(Στην εικόνα φαίνονται τα μέλη της Ελληνικής ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με πρόεδρο τον Παυλίδη! Γιατί δεν ρωτάνε οι πολύξεροι δημοσιογράφοι ποιοι απ' όλους συμφώνησαν με τις τουρκικές διακηρύξεις για την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω;)
Ως άλλη μία ένδειξη ότι η Αγκυρα αξιοποιεί τη σύγχρονη φιλολογία περί προστασίας των μειονοτήτων ως όπλο της εξωτερικής πολιτικής της έναντι της Ελλάδος, χαρακτηρίζεται από διπλωματικές πηγές η πληροφορία ότι ο ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατέθεσε εντός του Μαρτίου πρόταση ψηφίσματος με τίτλο «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω».
Ωστόσο, έμπειροι χειριστές των μειονοτικών θεμάτων σημειώνουν ότι η Αγκυρα εκμεταλλεύεται εις το έπακρον κρίσιμα λάθη της ελληνικής πλευράς για να προωθεί τις θέσεις της.
Η κίνηση για το ψήφισμα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και στην Κω «γεννήθηκε» μέσα από μια έκθεση της...
Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» με εισηγητή τον γάλλο βουλευτή Μισέλ Ινό. Τ ο αρχικό κείμενο ήταν θετικό για την Αθήνα. Μεταξύ άλλων έκανε σαφή διάκριση ανάμεσα στις τρεις εθνογλωσσικές ομάδες της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη: τουρκόφωνους, Πομάκους και Ρομά. Παράλληλα, απέρριπτε την προσπάθεια της Αγκυρας να στηριχθεί στη ρήτρα της αμοιβαιότητας που αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, που απειλεί την «εθνική συνοχή» των δύο χωρών.
Οι Τούρκοι αντέδρασαν, καταθέτοντας σειρά τροποποιήσεων στον κ. Ινό, αντί για την αρμόδια Επιτροπή. Σε μία εξ αυτών, που πέρασε ως υποσημείωση στο τελικό κείμενο, επισημαίνεται ότι καθώς στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν υπάρχει συγκεκριμένος γεωγραφικός προσδιορισμός παρουσίας της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ακόμη και οι έλληνες μουσουλμάνοιπου κατοικούν σε Ρόδο και Κω θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα της Συνθήκης.
Οι έλληνες βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης δέχτηκαν τις τουρκικές παρατηρήσεις, αντί να ζητήσουν- όπως θα έπρεπε- να καταθέσει κάθε πλευρά χωριστά τις δικές της. Αναγκαστικά, η ελληνική πλευρά έπρεπε να απαντήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εισηγητής συνήθως μοιράζει «το καρπούζι στη μέση», όπως και έγινε. Και το έδαφος για το επόμενο βήμα, την πρόταση ψηφίσματος του κ. Γκρος, είχε ήδη γίνει.
Από το Βήμα
Κυριακή 24 Μαΐου 2009
Θέμα «τουρκικής μειονότητας» σε Ρόδο και Κω θέτει η Αγκυρα - Με τις ευλογίες Ελλήνων βουλευτών!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου