Όπως διαβάζουμε στο ΕΘΝΟΣ το τραπέζι μας γέμισε με εισαγόμενα. Ας μην κλαιγόμαστε λοιπόν για τα χάλια του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών.
Παγκόσμιο χάρτη θυμίζει πλέον το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι, καθώς συνωθούνται πλέον πάνω του τρόφιμα εισαγόμενα από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Εκτοπίζονται την ίδια στιγμή τα ελληνικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πρωτοφανές κραχ στην αγροτική οικονομία μας, η σοδειά να σαπίζει στο χωράφι ή την αποθήκη και το εισόδημα των αγροτών μας να συρρικνώνεται δραματικά. Τα στοιχεία είναι εφιαλτικά:
Σε 7,056 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε πέρυσι το ποσό που πλήρωσαν οι Ελληνες για την εισαγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων τόσο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και από άλλες τρίτες.
Πέρα από τα κρέατα και τα τυριά, η κατανάλωση των οποίων καλύπτεται στην πλειονότητά τους από εισαγωγές από το εξωτερικό, αγοράζουμε και προϊόντα που, δόξα τω Θεώ, η ελληνική γη προσφέρει πλουσιοπάροχα, όταν καλλιεργείται...
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης ΠΑΣΕΓΕΣ, στα ράφια των καταστημάτων, σε παζάρια και λαϊκές αγορές διατίθενται σε αφθονία.
Σκόρδα Αργεντινής, μέλι Βουλγαρίας, ξίδι Σλοβενίας, ντομάτες Τουρκίας, αλάτι Πολωνίας και Γερμανίας, γάλα Πολωνίας, χυμούς πορτοκαλιού από τη Βραζιλία, φιστίκια τύπου Αιγίνης από την Περσία, κρασί Χιλής, κρέατα, τυριά, ψάρια, αβγά, γάλα από Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο και πλήθος άλλων «ων ουκ έστιν αριθμός ούτε τέλος».
«Ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική αγροτική οικονομία, που απειλεί να τινάξει στον αέρα και τον τελευταίο ιστό που υπάρχει στην ελληνική αγροτική οικονομία» θεωρεί τον ανεξέλεγκτο καλπασμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος. Μιλώντας στο «Εθνος» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι είναι πλέον έντονα ελλειμματικό το γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο. Πέρυσι οι εισαγωγές της Ελλάδας σε γεωργικά - κτηνοτροφικά προϊόντα ανήλθαν σε 7.056,91 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της χώρας στα ίδια προϊόντα μόλις σε 3.995,44 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα
Το έλλειμμα κατόπιν αυτού ανήλθε στα 3.061,49 εκατ. ευρώ. Και είναι αυξημένο περίπου 40% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2006. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να αναφερθεί πως για την εισαγωγή πετρελαιοειδών η Ελλάδα δαπανά κάθε έτος 11 δισ. ευρώ.
Ο αγροτικός τομέας της χώρας μας αντιμετωπίζει παρατεταμένη ύφεση, εκτιμά ο οικονομολόγος - αναλυτής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Μιχ. Σμύρης, επισημαίνοντας σχετικά ότι:
Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος, πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά το 2008, αναφέρει ο κ. Σμύρης, με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού σημαντικών αγροτικών προϊόντων (σιτηρά-καλαμπόκι, ελαιόλαδο, φρούτα, βαμβάκι), ενώ η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μεγεθύνει τους επιχειρηματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.
Σε μελέτη του κ. Σμύρη ανά προϊόν, αναφέρονται:
* Ελαιόλαδο: Οι προοπτικές για την πορεία των τιμών του ελαιολάδου κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι δυσοίωνες, οφειλόμενες κυρίως στη σημαντική αύξηση της προσφοράς, στη διατήρηση των αποθεμάτων σε υψηλά επίπεδα (50.000), στην εμπορική πολιτική των μεγάλων ισπανικών εταιρειών, στο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον στη διεθνή αγορά και στην ενδεχόμενη στροφή των νοικοκυριών προς άλλα φθηνότερα ανταγωνιστικά έλαια. Οι εξαγωγικές τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές και μειωμένες κατά 35% σε σχέση με την πέρυσι.
* Σιτηρά: Η παγκόσμια παραγωγή σίτου αναμένεται το 2009 να αυξηθεί κατά περίπου 11,75% και η κατανάλωση κατά μόλις 5,5%. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι συνολικές εξαγωγές σκληρού σίτου μειώθηκαν από 210.000 τόνους το 2006 σε 98.000 τόνους το 2007, παρουσιάζοντας πτώση 53%. Ηδη υπάρχουν αποθέματα 250.000 τόνων σκληρού σιταριού στη χώρα μας και εμπορική απραξία με εξαιρετικά χαμηλές τιμές της τάξης των 0,16 ευρώ ανά κιλό έναντι 0,28 ευρώ ανά κιλό πέρυσι (πτώση της τάξης του 42%). Δραματική η μείωση των τιμών των δημητριακών στη χώρα μας, καθώς και σημαντική αύξηση των αποθεμάτων (700.000 t).
* Βαμβάκι: Από τους 250.000 τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού, που παρήχθησαν στην Ελλάδα το 2007, 45.000 τόνοι διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά και το μεγαλύτερο ποσοστό του υπολοίπου εξάχθηκε στην Τουρκία με τιμή περίπου στα 45 λεπτά ανά κιλό. Φέτος όμως (2009) η δραματική πτώση της ζήτησης από την Τουρκία έχει οδηγήσει την τιμή στα 25 λεπτά ανά κιλό, ενώ εμφανίζεται και αδυναμία διοχέτευσης του προϊόντος σε άλλες αγορές. Κατά συνέπεια προβλέπεται σημαντική μείωση των εξαγωγών της Ελλάδας σε εκκοκκισμένο βαμβάκι (-38%) το 2009.
* Μήλα: Σήμερα οι τιμές των μήλων που προσφέρονται στην εγχώρια αγορά κυμαίνονται μεταξύ 0,20-0,30 ευρώ ανά κιλό (τιμή επί αυτοκινήτου). Πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλές τιμές - μειωμένες κατά 48% σε σχέση με τη μέση τιμή εξαγωγής του 2008. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η συσσώρευση αποθεμάτων μήλων σε ποσότητα που υπερβαίνει τους 25.000 τόνους.
ΠΑΣΕΓΕΣ
Προτάσεις-μέτρα για αύξηση των εξαγωγών μας
Η προβλεπόμενη για το 2009 σημαντική μείωση των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων και τη συνεχή διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγροτοδιατροφικών προϊόντων, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων δραστικών μέτρων, όπως:
Η πρόσθετη τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα (ο κλάδος της γεωργίας απορροφά μόλις το 3,13% του συνόλου των δανείων), αλλά και ίδρυση Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικών Επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Μικρών - Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της ύπαρξης υπερβολικών αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων, αλλά και να υποστηριχθεί η εμπορική προώθησή τους.
Η ενεργοποίηση με ριζική αναμόρφωση και σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού των μέτρων του ΠΑΑ 2007 - 2013, που στοχεύουν στην προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές, αλλά και στις διαδικασίες πιστοποίησης της ποιότητάς τους.
Πρεσβείες
Ο συντονισμός, η συνεχής αλληλοενημέρωση και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός δράσης των εμπορικών ακολούθων των πρεσβειών της χώρας μας στις βασικές αγορές υποδοχής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τον ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων, τους εξαγωγικούς οίκους και τους φορείς των αγροτών.
Ενεργοποίηση προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας σε τρίτες χώρες, αλλά και παρεμβάσεις για διοχέτευση μέρους των υφιστάμενων διατροφικών αποθεμάτων σε δημόσιους φορείς και ιδρύματα (νοσοκομεία, σχολεία, Στρατός κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ ήδη από τον Νοέμβριο του 2008 έχει υποβάλει σύνολο μέτρων ουσιαστικής στήριξης του αγροτικού τομέα, δεν διαπιστώνεται καμία πρόθεση διαβούλευσης από πλευράς ΥΠΟΙΟ (υπουργείου Οικονομίας). Αντίθετα, διαπιστώνεται ότι προωθούνται μέτρα για άλλους τομείς της οικονομίας (π.χ. τουρισμός) παρά το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας απασχολεί το 12% του εργατικού δυναμικού της χώρας και αποτελεί τον σημαντικότερο τροφοδότη της ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας τροφίμων.
Στα μέτρα που προωθούνται δεν αντιλαμβανόμαστε να περιλαμβάνονται μέτρα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, που είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την απορρόφηση των εξαιρετικής ποιότητας εγχώριων διατροφικών προϊόντων, όπως π.χ. το ελαιόλαδο και τα οπωροκηπευτικά.
Type rest of the post here
Δευτέρα 11 Μαΐου 2009
Λαλάκηδες οι εισαγόμενοι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου