Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές (66%) φαίνεται πως θα έχουν οι Έλληνες και Ιρλανδοί πολίτες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία TNS Opinion για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της TNS Opinion, η μέση συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα φτάσει το 49%.
Ειδικότερα, το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που δήλωσαν ότι οπωσδήποτε θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές φτάνει το 43%, ενώ 10% δήλωσαν ότι οπωσδήποτε δεν θα ψηφίσουν. Στην Ελλάδα...
...το 66% των πολιτών δήλωσαν ότι οπωσδήποτε θα ψηφίσουν, ενώ το 8% δήλωσαν ότι οπωσδήποτε δεν θα ψηφίσουν. Το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές με την Ελλάδα έχει η Ιρλανδία και ακολουθούν το Βέλγιο (το 64% των πολιτών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν οπωσδήποτε), η Μάλτα (60%) και η Δανία (52%).
Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές δηλώνουν πως θα έχουν οι Σλοβάκοι (16%), οι Τσέχοι (24%), οι Ρουμάνοι, οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί (30%).
Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 62% των πολιτών δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν γιατί δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι. Επίσης, το 61% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει τίποτα και το 60% πιστεύουν ότι δεν γνωρίζουν ποιός είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτών.
Στην ερώτηση "γνωρίζετε ποια ημερομηνία θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές;", σωστή απάντηση έδωσε το 49% των ευρωπαίων πολιτών. Τις περισσότερες σωστές απαντήσεις έδωσαν οι Μαλτέζοι (80%), οι Έλληνες (78%), οι Ούγγροι (74%) και οι Κύπριοι (71%). Από την άλλη πλευρά, τις περισσότερες απαντήσεις "δεν γνωρίζω" έδωσαν οι Φινλανδοί (75%), οι Πορτογάλοι (60%) και οι Ολλανδοί (53%).
Σε ό,τι αφορά το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, το 53% των πολιτών δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται και το 46% ότι δεν ενδιαφέρονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι οι ευρωεκλογές τούς αφορούν καταγράφηκε στην Ιρλανδία και στη Μάλτα (72%), στη Ρουμανία (64%), στη Σλοβενία (63%), στην Κύπρο (61%), στην Ουγγαρία (59%) και στην Ελλάδα (58%). Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν τους αφορούν οι ευρωεκλογές καταγράφηκε στη Λετονία (75%), στην Τσεχία (63%), στη Σουηδία (58%), στη Σλοβακία (57%) και στο Βέλγιο (54%). Στην Ελλάδα, το 42% των πολιτών δήλωσαν ότι οι ευρωεκλογές δεν τους αφορούν.
Τέλος, η ανεργία (57%), η οικονομική μεγέθυνση (45%), το έγκλημα (32%), οι συντάξεις (31%) και η αγοραστική δύναμη των πολιτών και ο πληθωρισμός (29%), είναι κατά τους Ευρωπαίους τα πέντε σημαντικότερα θέματα στα οποία θα έπρεπε να επικεντρωθούν οι προεκλογικές εκστρατείες στις χώρες της ΕΕ.
Η δημοσκόπηση της TNS Opinion, διεξήχθη το διάστημα από 4 έως 15 Μαΐου, σε πολίτες άνω των 18 ετών στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Τετάρτη 27 Μαΐου 2009
Εκλογομανείς οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου