Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Φιάσκο της Mossad στον Λίβανο


Οι πράκτορες της Μοσάντ και τα 4x4 της Χεζμπολάχ.-
Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

«Αδειάσαμε την Τράπεζα Δεδομένων του Ισραήλ στον Λίβανο», είπε στους δημοσιογράφους ο απόστρατος ταγματάρχης του λιβανικού στρατού Ηλίας Χάνα, ανακοινώνοντας την εξουδετέρωση μεγάλου δίκτυου κατασκοπίας που εργάζεται για λογαριασμό του «Ινστιτούτου Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών», δηλαδή για τη γνωστή ισραηλινή Μοσάντ.

Ο ταγματάρχης συμπλήρωσε: «Σήμερα μπορώ να πω ότι αποκλείω να διεξαγάγει το Ισραήλ πόλεμο εναντίον της χώρας μου το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ολος ο Λίβανος εδώ και δύο μήνες παρακολουθεί σοκαρισμένος τις αποκαλύψεις που ανακοινώνουν οι αρχές ασφάλειας. Οι πολίτες του Λιβάνου εδώ και έναν μήνα διαβάζουν, βλέπουν και ακούν για τη ζωή και το έργο 12 ατόμων (συνολικά συνελήφθησαν 25 άτομα), ανδρών και γυναικών. Από τις οθόνες των τοπικών και δορυφορικών καναλιών προβάλλονται έγγραφα, διαβατήρια ευρωπαϊκά και αραβικά, άγνωστα και καμουφλαρισμένα συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης, συσκευές μετάδοσης συντεταγμένων και πληροφοριών, ενσωματωμένες μέσα σε κούτες λαδιών αυτοκινήτων, σε φορητά ψυγεία παγωτού και σε ψυγεία μίνι μπαρ. Υπολογιστές πτυσσόμενοι και εντοιχισμένοι σε τραπέζια και καρέκλες. Πομποί κρυμμένοι μέσα σε routers, αναλυτικοί δορυφορικοί χάρτες, συσκευές μέσα σε αυτοκίνητα 4x4 με ηλεκτρονικά μάτια που μετέδιδαν στους ισραηλινούς δορυφόρους τις κινήσεις και τις θέσεις στελεχών της Χεζμπολάχ. Ιδιωτικά αυτοκίνητα των πρακτόρων με κινητά τεχνολογίας GPRS, που μπορούν να...

...αποστέλλουν και να λαμβάνουν πολύ γρήγορα ένα μεγάλο όγκο δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας GSM. Αρκετά άτομα που συνελήφθησαν διέθεταν 10 ισραηλινές κάρτες κινητής τηλεφωνίας «SIM» και μια βρετανική, για τις ανάγκες της μετάδοσης δεδομένων μέσω φορητών υπολογιστών. Ολο το δίκτυο της Μοσάντ δρούσε επί 20 και πλέον χρόνια, είπε στην «Ε» πηγή της Χεζμπολάχ. Στο σημερινό κομμάτι θα ασχοληθούμε με το πρώτο πρόσωπο που συνελήφθη πριν από δυο μήνες.

Το συνεργείο ...

Η άκρη του νήματος βρέθηκε σ' ένα συνεργείο αυτοκινήτων, όπως έγραψαν αρκετές εφημερίδες. Αλλά, όπως αποκάλυψε στην «Ε» πηγή μέσα στη Χεζμπολάχ, «η οργάνωση παρακολουθούσε άλλες δραστηριότητες μετά τη λήξη του πολέμου του 2006». Τότε είπε: «Εκτιμήσαμε ότι οι λανθασμένοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που πραγματοποίησαν τα ισραηλινά μαχητικά, θα κινητοποιούσαν τη Μοσάντ προκειμένου να δημιουργήσει νέο δίκτυο πρακτόρων και να αφυπνίσει, να αναδιοργανώσει και να επανεκπαιδεύσει τους κοιμισμένους και "συνταξιούχους" πράκτορες. Τότε και εμείς αρχίσαμε παρακολουθήσεις».

Η ιστορία του συνεργείου ξεκίνησε όταν ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ άφησε το τζιπ του για επισκευή έπειτα από βλάβη σ' ένα τυχαίο συνεργείο αυτοκινήτων. Εκεί εντόπισαν μια «ξένη» συσκευή μέσα στη μηχανή, που δημιουργούσε ηλεκτρονικό πρόβλημα στο αυτοκίνητο. Την άφησαν πιστεύοντας ότι την έχει τοποθετήσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Αλλά του εξήγησαν ότι μια «ξένη» συσκευή προκάλεσε τη βλάβη. Εκείνος είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και άρχισε το ψάξιμο. Πήγε το τζιπ στους «ειδικούς» της Χεζμπολάχ, οι οποίοι βρήκαν ότι η συσκευή διαθέτει ηλεκτρονικά μάτια και μετέδιδε τις μετακινήσεις του τζιπ. Από εκεί και μετά η πρώτη σκέψη των «ειδικών» ήταν να βρουν τον πωλητή. Ηταν ο Μαρουάν Φακίχ, ιδιοκτήτης βενζινάδικου, «πατριώτης και χρηματοδότης» της Χεζμπολάχ. Ανοιξαν τον φάκελό του και έμαθαν ότι ο ίδιος είχε πωλήσει εδώ και αρκετά χρόνια κάμποσα SUV σε στελέχη της οργάνωσης. Κάλεσαν έναν έναν τους ιδιοκτήτες και τα εξέτασαν χωρίς να τους αναφέρουν τίποτα. Εκεί βρέθηκαν οι ίδιες συσκευές. Τότε μπήκε ο Μαρουάν στον κύκλο της παρακολούθησης, γιατί δεν γνώριζαν ακόμα για ποια μυστική υπηρεσία δούλευε. Ζήτησαν από τον Μαρουάν 3 αυτοκίνητα 4x4. Ο Μαρουάν πήγε στη Γαλλία απ' όπου προμήθευε τα αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι της Χεζμπολάχ φωτογράφισαν όλο το ταξίδι και τα άτομα που συνάντησε ο Μαρουάν στη Γαλλία, λένε μερικές πληροφορίες. Μόλις γύρισε στον Λίβανο, πήρε τηλέφωνο τον έναν από τους «ειδικούς» και του είπε ότι έφερε τα αυτοκίνητα. Πήγαν, πλήρωσαν και τα πήραν. Μόλις άνοιξαν τις μηχανές βρήκαν τις ίδιες «ξένες» συσκευές. Μέχρι τότε δεν ήταν σίγουροι 100% ότι ο Μαουράν δούλευε για τη Μοσάντ. Εδωσαν τα αυτοκίνητα σε άτομα της οργάνωσης για να τα μετακινήσουν, παράλληλα όμως έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο παρακολούθησης του Μαρουάν. Ετσι έμαθαν για πολλές από τις επαφές του, τηλεφωνικές και διαπροσωπικές. Εκείνο το διάστημα ο Μαρουάν πήγε στην Κύπρο. Οι «άντρες της Χεζμπολάχ», τον ακολούθησαν. Εκεί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, συναντήθηκε με Ισραηλινούς «επιχειρηματίες». Η συνάντηση φωτογραφήθηκε όλη. Και μόλις επέστρεψε ο Μαρουάν στον Λίβανο, συνελήφθη από τον λιβανικό στρατό μέσα στο βενζινάδικό του. Μερικές αραβικές εφημερίδες έγραψαν ότι οι ειδικοί της Χεζμπολάχ τον συνέλαβαν και τον ανέκριναν και μετά τον παρέδωσαν στις λιβανικές αρχές.

Στην Κύπρο

Μια αραβική ιστοσελίδα έγραψε ότι το περιστατικό της Κύπρου προηγήθηκε της τυχαίας ανακάλυψης στο συνεργείο αυτοκινήτων και ότι από τις φωτογραφίες έμαθε η Χεζμπολάχ ότι ο Μαρουάν είναι πράκτορας της Μοσάντ. Η ίδια ιστοσελίδα γράφει ότι η Χεζμπολάχ φωτογράφισε τη συνάντηση, όχι για τον Μαρουάν -δεν τον παρακολουθούσαν, αλλά γιατί είχε «ειδική αποστολή» στην Κύπρο, να απαγάγει Ισραηλινούς «επιχειρηματίες» και να τους μεταφέρει στον Λίβανο, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης, Ιμάντ Μαγνίγε. Η αποστολή απέτυχε και έμειναν οι φωτογραφίες. Σ' αυτές κατά σύμπτωση βρήκαν τον Μαρουάν Φακίχ, και έτσι άρχισε η ιστορία της παρακολούθησης.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου