Μάρτιο του 2007 έως σήμερα. Όσον αφορά τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα, έχει διατελέσει:

● μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας από το 1993 έως το 1995,

● μέλος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός γραμματέας (κατά περιόδους) του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας από το 1982 έως το 1995,

● πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας από το 2003 έως σήμερα,

● μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ από το 2003 έως σήμερα. Επίσης είναι εξωτερικός ομιλητής για θέματα οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και θέματα Ολικού Ελέγχου Ποιότητας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πειραιώς, Πατρών.
Από την Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου