Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Όλα τα νέα για την ελληνική Bilderberg


ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ την έχουν χαρακτηρίσει«σκιώδη παγκόσμια κυβέρνηση», άλλοι«προθάλαμο ηγετών». Πόση δόση αλήθειας έχουν όμως οι χαρακτηρισμοί αυτοί; Και πού σταματάει η αχλύς του μύθου ο οποίος περιβάλλει εδώ και δεκαετίες τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ; Εφέτος η σύνοδος της ομάδας των ισχυρών προγραμματίστηκε να γίνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο υπερπολυτελές συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, με εξασφαλισμένους από τώρα τους χορηγούς. Αρχικώς η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 15-16 Μαΐου. Ωστόσο τίποτε δεν έχει προς το παρόν κλείσει. Η ημερομηνία αυτή μπορεί να αλλάξει εξαιτίας...


......«απρόβλεπτων καταστάσεων». Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές; Οσο και αν ακούγεται... περίεργο, αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί λόγω σκανδάλων να προκηρύξει διπλές κάλπες (βουλευτικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές) οι πιθανότητες να λάβει χώρα η σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ περιορίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ίδιο διάστημα προγραμματίζεται και του ΠαΣοΚ στη Θεσσαλονίκη για την Παιδεία, όπου ενδέχεται να παραστεί και ο κ. Γ. Παπανδρέου- ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει προσκληθεί και στη Λέσχη...

Το ραντεβού των ισχυρών στην Αθήνα αντιμετωπίζεται περίπου ωσάν σύνοδος κορυφής ηγετών, αφού οι διοργανωτές του ζήτησαν για λόγους ασφαλείας τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και του Λιμενικού Σώματος. Στις δύο ημέρες που θα συνεδριάζουν οι εκλεκτοί της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ η περιοχή στον Λαιμό Βουλιαγμένης θα μετατραπεί σε «no flight zone», αφού φέρεται να έχει ζητηθεί η χρήση δύο ελληνικών F16 που θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκάφη του Λιμενικού Σώματος και βατραχάνθρωποι θα βρίσκονται σε επιφυλακή στην απέναντι βραχονησίδα Φλέβες, ελέγχοντας τη θαλάσσια περίμετρο. Και μόνο μία ανάγνωση του καταλόγου των προσκεκλημένων για τη σύνοδο της Αθήνας δικαιολογεί τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Δεν πρέπει να λησμονείται άλλωστε ότι στην προηγούμενη διοργάνωση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Αθήνα, το 1993, ο «μάγος» της αμερικανικής διπλωματίας Χένρι Κίσινγκερ είχε αρνηθεί να έλθει επειδή δεν τα έκρινε επαρκή. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ. Κίσινγκερ ίσως να μην έλθει και πάλι, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Αλλωστε τους λόγους ασφαλείας επικαλέστηκε όταν πριν από έναν χρόνο είχε συναντήσει τον κ. Γ. Αλογοσκούφη στη Νέα Υόρκη και τον ρώτησε αν θα τον συναντούσε και πάλι την άνοιξη του 2009 στην Αθήνα.

Οι διοργανωτές έχουν προσκαλέσει τόσο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου να κηρύξουν την έναρξη των εργασιών. Από τη ΝΔ έχουν προσκληθεί η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην «τσάρος της οικονομίας» κ. Αλοφοσκούφης. Από το ΠαΣοΚ έχουν επίσης προσκληθεί οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Γ. Αρσένης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Στο πολυεθνικό ακροατήριο περιλαμβάνονται βαριά ονόματα της διεθνούς πολιτικής, διπλωματίας και οικονομίας. Πέραν του κ. Κίσινγκερ, έχουν προσκληθεί επίσης ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζιμ Τζόουνς, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Η παρουσία τους δεν έχει πάντως ακόμη επιβεβαιωθεί. Το «παρών» έχουν προσκληθεί να δώσουν η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη και της Ισπανίας Σοφία. Στους διαδρόμους του Αστέρα θα βρουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες πολλοί από τους επικεφαλής της διεθνούς διπλωματίας. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν συμμετέχει ανελλιπώς στις συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ από το 2003 και σε αυτόν οφείλεται η πετυχημένη από οικονομικής κυρίως απόψεως σύναξη που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο χρόνια. Στην ιστορία έμεινε άλλωστε το «πάρτι του Βοσπόρου», όπως ονομάστηκε η γεμάτη χλιδή δεξίωση την οποία παρέθεσε ο κ. Μπαμπατζάν στους συνδαιτυμόνες του. Λόγω οικονομικής κρίσης εφέτος δεν θα λάβει χώρα πάρτι, αλλά ένα λιτό γεύμα την Κυριακή 16 Μαΐου. Η κυρία Μπακογιάννη θα έχει την ευκαιρία να υποδεχθεί στον Αστέρα πολλούς από τους συναδέλφους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όπως ο Σουηδός Καρλ Μπιλντ και ο Ισπανός Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. Στην Αθήνα έχει προσκληθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που θα έχει την ευκαιρία να κάνει... λόμπινγκ για να διατηρήσει το αξίωμά του.

Πέραν από τους πολιτικούς, υψηλή θα είναι και η εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου. Αντιπρόσωποι οικονομικών και τραπεζικών κολοσσών, όπως η αμερικανική Μorgan Stanley, θα αναλωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκτενείς συζητήσεις για την οικονομική κρίση που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Ο θεωρούμενος επικεφαλής της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Ελλάδα και μέλος της Διαχειριστικής της Επιτροπής, ο κύπριος επιχειρηματίας και πρόεδρος της Coca-Cola 3Ε Γ. Δαυίδ, θα είναι από τους πρωταγωνιστές. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται ότι έχουν προσκληθεί είναι του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμηκαι του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, προς το παρόν δεν έχει κλείσει η ατζέντα της συνόδου. Θεωρείται ωστόσο βέβαιον ότι μεγάλο μέρος των συζητήσεων και των κλειστών συναντήσεων θα αφιερωθεί σε ανεπίσημες προτάσεις για έξοδο από την κρίση, στο Ιράν και βεβαίως στην ως τώρα πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς όμως να διαρρεύσει το παραμικρό στον Τύπ0ο. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους νόμους της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

Πέρυσι πάντως η οικονομική κρίση ήταν ένα από τα βασικά θέματα και πολλοί φέρονται να την είχαν προβλέψει. Εγινε επίσης παρουσίαση από στελέχη της ΝΑSΑ, καθώς και γερμανούς και γάλλους πανεπιστημιακούς για τα σκοτεινά σημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου και πώς αυτά επηρεάζουν την πολιτική, την ηθική και τη δράση. Συζητήθηκε επίσης η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ο ψηφιακός πόλεμος. Στα μέλη της Λέσχης, αλλά και στους προσκεκλημένους επικρατεί ο νόμος της σιωπής. Τίποτε δεν ανακοινώνεται, τίποτε δεν λέγεται. Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι συμμετάσχουν θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν επί δύο ημέρες αποκλεισμένοι στον Αστέρα.



(Στη φωτογραφία Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νυν πρόεδρος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ κ. Ετιέν Νταβινιόν)


Φιλοαμερικανική επιχείρηση με χορηγό τη CΙΑ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣστον οποίον αποδίδεται η ιδέα της ίδρυσης της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ είναι ο Γιόζεφ Ρέντιγκερ. Πολωνός εμιγκρέ, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων θεωρηθεί μασόνος, πράκτορας του Βατικανού, των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης του Μεξικού, ο Ρέντιγκερ ήταν σίγουρα άνθρωπος με άριστες διασυνδέσεις. Η φήμη πάντως ότι σήκωνε το τηλέφωνο και συνομιλούσε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ελέγχεται για την ακρίβειά της...

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Ρέντιγκερ εργάστηκε για λογαριασμό των Βρετανών. Μετά το 1945, συγκεκριμένα το 1948, «έστησε» την Αμερικανική Επιτροπή για την Ενωμένη Ευρώπη (ΑCUΕ). Πρόεδρός της ήταν ο Γουίλιαμ Ντόνοβαν, επικεφαλής της ΟSS, προκατόχου της αμερικανικής CΙΑ. Αντιπρόεδρος ήταν ο Αλεν Ντάλες, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής της CΙΑ. Το 1948 ο Ρέντιγκερ συνάντησε τον πρίγκιπα Βερνάρδο της Ολλανδίας και αναζήτησαν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τον αντιαμερικανισμό στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του 1952, σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Παρίσι, συναντήθηκε ο πρώτος ευρωπαϊκός πυρήνας της Λέσχης.

Η πρώτη συνάντηση με συμμετοχή και Αμερικανών έλαβε χώρα το 1954 στο ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ της ολλανδικής πόλης Οστερμπικ. Από εκεί έμελλε να ονομαστεί Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί, χορηγοί ήταν η κυβέρνηση της Ολλανδίας και η CΙΑ. Η έδρα της Λέσχης βρίσκεται στην ολλανδική πόλη Λάιντεν. Ο πρίγκιπας Βερνάρδος έμεινε πρόεδρος ως το 1976. Τον διαδέχθηκαν ο λόρδος Χόουμ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Γουόλτερ Σιλ, πρώην πρόεδρος της πρώην Δυτικής Γερμανίας, ο λόρδος Ρολ, ο λόρδος Κάριγκτον, πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, και πλέον ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ετιέν Νταβινιόν. Οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούν συνήθως τα 140 άτομα. Το 1/3 αυτών είναι πολιτικοί από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες (σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί αντιστοίχως σε ίση εκπροσώπηση), το 1/3 εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων (αυτοκινητοβιομηχανία, αεροπορικές εταιρείες, ασφάλειες και φυσικά τράπεζες) και το υπόλοιπο 1/3 ακαδημαϊκοί, νομπελίστες και γνωστοί δημοσιογράφοι από μέσα ενημέρωσης όπως οι «Financial Τimes», οι «Νew Υork Τimes», η «Εl Ρais» και ο «Εconomist». Οι συζητήσεις διεξάγονται σε 15 τραπέζια και συμμετέχουν οι πάντες. Οι ομιλητές μιλούν επί συγκεκριμένου θέματος για επτά λεπτά. Οι υπόλοιποι έχουν δικαίωμα να παρέμβουν για να ρωτήσουν, να προσθέσουν ή να κάνουν παρατηρήσεις. Εχουν στη διάθεσή τους ένα λεπτό. Στο τέλος κάθε συνόδου εκδίδεται ένα μικρό βιβλίο με την περίληψη των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι. Ποτέ όμως δεν αναφέρεται ποιος είπε τι.

Από το Βήμα


σχόλιο zorro: Φίλοι του Γιωργάκη λένε ότι "ο πρόεδρος δεν θα παραστεί στις εργασίες της Μπίλντερμπεργκ". Μέχρι τις εκλογές θα το παίξει "καθαρός". Από την επομένη της νίκης του θα ξαναθυμηθεί τις παλιές του φιλίες.
Η Ντόρα κάνει σαν τρελή να πάει, παρόλο που αλλάζει συζήτηση όταν της υποβάλλεται ερώτημα από τους φιλικούς κύκλους της. Οι δημοσιογράφοι δεν τολμούν. Είναι ο μισθουλάκος στη μέση.
Ο Κίσινγκερ δεν θα έλθει. Σκέφτεται αντεκδίκηση από Κυπρίους (έχει μια ψύχωση με την ΕΟΚΑ Β΄) και κλάνει μέντες.
Οι Έλληνες θα πληρώσουν τα έξοδα της αεροπορίας και του Λιμενικού που θα τους "φυλάει". Άλλο που δεν θέλουν οι ξεφτιλισμένοι γαλονάδες που όταν κήρυξαν τον πόλεμο
οι Αμερικάνοι στο Ιράκ έτρεχαν από μόνοι τους στην αμερικάνικη πρεσβεία και ρωτούσαν "πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;". Ακόμα γελάνε οι υπάλληλοι γραφείου της πρεσβείας με τα χάλια τους. Τόσο αδαείς που απευθύνονταν σε clerks και νόμιζαν ότι είχαν ανοίξει δίαυλο με τη CIA και το Πεντάγωνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου