Το 15% του ΟΤΕ πουλά η κυβέρνηση και αυξάνει τους συντελεστές του ΦΠΑ για να καλύψει τα χρέη. Κατά πληροφορίες, στο Υπουργείο Οικονομίας σκέφτονται να κατεβάσουν κάτω από το 10% το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στον Οργανισμό εφόσον κλιμακωθούν οι κοινοτικές πιέσεις.
Η συμφωνία μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ έχει ήδη τεθεί στο μικροσκόπιο της Κομισιόν. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 14 Ιουνίου στην προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε ο αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς επίτροπος Τσ. Μακρίβι. Στην επιστολή του ο κοινοτικός επίτροπος σημείωνε ότι δεν μπορούν ο ΟΤΕ και η Deutsche Telekom που κατέχουν το 50% του ΟΤΕ συν δύο μετοχές, να έχουν πλήρη εκπροσώπηση στο 11μελές Δ.Σ., ενώ η άλλη πλευρά (οι μικρομέτοχοι που διατηρούν το 50% μείον δύο μετοχές) να μην εκπροσωπείται.
Σκωπτικά αντιμετωπίζει ο επίτροπος και τη ρήτρα που έχει θέσει το ελληνικό δημόσιο...
...σε περίπτωση που η Deutsche Telekom πουλήσει το ποσοστό της σε άλλον επενδυτή. Ο όρος που έχει τεθεί, ότι ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να είναι της «αρεσκείας» του ελληνικού δημοσίου, δεν αρέσει στην Κομισιόν.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, βλέποντας τις δυσκολίες που παρουσιάζει η εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ιδίως στο sale and lease back (πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων) για τα ακίνητα του Δημοσίου, σκέφτεται να «τρέξει» το θέμα. Η προσυμφωνημένη τιμή πώλησης τόσο για το 5% (27,5 ευρώ ανά μετοχή και έσοδα 674 εκατ. ευρώ) όσο και για το υπόλοιπο 10% (premium 15% πλέον της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής χρονικού διαστήματος 20 ημερών) στην Deutsche Telekom κρίνεται περίπτωση «λουκούμι» στο οικονομικό επιτελείο... Σε αντίθετη ρότα κινείται η απόφαση ν’ αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ, στην οποία οδηγείται αναγκαστικά η κυβέρνηση.
Το άσχημο για την κυβέρνηση είναι ότι η πρόταση αυτή έρχεται τη στιγμή που η ελληνική οικονομία εμφανίζεται βαθιά «πληγωμένη» στο πρώτο φετινό τρίμηνο. Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης «καθισμένο» στο 0,5% του ΑΕΠ από 3% που έτρεχε το 2008. Το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία από την Κομισιόν, που πιέζει να ληφθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, εξετάζει αναπροσαρμογή του φόρου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Εφόσον το μέτρο αυτό προκριθεί, ο ανώτατος συντελεστής του φόρου που επιβάλλεται κυρίως στα είδη πολυτελείας θα ανεβεί από το 19% στο 21%. Ενώ ο χαμηλός, που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα βασικά είδη διατροφής, θα ανεβεί στο 11% από 9% που είναι σήμερα. H αναθεώρηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα αποτελέσει το «κυρίως πιάτο» στο μετεκλογικό πακέτο φόρων που θ’ ανακοινώσει τον Ιούνιο η κυβέρνηση για την προσαρμογή του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2010. Εκτός του ΦΠΑ την τιμητική σ’ αυτό το πακέτο θα έχει η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, που είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη.
Μια αύξηση του φόρου κατά 10%-12%, θα αντιστοιχούσε σε αύξηση 5 λεπτών στην λιανική τιμή και θα απέφερε πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ. Αναπροσαρμογές, επίσης, ετοιμάζονται στους ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα και πιθανότατα στα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Περισσότερο από σίγουρη θεωρείται από κυβερνητικές πηγές η επιχείρηση νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, που θα ξεκινήσει σύντομα.
Το 2008, που η καταιγίδα της κρίσης δεν είχε ακόμη αρχίσει να πλήττει τους διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο κρατικός προϋπολογισμός έκλεισε με έλλειμμα-ρεκόρ στα δημόσια ταμεία! Τα φορολογικά έσοδα ήταν λιγότερα κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που είχε προϋπολογίσει ένα χρόνο πριν το οικονομικό επιτελείο! Η πρωτοφανής σε μέγεθος υστέρηση των δημοσίων εσόδων παρέλυσε τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πηγή: Ισοτιμία
Τρίτη 12 Μαΐου 2009
Πωλείται το 15% του ΟΤΕ και αυξάνεται ο ΦΠΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου