Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Αλώθηκε η Ευρώπη: Στη Γερμανία κατοχυρώνονται πατέντες για γονίδια ζώων και φυτών!


Μετά την απαγόρευση του γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού στη Γερμανία, εκφράζονται πλέον έντονες αντιρρήσεις και για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών σε γονίδια φυτών και ζώων. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), μεταξύ των διαμαρτυρόμενων για το θέμα αυτό συγκαταλέγονται οικολόγοι, αγρότες, εκπρόσωποι εκκλησιών αλλά και μέλη κοινωνικών οργανώσεων.

    Τονίζεται δε ότι όλοι αυτοί καλούν τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσουν την κατοχύρωση της «ευρεσιτεχνίας της ζωής», όπως τη χαρακτηρίζουν. Μάλιστα, πριν από δυόμισι εβδομάδες, σε μεγάλη διαδήλωση έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ευρεσιτεχνίας, στο Μόναχο της Βαυαρίας, οι ενδιαφερόμενοι απαίτησαν δυναμικά την απαγόρευση χορήγησης ευρεσιτεχνίας για γενετικά μεταλλαγμένα γονίδια.
Η χορήγηση ευρεσιτεχνιών αποτελούσε...

...παλαιότερα νεωτερισμό και κατοχύρωνε τα δικαιώματα των εφευρετών. Αρχικά, μάλιστα -τουλάχιστον στην Ευρώπη- κατοχύρωση διπλώματος εφεύρεσης και ευρεσιτεχνίας σήμαινε κατάθεση αίτησης για κατοχύρωση κάποιας εφεύρεσης, όχι όμως ανακάλυψης ή βελτίωσης.

Βέβαια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σήμερα η πρακτική -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ αλλά και στην Ε.Ε.- παραπέμπει σε κατοχύρωση κάθε αλλαγής, ανακάλυψη ή βελτίωση σε οποιαδήποτε επιστήμη. Και στη βιοτεχνολογία αυτό σημαίνει «κατοχυρώνω σπόρους, γονίδια, κλωνοποιημένα στελέχη ζώων ή φυτών και άλλα πολλά».

Έτσι, με βασικό σύνθημα «όχι στις ευρεσιτεχνίες της ζωής», η καθολική οργάνωση Misereor, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες, προβάλλει έντονες αντιρρήσεις, καθώς εκτιμά ότι τα μεταλλαγμένα γονίδια φυτών ή ζώων δεν είναι εφεύρεση, παρά μόνον απλή βελτίωση και γι’ αυτό δεν πρέπει να κατοχυρωθούν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ευρεσιτεχνιών.

Η ειδική επιστήμονας της οργάνωσης, Μούτε Σιμπφ, είπε στη «ΝΒ» πως «πρόκειται για κλασική περίπτωση διασταύρωσης. Είτε αφορούν σε φυτά είτε σε ζώα, σημαίνει: διασταυρώνω το ένα φυτό ή ζώο με ένα άλλο, ώστε οι απόγονοί τους να αποκτήσουν συγκεκριμένες ιδιότητες. Αυτό έκαναν οι άνθρωποι από υπάρξεως της κοινωνίας».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν πρόκειται για εφεύρεση, δεν είναι κάτι καινούριο. Ούτε πρόκειται για νέες τεχνικές μεθόδους αλλά για κάποιο αποτέλεσμα γνωστών μεθόδων. Πρέπει, επομένως, να αποκλειστούν τέτοιες περιπτώσεις από τις ευρωοδηγίες για τη βιοτεχνολογία. Όμως, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ευρεσιτεχνίας δίνει τέτοια διπλώματα κατοχύρωσης».

Εκτιμάται πως οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κατοχύρωσης θα ήταν καταστροφικές για όλους τους αγρότες. Αυτό διότι θα μπορούσε, για παράδειγμα, ο όμιλος «ΜΟΣΑΝΤΟ» να διεκδικεί, μελλοντικά, τα μοσχάρια ή τα χοιρινά μιας φάρμας με το αιτιολογικό ότι διαθέτουν μεταλλαγμένα γονίδια δικής του «κατασκευής». Αυτό σημαίνει πως, μακροπρόθεσμα, οι πολυεθνικοί όμιλοι θα απαιτούν να καταβάλλονται δικαιώματα πατέντας ακόμη και για τις κότες, τα μοσχάρια και τα χοιρινά.

Δηλαδή, αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ακτιβιστές κατά της ευρεσιτεχνίας γονιδίων, στο μέλλον, οι κτηνοτρόφοι «θα αναρωτιούνται εάν τα μοσχαράκια τους είναι κατοχυρωμένα ως ευρεσιτεχνία. Εάν θα πρέπει να πληρώνουν και δικαιώματα πατέντας, όταν και εάν πουλήσουν την αγελάδα τους».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ευρεσιτεχνίας, από το 1996 μέχρι και το 2000 παρατηρήθηκε αύξηση ευρεσιτεχνιών στον τομέα της βιοτεχνολογίας κατά 226%, καθώς και κατά 287% στον τομέα της γενετικής μηχανικής. Από την πλευρά τους, οικολόγοι και ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν πως εάν η καταγραφή των ευρεσιτεχνιών σε γονίδια δεν συνιστά εξαίρεση αλλά κανόνα, τότε τα προβλήματα που θα προκύψουν ανά τον κόσμο θα είναι τεράστια.

1 σχόλιο:

  1. Η ειδική επιστήμονας της οργάνωσης, Μούτε Σιμπφ, διασταυρώνω το ένα φυτό ή ζώο με ένα άλλο, ώστε οι απόγονοί τους να αποκτήσουν συγκεκριμένες ιδιότητες. Αυτό έκαναν οι άνθρωποι από υπάρξεως της κοινωνίας».
    ZORRO το αποτέλεσμα της διασταύρωσις ειναι το υβρίδιο το υβρίδιο δεν ανπαραγάγεται διότι ειναι Ύβρις στον ΔΙΑ Η ΓΛΩΣΣΑ μας τα λεει και τα εξηγει
    Δελφικος
    ΥΓαπο ενα αλογο και εναν ονο παραγεται ημιονος αυτη ειναι επιστημη;η μη αναπαραγωγη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή