Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Tαλάτ: «Συμφώνησα με τον Χριστόφια» για παζάρια


Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι πριν από τον Αύγουστο θα ολοκληρώσουν τους δύο πρώτους γύρους των συνομιλιών και στη συνέχεια θα εισέλθουν στη διαδικασία του πάρε-δώσε, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τα περί συμφωνίας με το Δημήτρη Χριστόφια ανέφερε ο Ταλάτ στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στις συνομιλίες που είχε μαζί του.
Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε, επίσης, στον Νταβούτογλου ότι οι δύο συνομιλητές στοχεύουν στο τέλος του χρόνου, ή στις αρχές του επομένου, να θέσουν τη συμφωνία τους σε δημοψηφίσματα.
Ο τουρκικός Τύπος δίνει ευρεία δημοσιότητα στην επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα και η «Μιλιέτ» αναφέρει ότι τα τρία μηνύματα που έστειλε ο Τούρκος Υπουργός είναι:

Η συνέχιση της υποστήριξης της Τουρκίας στον «τουρκοκυπριακό λαό», η εκτίμηση ότι στα κατεχόμενα έχουν «ριζώσει» οι δημοκρατικοί θεσμοί, και η εμμονή της Τουρκίας σε λύση του Κυπριακού, που θα βοηθήσει ώστε η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου να μετατραπεί σε λεκάνη ειρήνης.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ.Νταβούτογλου είπε στον Ταλάτ ότι είναι πεπεισμένος πως οι συνομιλίες θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για μια δομή λύσης, η οποία θα έχει σαν βάση τη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα, και θα διασφαλίζει την ασφάλεια των δύο πλευρών κάτω από εγγυήσεις.
Η «Ζαμάν» προβάλλει τις δηλώσεις Νταβούτογλου, πριν από την αναχώρησή του από την Άγκυρα, στις οποίες ανέφερε ότι οι βασικές αρχές της Τουρκίας για μια περιεκτική λύση είναι: «Ανάπτυξη ενός νέου συστήματος συνεταιρισμού, που θα αποβλέπει σε πολιτική ισότητα και θα είναι διζωνικό. Η λύση πρέπει να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Ε.Ε., καθώς και με την έμπρακτη και δραστήρια εγγύηση της Τουρκίας».

Ίσως φύγουμε...
Απειλή εκτόξευσε χθες ο εκπρόσωπος του Ταλάτ, ο Χασάν Ερτσακιτζά, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο αποχώρησης της τουρκοκυπριακής πλευράς από τις συνομιλίες. «Αν και η τουρκοκυπριακή πλευρά», δήλωσε, «δεν αναζητεί άλλη μέθοδο λύσης του Κυπριακού από τις διαπραγματεύσεις, εντούτοις δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι δεν θα εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν προκύψουν σοβαρές εξελίξεις και γίνουν νέες αξιολογήσεις στο μέλλον».
Με την απειλή του, ο Ερτσακιτζά, ουσιαστικά ασκεί εκβιασμό στην ελληνοκυπριακή πλευρά, να σταματήσει να προσφεύγει σε διεθνείς οργανισμούς και να λαμβάνει θετικές αποφάσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Ταλάτ, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο κατοχικός ηγέτης στοχεύουν στη συνέχιση της διαδικασίας και στην εξεύρεση λύσης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο η τουρκοκυπριακή πλευρά να φύγει από τις συνομιλίες.
ο Ερτσακιτζά ζήτησε εκ νέου επιτάχυνση των συνομιλιών, ενόψει του κινδύνου, όπως είπε, «πιθανών εξελίξεων που θα έχουν αρνητική επίδραση στη διαδικασία και θα παρεμποδίσουν την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι η επίσκεψη Νταβούτογλου έρχεται σε σύγκρουση με τη διεθνή νομιμότητα και με τη δέσμευση της Τουρκίας να ενθαρρύνει και υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του προβλήματος.
Ο Γ.Γ. του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου μίλησε για διγλωσσία, που παρατηρείται μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Υπουργού του επί των Εξωτερικών, στοιχείο που απέδωσε στη συμφωνία της 23ης Μαΐου.
Το Κίνημα Οικολόγων παρατηρεί ότι ο Νταβούτογλου, παρά τις «προσεκτικές δηλώσεις» του, δεν κατάφερε να κρύψει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
Πηγή: Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου