Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

To μεγάλο κόλπο με τους λαθρομετανάστες


Πολυεθνικό κύκλωμα «μαύρης» διακίνησης χρήματος βρίσκεται στο «στόχαστρο» των Αρχών.
Τεράστια ποσά, αδιευκρίνιστης προέλευσης, «πηγαινοέρχονται» από και προς το εξωτερικό, μέσα από «παρατράπεζες», χωρίς χαρτιά και διατυπώσεις, μόνο με βάση το «λόγω τιμής».Τεράστια χρηματικά ποσά, που προέρχονται από τον «τζίρο» της παράνομης μετανάστευσης, διακινούνται από και προς το εξωτερικό μέσα από «παρατράπεζες». Εντοπίστηκε Σύριος με «περίεργες» κινήσεις σε λογαριασμούς
Οι ελληνικές διωκτικές αρχές έχουν επισημάνει, εδώ και καιρό, ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, γνωστή ως «χαβάλα», χρησιμοποιείται για τη διακίνηση παράνομων χρηματικών ποσών.
Γι’ αυτό εξετάζεται, με πολλή προσοχή, εάν το «κύκλωμα» που έχει εντοπιστεί διακινεί προς αραβικές χώρες, και κυρίως προς τη Συρία, και χρήματα που προέρχονται από τον τεράστιο «τζίρο» της παράνομης μετανάστευσης.
Αλλωστε η «άκρη του νήματος» της μεγάλης έρευνας, που διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα σε Αθήνα, Πελοπόννησο και νησιά, βρέθηκε από τη Διεύθυνση Ασφαλείας του υπουργείου Ναυτιλίας μέσα από μια υπόθεση παράνομης μεταφοράς μεταναστών, οργανωμένη από το λεγόμενο «κύκλωμα της Αιγύπτου».
Οι άνδρες της Ασφάλειας του ΥΕΝΑΝΠ προχώρησαν με μεθοδικότητα σε έρευνες για το «δίκτυο», που οργάνωσε τη μεταφορά και τους τρόπους λειτουργίας του.
Ετσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι λιμενικοί εντόπισαν «περίεργες» κινήσεις σε...

...τραπεζικούς λογαριασμούς ενός Σύριου, που ζει νόμιμα στη χώρα μας.
Αμέσως ενημερώθηκε η Εθνική Αρχή για την Καταπολέμηση Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «ανοίχτηκαν» οι λογαριασμοί του συγκεκριμένου ατόμου, που εργάζεται στη χώρα μας ως οικοδόμος, για να διαπιστωθεί ότι μέσα σ’ ένα εξάμηνο του 2008 είχαν γίνει σ’ αυτούς καταθέσεις συνολικού ύψους άνω των 80.000 ευρώ...

Οι καταθέσεις ήταν διαφόρων ποσών, που κυμαίνονταν από 500 μέχρι και 5.000 ευρώ. Κάποιες είχαν γίνει από την Αθήνα, άλλες από το Ρέθυμνο και άλλες από άλλα νησιά του Αιγαίου, ενώ σημαντική κατάθεση είχε γίνει από τη Συρία μέσω γερμανικής τράπεζας.
Επειτα από αυτήν την αποκάλυψη ξεκίνησε με εισαγγελική εντολή νέα έρευνα και ήδη το συγκεκριμένο άτομο κλήθηκε από τις λιμενικές αρχές να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτά τα χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο ίδιος είπε στους λιμενικούς ότι αυτά τα χρήματα τα είχαν καταθέσει φίλοι του προκειμένου να τους εξυπηρετήσει και να τα στείλει στην πατρίδα τους.
Ο ίδιος έδινε τα χρήματα σε συμπατριώτη του, που διατηρεί νόμιμα κατάστημα σε περιοχή της πρωτεύουσας και αυτός αναλάμβανε την αποστολή, λαμβάνοντας προμήθεια 25 ευρώ στα 1.000 ευρώ.
Οι λιμενικές αρχές έχουν εντοπίσει δύο καταστήματα, που αναλαμβάνουν τέτοιες αποστολές χρηματικών ποσών προς αραβικές χώρες, κυρίως τη Συρία και λειτουργούν με μια μορφή «παρατράπεζας».
Λέγεται ότι η αποστολή γίνεται είτε με απευθείας ταξίδι του «τραπεζίτη» ή μέσω συνεργατών του, που πηγαινοέρχονται για τη νόμιμη δραστηριότητα. Ομως οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι οι αποστολές γίνονται με τηλεφωνικές εντολές στους συνεργάτες, π.χ. της Συρίας.
Κατά πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν πλέον με πολλή προσοχή αυτές τις «δραστηριότητες» διακίνησης χρημάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί τι χρήματα διακινούνται και κυρίως από πού προέρχονται.

Φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήματα μεταναστών, από την εργασία τους στη χώρα μας.
Ωστόσο εξετάζεται με πολλή προσοχή εάν εκτός από τα χρήματα της εργασίας κάποιων μεταναστών διακινούνται και χρήματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Αλλωστε οι αρχές ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος διενεργούν εδώ και αρκετό καιρό ενδελεχείς έρευνες γύρω από το θέμα της λειτουργίας των «κυκλωμάτων» παράνομης διακίνησης μεταναστών και των «σκοτεινών» πτυχών των διασυνδέσεών τους και των οικονομικών συναλλαγών τους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2008
Πάνω από 200 εκατ. ευρώ ο τζίρος για τους δουλεμπόρους

«Τζίρο» πολλών εκατομμυρίων ευρώ προσφέρει ετησίως το «εμπόριο ελπίδας» από τα πολυεθνικά δουλεμπορικά «κυκλώματα».
Από στοιχεία που έχει η Διεύθυνση Ασφαλείας του υπουργείου Ναυτιλίας μόνο για τη διακίνηση μέσω θαλάσσης ο «τζίρος» μπορεί να εκτιμηθεί ότι για το 2008 ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Εάν υπολογιστεί και η χερσαία διακίνηση, που είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, τότε ο «κύκλος εργασιών» των «κυκλωμάτων» φθάνει σε ασύλληπτα μεγέθη.
Πάντως φαίνεται ότι ο «τιμοκατάλογος» διαφέρει ανάλογα με τον προορισμό και τον τρόπο ταξιδιού, ενώ προσφέρεται καταβολή ακόμα και με... δόσεις.
Από στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ελληνικές διωκτικές αρχές φαίνεται ότι ένα «ταξίδι» από Πακιστάν προς Αγγλία μπορεί να κοστίσει και 30.000-40.000 ευρώ, ενώ για τη Γερμανία κυμαίνεται μεταξύ 12.000-15.000 ευρώ.
Οι τιμές διαφοροποιούνται εάν ο μετανάστης φύγει από Τουρκία με μεγάλο καράβι για Ιταλία ή με ταχύπλοο ή ιστιοπλοϊκό για Εύβοια.
Για τους ασθενέστερους οικονομικά υπάρχει η δυνατότητα με 400-500 ευρώ να ενταχθούν σε μια ομάδα, στην οποία θα διατεθεί πλαστική βάρκα με προορισμό τα κοντινά προς τα τουρκικά παράλια νησιά.
Το τίμημα, που οι περισσότεροι εξασφαλίζουν πουλώντας χωράφια, σπίτια και πολύτιμα αντικείμενα στις πατρίδες τους, καταβάλλεται συνήθως σε 3 δόσεις.
Η πρώτη όταν φθάσει στην Τουρκία, η δεύτερη όταν περάσει στην Ελλάδα και η τελευταία στον τόπο προορισμού.
«Εφτασα καλά. Το ταξίδι κράτησε 5 μήνες. Ο Αχμέτ ήταν εντάξει», είναι μια συνήθης επικοινωνία του μετανάστη με τους συγγενείς στο χωριό του Πακιστάν απ όπου ξεκίνησε, δίνοντας «σήμα» για την εξόφληση.
Γενικά εκτιμάται ότι ένας μέσος όρος κόστους του ταξιδιού για έναν μετανάστη είναι της τάξης των 20.000 ευρώ.
Πέρυσι, οι άνδρες του Λιμενικού συνέλαβαν περίπου 9.000 παράνομους μετανάστες, που προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα μας διά θαλάσσης.
Αυτός ο αριθμός εκτιμάται από τις ελληνικές διωκτικές αρχές ότι αντιστοιχεί περίπου στο 70% των συνολικά διακινηθέντων από την Τουρκία.
Με πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ότι μόνο από αυτόν τον «δρόμο» τα δύο μεγάλα «κυκλώματα» έχουν ετήσιο τζίρο της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Εάν αναλογιστούμε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο περνούν, παράνομα, συνολικά 92.000 μετανάστες απ όλα τα σημεία εισόδου (Αλβανία, Βουλγαρία, Εβρο κ.α.), γίνεται αντιληπτό ότι ο «τζίρος» των κυκλωμάτων φτάνει σε ασύλληπτα μεγέθη...

Από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου