Και δεύτερη πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) η Βόρειος Κορέα, κλιμακώνοντας την κρίση στις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα. Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καταδικάζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, εξετάζοντας την απάντησή της.
Πληροφορίες του νοτιοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρουν, επίσης, πως η Πιονγιάνγκ προχώρησε μετά την πυρηνική δοκιμή στην εκτόξευση τριών πυραύλων μικρού βεληνεκούς.
Η Βόρειος Κορέα ειδοποίησε τις ΗΠΑ λιγότερο από μία ώρα πριν από την πυρηνική δοκιμή, δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας Αμερικανός ξαιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι η Πιονγιάνγκ δεν διατύπωσε κάνενα αίτημα όταν προειδοποίησε για τη δοκιμή.
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η δοκιμή ήταν πιο ισχυρή από την πρώτη, που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2006, ενώ τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι...
είχε ισχύ 10 ως 20 κιλοτόνους.
«Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς και άλλη πυρηνική δοκιμή στις 25 Μαΐου, στα πλαίσια των μέτρων της Λαϊκής Δημοκρατίας να ενισχύσει την πυρηνική της αποτρεπτική δύναμη» μεταδίδει το KCNA, ενώ ανώτατος αξιωματούχος της βορειοκορεατικής πρεσβείας στη Μόσχα δήλωσε στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι η χώρα του θα προχωρήσει και σε άλλες πυρηνικές δοκιμές αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν την πολιτική εκφοβισμού εναντίον της Πιονγιάνγκ.
Κατά την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η δοκιμή ήταν συγκεκριμένα τέσσερις φορές πιο ισχυρή από αυτήν του 2006.
Τη στιγμή της δοκιμής, το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών κατέγραψε δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το τηλεοπτικό δίκτυο ΥΤΝ μετέδωσε πως η μετεωρολογική υπηρεσία της Νοτίου Κορέας κατέγραψε δόνηση μορφής που υποδεικνύει πυρηνική δοκιμή στις 03.54, ώρα Ελλάδος.
Καταδίκη και ανησυχία
Όπως αναμενόταν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για την πυρηνική δοκιμή και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Βόρειος Κορέα «προκαλεί ανεύθυνα την διεθνή κοινότητα, αυξάνει τις εντάσεις και υπονομεύει τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία».
Ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τη Βόρειο Κορέα ότι αψήφησε τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα και κάλεσε στην ανάληψη δράσης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ έχουν διαβουλεύσεις με τις χώρες που συμμετέχουν στις εξαμερείς συνομιλίες και με τους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα τους σχετικά με την πυρηνική δοκιμή.
Η Βόρειος Κορέα δείχνει μία όλο και πιο επιθετική στάση, δήλωσε παράλληλα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η Ιαπωνία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, θα απαντήσει «με υπεύθυνο τρόπο» και μέσω του ΟΗΕ. Η Κίνα από πλευράς της δήλωσε «κατηγορηματικά αντίθετη» στην πυρηνική δοκιμή του βορειοκορεατικού καθεστώτος.
Η Ρωσία υπογράμμισε ότι η πυρηνική δοκιμή παραβιάζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι οι εξαμερείς συνομιλίες είναι η μόνη λύση στο πυρηνικό ζήτημα.
Κατά τη Μόσχα η πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ αποτελεί «σοβαρό πλήγμα» στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο καταδίκασε τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δείξει σθεναρότητα στον τρόπο με τον οποίο θα απορρίψει την πρόκληση αυτή.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα καταδίκασε τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, την οποία χαρακτήρισε «ανεύθυνη ενέργεια» ζητώντας την «αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας».
«Καταδικάζω την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας που συνιστά κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Χαβιέρ Σολάνα.
Για «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη μίλησε επίσης η Ευρωπαία επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιάν Κόχουτ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε τον προβληματισμό της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «εάν η δοκιμή επιβεβαιωθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα την καταδικάσει».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησε με περαιτέρω απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος. «Καταδικάζω τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή με τον πιο απερίφραστο τρόπο, ως εσφαλμένη, δυσμενή και επικίνδυνη ενέργεια για τον κόσμο» τόνισε.
«Ανεύθυνη πρόκληση» κατήγγειλε η Γερμανία, καταδικάζοντας τη δοκιμή με τους ισχυρότερους όρους. Η Νορβηγία έκανε λόγο για ένα «κυνικό παιχνίδι» που έχει αρχίσει η Πιονγιάνγκ προκειμένου να αποσπάσει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.
Απερίφραστα καταδικάζουν Ιταλία και Ολλανδία.
Τα νέα για τη δοκιμή καταρράκωσαν τις οικονομικές αγορές στη Νότιο Κορέα, με τον γενικό δείκτη KOSPI να χάνει 4% της αξίας του στο τέλος των πρωινών συναλλαγών, ενώ το εθνικό νόμισμα γουόν υποχώρησε πάνω από 1% έναντι του δολαρίου.
Δευτέρα 25 Μαΐου 2009
O πλανήτης σε νευρική κρίση: Δεύτερη πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου