Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

«Αν ήμουν κόουτς στην Μπάρτσα θα ήταν τουλάχιστον 3η»


Θέλοντας να δείξει πόσο μετράει το ανθρώπινο δυναμικό και όχι τόσο οι ικανότητες του προπονητή, ο θυμόσοφος πρόεδρος του Ολυμπιακού είπε το αμίμητο: «Αν ήμουν κόουτς στην Μπάρτσα θα ήταν τουλάχιστον 3η». Στη συνέχεια του ξέφυγε ότι δεν είναι προπονητής, κάτι που δεν αληθεύει.
Σε γενικές γραμμές, ο Σ. Κόκκαλης ήταν απολαυστικός όπως πάντα.


Ανακοίνωσε ότι ο Τιμούρ Κετσπάγια θα είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή ήταν η πρώτη είδηση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των πρωταθλητών, ενώ η άλλη έχει να κάνει με την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία θα φτάσει το 40% και θα εγκριθεί στην Γενική Συνέλευση της 22ης Ιουνίου.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης ξεκαθάρισε προς τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, ότι είχε κι άλλες προτάσεις στο μυαλό του, αλλά ο Κετσπάγια ήταν η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή ώστε να μπορέσει να συνδυάσει επιτυχία σε παρόν και μέλλον, προσλαμβάνοντας έναν νέο, ελπιδοφόρο και συνάμα ικανό προπονητή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει το πλάνο που ακολούθησε και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον τομέα της πολυμετοχικότητας, ανοίγοντας το 40% στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, διατηρώντας ο ίδιος στην κατοχή του το 49%, την στιγμή που το 10% ανήκει στον ερασιτέχνη και ένα ποσοστό κοντά στο 1% σε άλλους μέτοχους. Με δυο λόγια, ο Σωκράτης Κόκκαλης θα παραμείνει ο μεγαλομέτοχος και ο έχων τον πρώτο λόγο στους νταμπλούχους Ελλάδος και τα επόμενα χρόνια.

Πιο αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Σωκράτης Κόκκαλης:

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) για την προκαθορισμένη συνέντευξη. Εμείς στον Ολυμπιακό και εγώ προσωπικά δίνουμε μία συνέντευξη σε αντίθεση με...

άλλες ομάδες και διοίκησης.

Η χρονιά τελείωσε νωρίτερα για εμάς. Εμείς είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε μία περιοδεία στην Ασία. Είναι σημαντικό ο Ολυμπιακός να έχει την παρουσία του διεθνώς στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ επιτυχής όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα με την κατάκτηση του τίτλου με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Επίσης μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα κατακτήσαμε το κύπελλο από την ΑΕΚ.

Από την άλλη μεριά δεν είχαμε καλή πορεία όσον αφορά τους αγώνες που δώσαμε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Αποκλειστήκαμε από μία ομάδα όχι τόσο ισχυρή όσο ο Ολυμπιακός (σ.σ. Ανόρθωση). Εν συνεχεία αποκλειστήκαμε από μία γαλλική ομάδα που κατά τη γνώμη μου δεν ήταν καλύτερη από τον Ολυμπιακό.

Αυτός είναι ο σύντομος απολογισμός όσον αφορά τη σεζόν που μας πέρασε. Πρέπει επίσης να αναφερθώ σε άλλα θέματα όπως είναι η συμπεριφορά και η υποστήριξη του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό ότι μία ομάδα με πολλά εκατομμύρια φιλάθλους όπως ο Ολυμπιακός είχε παραδειγματική συμπεριφορά στους αγωνιστικούς χώρους. Ο Ολυμπιακός έχει τη μεγαλύτερη πληρότητα εισιτηρίων τόσο εντός όσο και εκτός έδρας.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ είχε δύο άξονες. Το πρώτο θέμα είχε σχέση με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το δεύτερο με την πρόσληψη προπονητή. Όσον αφορά το θέμα της αύξησης του Μ.Κ συνεργαζόμαστε με θυγατρική εταιρία της Eurobank και εντός της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της ΠΑΕ».

Είσοδος νέων μετόχων

«Έχει οριστεί Γ.Σ στις 22 που θα αποφασιστεί η αύξηση του Μ.Κ. για ποσοστό μέχρι 40%. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αύξηση του Μ.Κ. η σύνθεση θα είναι ως εξής 10% ο ερασιτέχνης, 40% οι νέοι μέτοχοι, 1 % οι ήδη υπάρχοντες μέτοχοι και το 49% εγώ. Η αύξηση του Μ.Κ. θα εγκριθεί τελικά μετά από την υλοποίηση της από το Δ.Σ. και θα αποφασίσει για την περαιτέρω σύνθεση της διοίκησης του Ολυμπιακού.

Δε χρησιμοποιώ τη λέξη πολυμετοχικότητα γιατί έχει χαλάσει τον τελευταίο χρόνο. Εμείς θέλουμε να έχουμε μετόχους Ολυμπιακούς, ανθρώπους που θα συμμετέχουν στη διοίκηση και θα δίνουν τα πάντα για να προχωράει ο Ολυμπιακός. Αυτά όσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή να καταλάβετε όλοι ότι ο Ολυμπιακός είναι υπεράνω των πάντων. Χρειάζεται μία ισχυρή ηγεσία που να εξυπηρετεί όμως τα συμφέροντα και τα ιδανικά του Ολυμπιακού».

«Εκτιμώ τον Κετσπάγια»

«Έχω συναντηθεί με τον κ. Κετσπάγια και έχω μία πολύ θετική γνώμη για τη συνεργασία μας με ένα νέο και φιλόδοξο άνθρωπο που θα πετύχει στόχους που είναι ίδιοι με τους στόχους που έχει ο Ολυμπιακός. Έχει τα προσόντα και εμείς θα τον στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις. Ο Κετσπάγια θέλει να έρθει στον Ολυμπιακό. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πρέπει κατά τη γνώμη μας να του δώσουμε όλη μας την υποστήριξη για να πετύχει. δεν είναι μία ευκαιριακή απόφαση η πρόσληψη του Κετσπάγια. Είχαμε και άλλες προτάσεις. Αλλά προτάσεις τύπου θέλουμε συμβόλαιο για ένα χρόνο ή προτάσεις που όχι μόνο για τον Ολυμπιακό αλλά γενικά είναι υποτιμητικές που δεν μας τιμούν.

Επειδή μετά από 16 χρόνια πρόεδρος στον Ολυμπιακό έχουν δει τα μάτια μου πολλά εγώ θέλω να έχω ανθρώπους που πράγματι θα έχουν τους ίδιους στόχους με τον Ολυμπιακό. Ποιοι είναι; Με μικρότερα έσοδα πρέπει να δουλεύουμε σκληρά και να αναδεικνύουμε νέους παίκτες και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Οι προπονητές που θέλουν να παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα δεν έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν νέους παίκτες. Θέλουν φτασμένους.

Ο Ολυμπιακός με την επιλογή του Τιμούρ Κετσπάγια θα προσπαθήσει να πετύχει ακριβώς αυτό τον στόχο. Για ένα έλληνα παίκτη είναι διαφορετικό να παίζει για τον Ολυμπιακό και διαφορετικό για ένα παίκτη από ξένη χώρα.

Ευτυχώς το δυναμικό της ομάδας μας έχει παίκτες που δέθηκαν και αγαπάνε τον Ολυμπιακό και πράγματι μπορούμε να θεωρούμε ότι έχουν τα ίδια συναισθήματα για την ομάδα μας όπως και εμείς. Από την άλλη έχουμε νέους παίκτες από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού ενώ υπάρχει και η υποχρέωση από την ΟΥΕΦΑ».

«Συγχαρητήρια στον ερασιτέχνη»

«Να δώσω συγχαρητήρια στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό για την κατάκτηση πρωταθλημάτων και Κυπέλλων. Η συνεργασία και η μετάβαση της ΚΑΕ Ολυμπιακός στους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο ήταν επιτυχής διότι πράγματι ο Ολυμπιακός έφτασε να παίζει στα τελικά της Ευρωλίγκα και να χάνει με ένα καλάθι στα τελευταία λεπτά του αγώνα αλλά και να κατακτήσει την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια της Α1. Παρότι παρά τρίχα χάσαμε στον πρώτο τελικό θα δώσει τη μάχη για να μπορέσει να κατακτήσει το πρωτάθλημα».

«Έχω πάρει 13 πρωταθλήματα, σε... 13 χρόνια!»

«Έχω πάρει 12, δηλαδή 13 τα τελευταία 13 χρόνια. Τι να κάνουμε; Να πάρουμε το ευρωπαϊκό; Είναι εύκολο; Το πήρε μία φορά ο Ρεχάγκελ και μετά ήταν σαν να έφαγε τούβλο στο κεφάλι. Αν το ξαναπάρει θα πέσω από ουρανοξύστη. Η δύναμη του Ολυμπιακού είναι ο κόσμος. Η διοίκηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Λάθη γίνονται αλλά τα διορθώνουμε».

«Τους δημοσιογράφους τους χωρίζω σε τρεις κατηγορίες...»

«Εγώ τους δημοσιογράφους τους χωρίζω σε 3 κατηγορίες. Υπάρχει μία κατηγορία που είναι πραγματικά Ολυμπιακοί και θέλουν το καλό του. Και κάνουν καλοπροαίρετη κριτική. Αυτοί είναι αποδεκτοί. Υπάρχει μία άλλη κατηγορία που δε θέλουν το καλό του Ολυμπιακού. Και αυτοί είναι αποδεκτοί.

»Εκείνοι που δεν είναι αποδεκτοί είναι αυτοί που δημιουργούν προβλήματα. Ο Κόκκαλης που έχει κάνει τούτα, είναι αποτυχημένος, γιατί έδιωξε τον Βαλβέρδε. Και αυτά υποτίθεται από δημοσιογράφους Ολυμπιακών φρονημάτων. Πληροφορίες για αυτούς έχω και εγώ, αλλα δε βγήκα να πω έχει κάνει το ένα, είναι μπερδεμένος.

Στόχο έχουν να βλάψουν τον Ολυμπιακό. Τη μία φορά είμαι στόχος εγώ, ΕΠΟ, σού 'πα, μου 'πες. Έχετε εξίσου ευθύνη για τη διαμόρφωση του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού στη χώρα μας. Μη νομίζετε ότι είσαστε αμέτοχοι. Εσείς διαμορφώνεται τη γνώμη.

Μελλοντικά, όσο μπορούμε να κρίνουμε πιο αντικειμενικά τα πράγματα. Μόλις ο Ολυμπιακός καθάρισε το πρωτάθλημα δεν υπάρχει τίποτα. Ηρέμησαν όλα. Έφυγε ο Ολυμπιακός και όλα τώρα είναι καλά. Μάτια έχουμε και εμείς, μάτια έχετε και εσείς. O Ολυμπιακός είναι και θα παραμείνει δυνατός σε όλα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος.

Μας έκανε μήνυση ο ΠΑΟΚ γιατί λεει ότι δεν τους φερθήκαμε καλά όταν ήρθαν στο Καραϊσκάκη. Συμβαίνουν πράγματα που δεν τα σχολιάζει κανένας. Ότι πειράξαμε φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Ένας γνωστός μου νόμιζε ότι βρέχει αλλά τελικά τον φτύνανε οι προσκεκλημένοι.

Πήγαμε μετά να παίξουμε στην Τούμπα και είδατε. Εμείς δεν έχουμε καμία διαφορά με τον ΠΑΟΚ. Αλλά υπάρχει φανατισμός ενάντια του Ολυμπιακού. Αυτά τα λεω για να γράφετε ότι βλέπετε».

«Κετσπάγια τριετίας»

«Τριετές θα είναι το συμβόλαιο του Κετσπάγια. Από την ημέρα που έγινε γνωστή η αποχώρηση του Βαλβέρδε υπήρξαν πολλές προτάσεις στα γραφεία μας. Είδαμε ότι η καλύτερη περίπτωση ήταν η επιλογή του Κετσπάγια. Είχαμε και προτάσεις που θα αρέσανε περισσότερο στον κόσμο. Εμείς όμως θέλαμε ένα άνθρωπο που θα δουλέψει σκληρά στον Ολυμπιακό. Και νομίζω ότι θα το πετύχουμε με τον Κετσπάγια.

Πρότεινα στον Βαλβέρδε να υπογράψει για δύο χρόνια τον Δεκέμβριο. Μέχρι αρχές Απριλίου που μου είπε ότι δεν είχε ακόμα αποφασίσει είχα αρκετές συναντήσεις. Συνεχώς υπήρχε καθυστέρηση. Είτε για οικογενειακούς είτε για άλλους λόγους. Τελικά τέλη Απριλίου είπε ότι θα έρθει ο μάνατζέρ του για να συζητήσει μαζί μου. Δεν ήταν σωστό να μου πει ότι θα έρθει ο μάνατζέρ του από τη στιγμή που μιλάγαμε κατ' ιδίαν.

Μας έλεγε να μείνει ένα χρόνο και να πάρει 1.5 εκ. ευρώ συν μπόνους και εμείς του είπαμε 1 εκ. ευρώ και 500.000 αν προκριθούμε στους ομίλους. Δεν παίζουμε και με τέρατα στα προκριματικά.

Πότε θα ξαναδεί το πράγμα που έζησε στον Ολυμπιακό; Και πότε το εκτίμησε; Αργά. Θα έπρεπε να το έχει καταλάβει νωρίτερα και να ασχοληθεί με τα νέα παιδιά του Ολυμπιακού. Ότι είμαι Ολυμπιακάρα και τα δάκρυα τα έχουμε ξαναδεί».

«Δεν βάζω στην ίδια μοίρα Τζόλε με Ντάρκο»

«Θα υπάρχει ένα πλαφόν προς κάτω, όχι όμως προς τα πάνω. Μην προτρέχετε. Εδώ είμαστε, θα τα ξαναπούμε. Εγώ δε θέτω στην ίδια μοίρα τον Τζόρτζεβιτς με τον Ντάρκο. Ο Τζόλε έμεινε 13 χρόνια, πήρε 12 πρωταθλήματα και θα μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα. Είναι δικός μας άνθρωπος, είναι Ολυμπιακός ο Τζόρτζεβιτς. Σίγουρα θα έχουμε ακόμα μία συζήτηση με τον Τζόρτζεβιτς σε κανα δίμηνο για να δούμε σε ποια μορφή θα συνεχιστεί η συνεργασία μας.

Ο Κοβάσεβιτς ήρθε στη δύση της καριέρας του. Μας έχει στεναχωρήσει που έπαθε αυτό το πρόβλημα στον Ολυμπιακό. Ο Κοβάσεβιτς θέλει να μείνει και να συνεργαστεί αλλά δεν πρέπει να βάζουμε αυτούς τους παίκτες στην ίδια μοίρα.

Για το θέμα της ελληνικής αγοράς εμείς έχουμε 3-4 παίκτες στις ακαδημίες που μπορούν να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Αλλοι παίκτες στην ελληνική αγορά, εγώ δεν έχω εντοπίσει. Από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε.

Υπάρχουν παίκτες που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στο ειδικό βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού. Θυμάμαι ένα Ζίζι Ρόμπερτς που εξαφανίστηκε. Δεν ήταν έλληνας βέβαια. Θέλω να πω ότι υπάρχουν παίκτες που διέπρεψαν με τις ομάδες τους αλλά δεν τα κατάφεραν σε εμάς.

Αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να το θέσετε στον προπονητή. Πιστεύω ότι οι πιτσιρικάδες μπορούν να βοηθήσουν στην κατάκτηση τίτλων. Στη δική μας περίπτωση θα πρέπει να συνδυαστεί η ανάδειξη νέων παικτών με κατάκτηση τίτλων.

Για τους παίκτες μεγάλης ηλικίας εξαρτάται. Δεν μπορώ να απορρίψω ένα άμα είναι προχωρημένης ποδοσφαιρικά ηλικίας. Θα προτιμούσα νέους, αλλά ο Κοβάσεβιτς δεν ήταν μεγάλης ηλικίας; Και ο Γκόγκιτς. Οταν μου τον πρότεινε ο Μπάγεβιτς, τρελάθηκα. Μετά όμως είδατε ποιος ήταν ο Γκόγκιτς».

Στην ερώτηση «πόσο σας κεντρίζει να δείτε τον Ολυμπιακό στον τελικό του κυπέλλου UEFA με παράδειγμα τις Βέρντερ και Σαχτάρ;» ο Κόκκαλης απάντησε:

«Η Σαχτάρ έχει φτιάξει πολύ καλή ομάδα και έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα. Ο Αχμέτοφ μας έχει δώσει λεφτά με την πώληση του Καστίγιο. Ο Αχμέτοφ έχει ευχέρεια να δίνει αρκετά χρήματα. Αν έρθει ο Αχμέτοφ ή ο Αμπράμοβιτς στην αύξηση του Μ.Κ. Τι θα έλεγαν; Να τον πάρει; Γιατί έτσι όπως ήρθε έτσι μπορεί και να φύγει.

Με αποτέλεσμα τα σωματεία να καταρρεύσουν. Και βέβαια με κεντρίζει να παίξουμε σε ένα τελικό. Από εκεί και πέρα η Βέρντερ χωρίς τον Ντιέγκο δεν είναι καμιά ιδιαίτερη ομάδα. Δια της ατόπου θα μπορούσαμε να πάρουμε το κύπελλο UEFA».

«Θα έπρεπε να είχα διώξει τον Βαλβέρδε πιο πριν»

«Η περίπτωση του κ. Κετσπάγια εμπεριέχει κάποιο ρίσκο. Μετά από μία συζήτηση που είχαμε με τον Κετσπάγια νομίζω ότι είναι περισσότερα τα πλεονεκτήματα από τα μειονεκτήματα. Θέλω όλοι οι Ολυμπιακοί να στηρίξουμε τον Κετσπάγια γιατί νομίζω ότι έχει όλα τα προσόντα. Όταν ο Παναθηναϊκός πήρε τον Σουμ από το Ισραήλ να πει κάτι. Τι σας έχει κολλήσει με τον Κετσπάγια που έρχεται από την Κύπρο;

Χολέρα έχει; Εχει αποκλείσει την Τραμπζονσπόρ μέσα στην Τουρκία. Μετά απέκλεισε και τον Ολυμπιακό. Αυτό ήταν το απαράδεκτο. Και με τι παίκτες, έτσι; Γιατί δε ρωτάτε πως αισθάνθηκα εγώ στην τριάρα που φάγαμε; Και μετά στο Καραϊσκάκη παίξαμε μπάλα μόνο στο δεύτερο ημίχρονο. Κανονικά θα έπρεπε τον κ. Βαλβέρδε να τον είχα διώξει την άλλη μέρα. Και τώρα μου λέτε ο Κετσπάγια και ο Βαλβέρδε».

«Εμείς δεν έχουμε... θυγατρικές»

«Εμείς σαν Ολυμπιακός θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα πολυιδιοκτησίας σε ομάδες που δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία και που θα αγωνίζονται μέχρι τη Β Εθνική. Οπως στην Ισπανία. Εκείνο που δε θέλουμε είναι να έχουμε θυγατρικές στην ίδια κατηγορία. Και στο μέλλον ούτε θα το επιδιώξουμε. Να μη μετρήσουμε πόσες έχουν άλλες ομάδες».
Από τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου