Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Γιγάντιο κοσμικό χέρι εντόπισε τηλεσκόπιο της NASA


Μια άκρως εντυπωσιακή εικόνα, που θα μπορούσε να περιγραφεί ως γιγάντιο κοσμικό χέρι, δημοσιοποίησε η NASA. Στην πραγματικότητα απεικονίζεται το νεφέλωμα που παράγεται από το θάνατο ενός άστρου και απλώνεται σε απόσταση 150 ετών φωτός. Στην απόκοσμη εικόνα, που ελήφθη από το τηλεσκόπιο Chandra, καταγράφεται κάτι σαν...

...μια γαλάζια παλάμη που προσπαθεί να αγγίξει μια κόκκινη λάμψη.
Αν και η εικόνα μοιάζει εξωπραγματική, αποτελεί την αποτύπωση ενός συνηθισμένου φαινομένου και συγκεκριμένα το θάνατο ενός άστρου, που στην επιστημονική ορολογία λέγεται πάλσαρ. Το συγκεκριμένο ονομάζεται PSR B 1509-58.
Το πάλσαρ αυτό, που βρίσκεται 1.700 έτη φωτός μακριά από τη Γη, βρίσκεται στο κέντρο της «γαλάζιας παλάμης» και καθώς καταρρέει απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας. Το νεφέλωμα, που παράγεται από την ενέργεια που διασκορπίζεται, έχει διάμετρο 12 μιλίων και απλώνεται σε απόσταση 150 ετών φωτός.
Το νεφέλωμα, που αποτελείται από το «γαλάζιο χέρι» και το χρυσοκόκκινο φως, είναι ένα γειτονικό νέφος αερίων, που έχει ενεργοποιηθεί από τον άνεμο ηλεκτρονίων και ιόντων τα οποία απελευθερώνονται από το πάλσαρ και τα διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν σε διαφορετικής έντασης ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου