Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

«o πρόεδρος προσάγεται μόνο για προδοσία»


«Ο πρόεδρος προσάγεται μόνο για προδοσία» διεμήνυσε χθες το γραφείο του κ. Γκιουλ
Σκηνικό εσωτερικού διχασμού στήνεται καθημερινά στην Τουρκία, όπου η κηδεία της Τουρκάν Σαϊλάν, που ήταν γιατρός, καθηγήτρια πανεπιστημίου, οπαδός της εκκοσμίκευσης και ακτιβίστρια υπέρ της μόρφωσης των γυναικών, μετετράπη σε διαδήλωση υπέρ του κοσμικού κράτους στην Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών Τούρκοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα ζητώντας η Τουρκία να παραμείνει «χώρα με κοσμικό καθεστώς».
Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα, ημέρα του θανάτου της Σαϊλάν, πορεία προς την πλατεία Ταξίμ στην Πόλη, όπου οι παριστάμενοι, δημοφιλείς ηθοποιοί του θεάτρου, του κινηματογράφου και τηλεοπτικών σειρών, σκηνοθέτες και συγγραφείς κραύγαζαν...

...αντίστοιχα συνθήματα.
Ολα αυτά συνέπεσαν με τη χθεσινή εθνική εορτή, τα 90 χρόνια από την έναρξη του «αγώνα της ανεξαρτησίας» από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Συνέπεσαν και με την αιφνίδια προχθεσινή απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να παρακάμψει απαλλακτική ετυμηγορία της Γενικής Εισαγγελίας της Αγκυρας και να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του προέδρου Γκιουλ, ως ενεχόμενου σε υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος που χρονολογείται από το 1998 και συνδέεται άμεσα με την ανατροπή του Νετσμετίν Ερμπακάν και την απαγόρευση του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής, προπάτορα του κυβερνώντος σήμερα ΑΚΡ.
Σε «ορισμένους κύκλους με προθέσεις κάθε άλλο παρά αγαθές» απέδωσε το προεδρικό γραφείο τις προσπάθειες να εμφανιστεί ο πρόεδρος Γκιουλ ως ύποπτος, «τη στιγμή που δεν κατηγορείται για κάτι, ούτε είναι υπόδικος». «Είναι αδιανόητο οι βουλευτές να χαίρουν ασυλίας και όχι οι πρόεδροι», εξανέστη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Κοκσάλ Τοπτάν και γραφείο του κ. Γκιουλ σημείωναν ότι ο πρόεδρος προσάγεται σε δίκη μόνον με την κατηγορία της προδοσίας.

«Να πρόκειται για νέα επίθεση του κεμαλικού - στρατιωτικού κατεστημένου εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν ενόψει ενοχλητικών αλλαγών;», αναρωτήθηκαν αναλυτές. «Η δομή του τουρκικού κράτους αλλάζει, στο κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα επανήλθε το νομοσχέδιο για την αναδόμηση ενός κράτους και μιας διοίκησης 90 χρόνων», έγραφε χθες η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», ίσως για να γιορτάσει την εθνική επέτειο. Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε απορρίψει ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας και ακραιφνής κεμαλιστής Αχμέτ Νεζντέτ Σέζερ, έχει αναθεωρηθεί, αλλά η ουσία του παραμένει αναλλοίωτη, διευκρίνισε ανώνυμη κυβερνητική πηγή.
Η ήδη αναγγελθείσα συνταγματική αναθεώρηση μαζί με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης ανησυχούν τους κεμαλικούς, που βρήκαν την ευκαιρία να διαδηλώσουν στην κηδεία της Τουρκάλ. Η δερματολόγος με την πολύχρονη δράση στην καταπολέμηση της λέπρας και του αναλφαβητισμού ιδίως των γυναικών, είχε ιδρύσει το 1989 την Εταιρεία Υποστήριξης Σύγχρονης Ζωής. Επασχε από καρκίνο από το 1992. Τον περασμένο Απρίλιο το σπίτι της και τα γραφεία του σωματείου ερευνήθηκαν στη διάρκεια εκκαθαριστικής επιχείρησης στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον.
από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου