Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Το μεγάλο ψέμα του Αμερικανού πρέσβη


Με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να συνεχιστεί ως έχει ο ρόλος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και μέσα στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού.
Σημειώνοντας ότι πάντα τα προσχέδια των ψηφισμάτων τυγχάνουν διαβούλευσης και επεξεργασίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να είναι αντικειμενικά και ορθά, τόσο από νομική όσο και από πολιτική άποψη.

Εμείς, είπε, θεωρούμε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο στην Κύπρο τόσο από πλευράς ασφάλειας όσο και από πολιτικής άποψης και έχει ακόμα ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό.
Ο κ. Κυπριανού υπέδειξε πως δεν πρέπει να υπάρξει αλλοίωση αυτού του ρόλου ή μείωση του αριθμού της Δύναμης, ενόσω εκκρεμεί στο Κυπριακό.

Είπε ακόμη πως δεν πρέπει, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις, να χρησιμοποιηθεί γλώσσα που μπορεί να δώσει δυνατότητες σε παρερμηνείες ή να θέτει σε αμφισβήτηση τη συνέχιση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο πριν από...

...τη λύση του Κυπριακού.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια να σταθεί άκαμπτος στο θέμα των πιέσεων για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και δήλωσε ότι είναι συμπαραστάτης του προέδρου σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποτελεί απαράδεκτη παρέμβαση από οποιονδήποτε.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, αλλά και τις πληροφορίες που φέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να θέτουν θέμα αν θα συνεχιστεί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αντίφαση που αγγίζει τα όρια της πρόκλησης.
Εάν, διερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης, είναι περιττή η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης σε ευρωπαϊκό κράτος, δεν είναι ακόμα πιο περιττή η παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού και οι ξένες εγγυήσεις;

Τέτοιες συμπεριφορές, τόνισε, ισοδυναμούν με πίεση έναντι του θύματος, αντί του θύτη και δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι προτίθεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη και τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις θέσεις των χωρών τους.
Τη σημασία διατήρησης του πλαισίου, που καθορίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμα του 1964 για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τόνισε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου, που μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, είπε ότι του εισηγήθηκε η Ουάσιγκτον να παρέμβει προς την κατεύθυνση της Άγκυρας προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Φρανκ Ουρπάνσικ επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει τη συζήτηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δια της οποίας επιχειρείται αλλαγή των όρων εντολής της στην Κύπρο.
Υποστήριξε επίσης ότι ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις δεν συνιστούν πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το Κυπριακό.
Ο κ. Ουρπάνσικ ανέφερε ότι αυτό που ο ίδιος γνωρίζει είναι ότι η συζήτηση γίνεται για όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών καθ' ότι το ζητούμενο είναι να καταστούν πιο αποτελεσματικές.

Δεν γνωρίζω, πρόσθεσε, να γίνεται προσπάθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιαδήποτε άλλη χώρα για διαφοροποίηση των όρων που καθορίζονται στο ψήφισμα του 1964 για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
(το άλλο με τον Τοτό το ξέρει ο αντιπρόσωπος της διεθνούς μαφίας;)

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι οι παρασκηνιακές, όπως αναφέρει, προσπάθειες των τελευταίων ημερών του αμερικανικού και του βρετανικού παράγοντα που στοχεύουν σε αλλαγή του καθεστώτος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως μοχλός πίεσης επί της ελληνοκυπριακής πλευράς έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πρόσφατες καταγγελίες του κόμματος περί μεθοδεύσεων της Τουρκίας και κάποιων ισχυρών φίλων και προστατών της σε βάρος της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου