Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ψαριανός: "Από τον Best με απέλυσε διαφημιστής"


“Δεν με έδιωξαν υπουργοί από τους σταθμούς, θα με διώξουν τώρα οι διαφημιστές; Προφανώς περνάμε τη χούντα της διαφήμισης. Πιο πολύ φοβούνται τους διαφημιστές παρά το ΕΣΡ ή τη συντεταγμένη πολιτεία. Το γεγονός πως ο καφές είναι ακριβός στην Ελλάδα αποτελεί είδηση, πως να το κάνουμε. Ας τη διαψεύσουν αν δεν ισχύει. Τι δουλειά έχει όμως να παρέμβει η διαφημιστική εταιρία και να πει διώξτε τον τάδε;”
Βουλευτής ο Γρηγόρης Ψαριανός. Και παραγωγός στο ραδιόφωνο. Καταγγέλλει ότι απολύθηκε από τον Best του Λυμπέρη επειδή πήρε τηλέφωνο διαφημιστής και ζήτησε την απόλυσή του επειδή από τον αέρα του Best κατήγγειλε την ακριβή τιμή του καφέ στην Ελλάδα! Ο αχρείος διαφημιστής ζήτησε το κεφάλι του Ψαριανού επί πίνακι επειδή ο δεύτερος τόλμησε να ονοματίσει φίρμες καφετεριών που κερδοσκοπούν. Όλα αυτά σε συνέντευξη που έδωσε στον Δημήτρη Κανελλόπουλο, συντάκτη στήλης ραδιοφώνου στην Ελευθεροτυπία. Όμως τίθεται ένα θέμα δεοντολογίας. Ο Ψαριανός οφείλει στους ακροατές, τους ψηφοφόρους του και στους άλλους ανίσχυρους συναδέλφους του να αποκαλύψει το όνομα του καθικιού που ζήτησε την απόλυσή του και να ξεσκεπάσει το κύκλωμα της “χούντας των διαφημιστών” (δικός του ο όρος). Αν δεν το κάνεις εσύ βουλευτή Ψαριανέ ποιος θα το κάνει; Ο ψωμόλυσσας δημοσιογραφίσκος των 600 ευρώ; Περιμένουμε στη Βουλή να σε ακούσουμε. Αν δεν το κάνεις είσαι άξιος της μοίρας σου και ανάξιος της προσοχής μας.
Διαβάστε τη συνέντευξη του Ψαριανού στο e-tetradio.gr παρακάτω...


Το πιο hot ραδιοφωνικό πρόσωπο των ημερών εξηγεί στον Δημήτρη Κανελλόπουλο τους λόγους της αποχώρησής του από τον ΒEST 92,6.

-Για πες μας τα καθέκαστα...
Οι ραδιοφωνικοί κύκλοι που έκανα ως τώρα διαρκούσαν ακριβώς τεσσεράμισι χρόνια. Προσπάθησα να το κρατήσω λίγο περισσότερο και βγήκε στα επτά. Ο λόγος του διαζυγίου; Ασυμφωνία χαρακτήρων. Σαν τα ζευγάρια που μετά από δέκα χρόνια που ζουν μαζί και είναι αγαπημένα ανακαλύπτουν τελικά πως δεν ταιριάζουν. Είναι λίγο σουρεαλιστικό.

-Ποια ήταν η αφορμή;
Αφορμή ήταν το μποϊκοτάζ του καφέ το προηγούμενο Σάββατο. Έλεγα πως δεν πίνουμε καφέ έξω ολόκληρο 24ωρο, δεν πληρώνουμε καφέ στα μαγαζιά.

-Ανέφερες και ονόματα εταιριών;
Είπα καφετέριες, είπα και αλυσίδες. Η πρόφαση ήταν πως ο σταθμός ζει από τις διαφημίσεις κι εγώ κλείνω την πόρτα στους διαφημιστές. Αλλά ετούτο είναι μια παπάρα γιατί από το 87 αυτή τη δουλειά κάνω. Δεν με έδιωξαν υπουργοί από τους σταθμούς, θα με διώξουν τώρα οι διαφημιστές; Προφανώς περνάμε τη χούντα της διαφήμισης. Πιο πολύ φοβούνται τους διαφημιστές παρά το ΕΣΡ ή τη συντεταγμένη πολιτεία. Το γεγονός πως ο καφές είναι ακριβός στην Ελλάδα αποτελεί είδηση, πως να το κάνουμε. Ας τη διαψεύσουν αν δεν ισχύει. Τι δουλειά έχει όμως να παρέμβει η διαφημιστική εταιρία και να πει διώξτε τον τάδε; Αντιθέτως, θα έπρεπε να πληρώσει διαφήμιση που να αντικρούει τα λεγόμενα του παραγωγού. Αν μπορούσαν ας υποστήριζαν πως είναι φθηνός ο καφές. Δεν θα μας κάνει λογοκρισία οποιοσδήποτε διαφημιστής ή διαφημιζόμενος.

-Και το σποτάκι που έβαλε ο Best πριν τις εκπομπές σου;
Ξέρεις τι έλεγε αυτό; Η εκπομπή που ακολουθεί απηχεί τις απόψεις του παραγωγού ή κάπως έτσι τέλος πάντων. Αυτό είναι πολύ τιμητικό για μένα και πολύ προσβλητικό για τους υπόλοιπους συναδέλφους μου. Δηλαδή, οι άλλοι, τι είναι; Μαριονέτες ή φερέφωνα και δεν έχουν προσωπικές απόψεις; Το σωστό σποτάκι θα έπρεπε να λέει ότι στις εκπομπές του Best εκφράζονται οι απόψεις των παραγωγών και ο σταθμός ουδεμία ευθύνη φέρει. Αυτό μάλιστα.

-Αν καταλαβαίνω καλά από τα συμφραζόμενα, πιστεύεις πως ο καφές, ας το πω έτσι, αποτελούσε απλώς την αφορμή και όχι την πραγματική αιτία;
Κάποιοι από τον σταθμό βρήκαν την ευκαιρία να με καθαρίσουν. Μπορεί για λόγους οικονομικούς, μπορεί για λόγους στρατηγικής και τακτικής ή μπορεί να υπάρχουν και απωθημένα που βγήκαν με καθυστέρηση ετών. Αλλά δεν θέλω να επεκταθώ. Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες.

-Από το σταθμό πάντως είχαν παράπονα πως δεν ήσουν εντάξει στις υποχρεώσεις σου...
Η αδυναμία να εκπληρώνω την υποχρέωση του δίωρου ήταν γνωστή εξαρχής. Αποτελούσε αντικειμενικό γεγονός. Ήταν δεδομένο. Δεν μπορούσα να αφήνω τις επιτροπές ή την ολομέλεια της Βουλής για να είμαι εκεί στις 12. Με αυτή τη συμφωνία ξαναγύρισα στο σταθμό. Δεν έκανα βόλτες στην παραλία να μην πηγαίνω στην εκπομπή μου. Έλειπα για δουλειές που αφορούν την άλλη μου ιδιότητα. Αποτελούσε προϋπόθεση για τη συνεργασία μας. Και αν πάω σε οποιοδήποτε άλλο σταθμό, αν ξανακάνω εκπομπή με αυτή την προϋπόθεση θα την κάνω.

-Τι παίζει τώρα;
Τώρα παίζει Πάσχα. Ανάσταση Χριστού χαρισάμενη και μετά βλέπουμε.

-Προτάσεις έχεις;
Από κοπέλες όχι.

-Το τελικό συμπέρασμα ποιό είναι;
Εν πάσει περιπτώσει, αυτά τα επτά επτάμισι χρόνια μου στον Best ήταν μάλλον τα καλύτερα από τα 24 χρόνια που κάνω ραδιόφωνο και από τους 15 σταθμούς που έχω περάσει. Κι αυτό, λόγω της εξαιρετικής χημείας που είχαμε ως ομάδα στον σταθμό. Είναι ιδιαίτερα περίεργο όμως αυτό που έγινε τώρα αν σκεφτώ πως στην κρίση του ΕΣΡ πριν από χρόνια, τότε που ο Best είχε απειληθεί με λουκέτο, η στάση του σταθμού και της ιδιοκτησίας ήταν υποδειγματική. Και ο Λυμπέρης και η διεύθυνση του Best τήρησαν άψογη στάση ανεξάρτητα από την τωρινή αρνητική εξέλιξη στις σχέσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου