Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Επαναστατικός Αγώνας: 5 βίντεο σε 5 χρόνια


Ο ψηλόλιγνος νεαρός τρομοκράτης του Επαναστατικού Αγώνα ήταν πάλι εκεί! Στο πρώτο τυχαίο θερμό τετ α τετ της οργάνωσης με την Αστυνομία, έξι χρόνια από την εμφάνισή της, ο μυστηριώδης άνδρας άφησε πίσω του, εκτός από τρεις αποσβολωμένους αστυνομικούς, βιντεοσκοπημένη ξανά τη χαρακτηριστική φιγούρα του. Ο ίδιος μαζί με τον σύντροφό του, με τον οποίο αποτελούν σχεδόν μόνιμο δίδυμο «πρώτης γραμμής», κατάφεραν να ξεφύγουν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, λίγο πριν ακουστεί η τρομερή έκρηξη στη Eurobank Αργυρούπολης.

Οι αστυνομικοί, για μια ακόμη φορά, πήραν τον δρόμο για την αίθουσα, όπου προβάλλουν το βίντεο και το αντιπαραβάλλουν με αυτό που έχουν αρχειοθετημένο από το καλοκαίρι του 2005. Τότε που η οργάνωση τοποθέτησε ισχυρή βόμβα στο υπουργείο Οικονομίας στην Πλατεία Συντάγματος. Οι έρευνες τότε έφεραν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ένα βίντεο τράπεζας που δείχνει έναν...

...κρανοφόρο νεαρό να οδηγεί ξημερώματα το μοτοποδήλατο-βόμβα κάτω από το υπουργείο. Αν και επισήμως οι αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας δεν παίρνουν το ρίσκο της σύγκρισης-ταυτοποίησης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην ομάδα κρούσης συμμετείχαν οι δύο μυστηριώδεις άνδρες, που αναλαμβάνουν όλα τα ρίσκα των επιχειρήσεων.

Στην πρεσβεία
«Το βίντεο της τράπεζας δεν μας βοηθά ιδιαίτερα λόγω παλαιάς τεχνολογίας», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. «Εχει πιάσει τον έναν με γωνία λήψης από ψηλά, την ώρα που μπαίνει στην είσοδο της τράπεζας και αφήνει τον σάκο με τη βόμβα. Τον άλλο τον είδαν από μακριά οι τρεις αστυνομικοί». Παρόμοια βίντεο, από λήψεις καμερών, η Αστυνομία έχει αρκετά στη... βιντεοθήκη που έχει δημιουργηθεί.

Δύο φιγούρες φαίνονται και στο βίντεο από την κάμερα της Αμερικανικής Πρεσβείας, δύο στο βίντεο από την επίθεση στο Τμήμα Ν. Ιωνίας, ενώ ένας κουκουλοφόρος εμφανίζεται σε βίντεο καθώς μπαίνει σε κτίριο του Παλαιού Φαλήρου για να τοποθετήσει βόμβα στα γραφεία της Shell.

Κανένα ουσιαστικό στοιχείο, που να βοηθά τους ερευνητές να δώσουν σάρκα και οστά στις σκιές των βίντεο, δεν προστέθηκε από τη συνάντηση Αστυνομίας-τρομοκρατών τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αργυρούπολη, συνάντηση που εξελίχθηκε σε φιάσκο για την Αστυνομία. Τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, αν και βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση κάποια στιγμή, δεν έχασαν την ψυχραιμία τους και μόνο με την απειλή του όπλου και το οργανωμένο σχέδιο διαφυγής κατάφεραν να φύγουν ανενόχλητοι.

Ο... άλλος πόλεμος
Απτόητοι οι τρομοκράτες παρά τις διαρροές

Η λεγόμενη νέα γενιά τρομοκρατών, αψηφά τους όποιους κινδύνους ελλοχεύουν, είτε αυτοί αναφέρονται σε διοχετευμένες πληροφορίες για στοιχεία που τους αφορούν είτε στην όποια παρουσία της Αστυνομίας σε χώρους όπου αυτοί σχεδιάζουν να δράσουν. Πριν από 15 ημέρες διοχετεύτηκε η πληροφορία ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία γνωρίζει την ταυτότητα τουλάχιστον ενός μέλους της οργάνωσης και υποψιάζεται κάποιους από τους υπολοίπους. Το σκεπτικό ήταν σαφές.

Οπως έχει γράψει το «Εθνος της Κυριακής», στα αντικείμενα που πέταξαν τα μέλη της οργάνωσης μετά την αρπαγή του οπλισμού του ΜΡ5 του φρουρού του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου, στη Γλυφάδα, η Αστυνομία κατάφερε να απομονώσει γενετικό υλικό ενός εκ των δύο δραστών. Περιέργως πώς, κατά το σενάριο της διαρροής, το υλικό αυτό δεν είχε συγκριθεί με παρόμοια που είχε στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. από άλλες υποθέσεις. Αυτό έγινε τώρα. Συγκρίθηκε και ταυτοποιήθηκε, πάντα κατά το σενάριο της διαρροής, με την τρίχα ενός εκ των δραστών ληστείας που έγινε πριν από 3 χρόνια σε τράπεζα του κέντρου της Αθήνας.

Υπονοείται σαφώς ότι στις ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα εμπλέκεται άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου που καταζητείται εδώ και 3 χρόνια μαζί με τρεις συνεργούς του. Ο συντάκτης των προκηρύξεων της οργάνωσης, που απαντά σε κάθε πληροφορία που ήθελε τις αρχές να «ακουμπάνε» την οργάνωση, στην προτελευταία προκήρυξη έγραφε στο πλαίσιο του ίδιου πολέμου με την Αστυνομία: «Τον Επαναστατικό Αγώνα ούτε τον είχαν "αγγίξει", όπως έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί, και ούτε πρόκειται να το καταφέρουν με μαζικές προσαγωγές».

Η... Απρόοπτη συναντηση
Πώς έγινε το φιάσκο στην Αργυρούπολη

Στην Αργυρούπολη, κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην οδό Γερουλάνου και στους γύρω δρόμους θεωρείται βέβαιο από την έρευνα ότι τα ξημερώματα της Τρίτης κινήθηκαν σχεδιασμένα, ανά ζεύγη, τουλάχιστον έξι τρομοκράτες.

Οι δύο είχαν αποστολή να αφήσουν τη βόμβα στην είσοδο, οι άλλοι δύο ήταν κοντά παρακολουθώντας αθέατοι ως ομάδα υποστήριξης και άλλοι δύο που ήταν σε μεγαλύτερη ακτίνα ελέγχου. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους ότι από το σημείο περνάει περιπολικό τακτικά για έλεγχο λαθρομεταναστών.

Εκείνη τη νύχτα το περιπολικό με δύο άνδρες και μία γυναίκα βρισκόταν σταματημένο με κατεύθυνση προς Αθήνα την κρίσιμη στιγμή, έξω από ξενοδοχείο. Ο οδηγός του περιπολικού, από τον πλαϊνό καθρέφτη είδε μέσα στο σκοτάδι δύο άτομα σε μοτοσικλέτα να κινούνται επί της οδού Γερουλάνου, παράλληλης της Λ. Βουλιαγμένης.

Ο συνοδηγός είχε έναν σάκο στην πλάτη. Το είπε αμέσως στους συναδέλφους του με τη χαρακτηριστική φράση «τι γίνεται εκεί, πού πάνε αυτοί;». Αποφάσισαν να πάνε κοντά να κάνουν έλεγχο. Ο οδηγός έβαλε μπροστά τη μηχανή και ξεκίνησε τη διαδικασία αναστροφής για να πλησιάσει στην τράπεζα. Κοιτάζοντας από απόσταση 100 μέτρων, όπως είπαν, και ενώ ήταν στη διαδικασία της μανούβρας, είδαν ότι ο συνοδηγός ανέβηκε τα σκαλιά για να φθάσει στην είσοδο της τράπεζας. Οταν άρχισαν να πλησιάζουν στην οδό Γερουλάνου το σκηνικό είχε αλλάξει.

Ο κρανοφόρος είχε αρχίσει να κατεβαίνει τη σκάλα. Οι δύο ένοπλοι της ομάδας υποστήριξης, έχοντας αντιληφθεί τι συνέβαινε με το περιπολικό, εμφανίστηκαν στη Γερουλάνου με μέτωπο προς τη Γλυφάδα, όπως και ο οδηγός της πρώτης μοτοσικλέτας.

Οι αστυνομικοί βγήκαν από το περιπολικό, δίχως να τραβήξουν καν τα όπλα τους! «Πέστε κάτω, Αστυνομία!», φώναξε ο επικεφαλής. Σαν να μη συνέβαινε τίποτε, ο βομβιστής που είχε μεταφέρει τον σάκο ανέβηκε στη μοτοσικλέτα του συντρόφου του, απείλησε με όπλα τους αστυνομικούς και τα δύο ζεύγη χάθηκαν προς τη Γλυφάδα. Οταν ρωτήθηκαν από τους ανωτέρους τους γιατί δεν πήγαν στον έλεγχο με τα όπλα στο χέρι, απάντησαν: «Δεν είχαμε καταλάβει ότι ήταν άτομα που οπλοφορούσαν, πώς θα τραβάγαμε όπλα;».
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου